12.02.2022.

11:31

Foto: Shutterstock

Magazin

PRIRODNI HORMONI! Pet namirnica koje utiču na plodnost

- Hrana i plodnost povezani su jednostavnom vezom - da bi se oplodnja desila, potrebne su zdrave jajne ćelije i zdravi spermatozoidi u zdravom organizmu. Uz poseban režim ishrane to se može postići, objašnjava Zita Vest, britanski nutricionista.

Iako mnogim parovima na prvu loptu to može izgledati komplikovano, spisak ovih pet namirnica može da poboljša vaše startne pozicije na putu da postanete roditelji. One em što su zdrave, em blagotvorno utiču na plodnost, a ako se oslobodite i loših navika poput pušenja i alkohola, šanse će vam biti veće.

Informer

Avokado

Avokado

Ovo voće sadrži dosta nezasićenih masti, koje mogu povećati plodnost. Naime, jedno istraživanje je pokazalo da su žene čija je ishrana bila bogata tim mastima, a koje su bile uključene u program vantelesne oplodnje, imale trostruko više uspeha u pokušajima da zatrudne.

Seme suncokreta

Prepustite se uživanju u ovim grickalicama bar triput nedeljno. Bogato cinkom, seme suncokreta pomaže pri održavanju ravnoteže reproduktivnih hormona i pozitivno utiče na kvalitet jajnih ćelija.

Informer

Cimet

Cimet

Ovaj aromatični začin smanjuje nivo insulina i povećava šanse za začeće u plodnim danima.

Jaja

Pripremite poširana ili meko kuvana jaja, ali izbegavajte kajganu. Žumance koje nije tvrdo sadrži više vitamina D i B6, koji utiču na povećano lučenje progesterona, hormona koji igra važnu ulogu u začeću.

Informer

Heljda

Heljda

Seme heljde je bogato materijama koje kod žena snižavaju nivo insulina i testosterona, a samim tim povećavaju mogućnost začeća u vreme ovulacije.