19.01.2022.

23:30

Foto: Shutterstock

Magazin

PAMETNA DIJETA! Ovo su 20 principa pravilne ishrane!

Ljudi pate od prekomerne težine jer uzimaju više kalorija nego što im je potrebno. Pod uslovom da čovek jede manje, a više vežba, postići će vitku liniju. Koliko kalorija treba da unese da bi osigurao takav ideal, zavisi od individualnih svojstava metabolizma, aktivnog ili neaktivnog života, emocionalnog stanja u kome se nalazi, značaja koji pridaje hrani, a najvažnije - navika vezanih za ishranu.

Ovo su 20 principa pravilne ishrane:

1. Jedite pet obroka (doručak, ručak, večera i dve užine) raznovrsne hrane.
2. Jedite živinsko meso bez kožice (ćuretinu, piletinu). Od ostalih mesa jedite teletinu, govedinu, posnu divljač, konjetinu. Najbolja riba je morska, a od rečnih riba samo nemasne (pastrmka, smuđ).
3. Jedite dva žumanceta nedeljno, belance u nešto većoj količini.
4. Jedite obavezno raznovrsno voće i povrće (voće tokom dana samo do predvečerja).
5. Jedite hleb od ječmenog brašna (ovseni, ražani), kao i proizvode od integralnog brašna ili zamenu za hleb kao što su integralni pirinač, pasta i krompir.

Informer

Piletina



6. Jedite (ali promišljeno) slatkiše koji sadrže ječmeni slad (malteks). Možete ih jesti tokom dana, a izbegavati uveče.
7. Koristite hladno ceđena ulja - laneno, suncokretovo, maslinovo i bundevino, kao i ulje od košpica grožđa.
8. Pijte najmanje 2,5 l tečnosti (izbegavajte slane, slatke, masne i gazirane tečnosti).
9. Unosite manje masne mlečne proizvode, mleko i jogurt do 1,6 odsto mlečne masti.
10. Popijte čašu, najviše dve crnog vina dnevno.

11. Izbegavajte da jedete, odnosno da često uživate u masnoj hrani kao što su svinjetina, jagnjetina. Izbegavajte i suhomesnate proizvode.
12. Izbegavajte proste šećere, odnosno da često uživate u prostim šećerima poput bombona, sladoleda i čokolade.
13. Izbegavajte hranu u kojoj se nalazi više od pola kafene kašičice soli (3 g).
14. Izbegavajte da jedete hleb od belog brašna.
15. Izbegavajte da za vreme i posle jela pijete velike količine tečnosti.

Informer



16. Izbegavajte da jedete slatkiše i voće posle glavnog obroka (voće je isključivo za užinu).
17. Za večeru jedite isključivo proteine (manje masne mlečne proizvode i manje masna mesa) i salatu (paradajz, krastavac, zelenu salatu, kupus).
18. Za večeru izbegavajte ugljene hidrate (hleb, testeninu, voće, slatkiše, skrobno povrće kao sto su šargarepa, cvekla, boranija, grašak, pirinač, kukuruz), dva sata posle večere možete na spavanje.
19. Izbegavajte alkohol.
20. Ostavite cigarete!