24.01.2022.

14:49

Foto:

Magazin

KAKO OSTATI MENTALNO 'ČITAV'? Psihoterapeut otkriva da su u životu VAŽNE SAMO 2 STVARI!

Kada se na sve duševne probleme nadoveže pandemija koronavirusa, onda ne čudi prognoza SZO da nam preti još jedna epidemija – epidemija mentalnih bolesti. Kada je reč o opštim preporukama za očivanje mentalnog zdravlja, tu nema previše mudrosti, naglašava psihoterapeut Nebojša Jovanović. Za psihičku stabilnost dovoljne su tek dve “sitnice”.   

Informer

Prvi oslonac u životu čini sposobnost za ljubav...

- Kao što svako ljudsko biće hoda na dve noge, tako i psihološki hodamo na dve noge. Te “noge” ili oslonci su naša sposobnost za rad i sposobnost za ljubav. Za opšte mentalno zdravlje je dobro da jačamo jednu i drugu sposobnost. Prvo, da se osećamo kompetentnima, jer ćemo onda imati manje strahova i problema vezanih za posao, da radimo u kontinuitetu, da se usavršavamo, da budemo vredni, da radimo, a ne da očekujemo sedmicu na loto-u. Drugo, da na neki način zrelo postupamo u ljubavi, to je takođe veština, a ne sad se zaljubim, pa nekog volim – objašnjava Nebojša Jovanović.

Revidirani Arhimed

Pored toga, ključni osnov mentalnog zdravlja jeste da čovek ima orijantaciju ka istini, tj. realnosti, a ne ka umišljanju, i da živi na svoj račun, a ne na tuđ, odnosno da ni emocionalno ni finansijski ne pokušava da zavisi od nekoga, smatra psihoterapeut.

Informer

... a drugi oslonac sposobnost za rad

- Treba da živimo okrenuti ka realnosti, ka istini, kakva god ona bila. Imam jedan zakon, popularan u mom terapijskom pristupu, koji liči na Arhimedov i kaže ovako: svaka laž uronjena u psihu ili um, istiskuje onu količinu mentalnog zdravlja koja je jednaka zapremini te laži – objašnjava Jovanović.

A laži su mnogobrojne, od onih sitnih do velikih…

- Imamo ustvari epidemiju laži koja je opasnija po mentalno zdravlje nego virus kovida po fizičko. Mislim i da je više ugroženo mentalno zdravlje nego fizičko, samo što niko nije proglasio pandemiju mentalnih bolesti. Nevezano za koronu, ljudi svašta izjavljuju, pa čak i javno, ono što nije tačno - kaži samo ono što ti odgovara, ponovi ga hiljadu puta i to će biti prihvaćeno kao istina. To se prenosi i privatno, porodično, jer svi mi živimo u društvu, u svetu medija, i onda se na taj način uče loši obrasci ponašanja – poručuje Nebojša Jovanović.

Opšte preporuke za dušu

* Budite fizički aktivni svakodnevno

* Pronađite hobi

* Nađite vremena za uživanje i kreativnost

Informer

Nađite vremena za uživanje i kreativnost

* Pomozite drugima

* Relaksirajte se

* Jedite zdravo

* Spavajte osam sati dnevno ako možete

* Povežite se sa drugima

Informer

Izbegavajte alkohol i doge

* Izbegavajte alkohol i droge

* Sagledajte stvari iz šire perspektive

* Prihvatite situacije koje niste u stanju da promenite

* Zaboravite na ego i sujetu

Informer