10.03.2022.

07:48

Foto:

Magazin

BEZ OVOG ZAČINA NEMA ŽIVOTA, A RANIJE JE BIO VREDNIJI OD ZLATA! Nutricinosta Branka Mirković otkriva koji su NAJBOLJI za VARENJE, a evo šta treba da jedete ako su vam HLADNE RUKE i NOGE

Ispostavilo se da muškarci više vole začinjenu hranu od žena, a nutricinosta Mirković objašnjava zbog čega je to tako.

Probajte da u neko jelo ne stavite začine. Hrana je bezukusna. Osnovne namirnce koje se koriste u ishrani su veoma slične, meso, povrće, pirinač… različiti začini menjaju ukuse jela, a to veoma raspoznajemo u različitim svetskim kuhinjama - objasnila je ona.

Informer

Branka Mirković nutricionista

Istoriski gledano zbog začina su se vodili ratovi, u nekom periodu bili vredniji od zlata, služili za razmene dobara umesto novca.

Zasto su začini imali tako značajnu istorisku ulogu?

1. Prva i najvažnija uloga je da su se koristili u prirodnoj medicini za razne tegobe

I bolesti, konzerviranje namirnica

Poboljšavali su ukus jela i pića

Fitoterapija je tada bila veoma raširena u svetu i svaka oblast je imala svoje lekove i razne terapije za sprečavanje i lečenje raznih bolesti, pravili su se razni melemi i tikture, a koristili su se i u kozmetici.

SO

Osnovni najvažniji i najzdraviji začini bez koga se ne može je so. Bez soli nema života. Za vreme ratova su ljudi posebno cenili so i vredela je vise od zlata. Prevelik unos soli moze da izazove visok pritisak, ali i bez dovoljno soli covek gubi energiju, oseća slabost i malaksalost.

Na tržistu imamo veći izbor soli

Morska i jodirana so je neophodna u svakodnevnoj ishrani, za optimalni metabolizam, tiroidnu žlezdu. Količinu soli treba da kontrolišu osobe koje pate od hipertenzije i imaju tegobe sa bubrezima

Kalijumova so je odlična za osobe koje imaju kardiovaskularne tegobe

Informer

So

Himalajska so koja se sada visoko kotira neopravdano ima visoku cenu u odnosu na nutritivnu vrednost, osim ako ne volite da so ima roze boju

Koser so je nova na tržistu, nutritivno ista kao obična osim ako neko ima religiozan odnos i zato želi da je koristi

Pojačava i definiše ukuse hrane, najstariji konzervans, a dodaje se u malim količinama i u poslastice jer pojačava I slatke ukuse. Kontrolišite kolicine soli I uvek je bolje dodati je i na kraju ako je potrebno

BIBER

se smatra kraljem začina. Razlikujemo crni, crveni, beli, mešani i zeleni. Duže zadržava ukuse i fitojedinjenja ako se melje pre upotrebe inaće gubi svojstva. Ako ga stavite tokom kuvanja daje više arome ali dodat pre obroka u toplo jelo oslobađa više zdravih i aktivnih fito jedinjenja.

Podstiče enzime za varenje hrane, efikasan je za varenje, hrana se bolje I brže razlaze, aktivira digestivni trakt. Odličan je antioksidans, ima antibakteriska svojstva.
Koristi se i u preradi posebno mesa, konzerviranju, ali i običnu testeninu može da učini vrhunskim jelom

Informer

Paprika

PAPRIKA

crvena, slatka ili ljuta, mlevena, tucana, susena, dimljena…

Uvek prisutna daje jelu ukus  ali i boju jela. Koristi se u raznim jelima, roštilju, za mesne preradjevine a danas imamo dosta proizvoda od cokolade sa paprikom.

Imate mnoga poredjenja sa paprikom, ljut sam kao paprika, crven kao paprika… Paprika sadrži važan prirodni antibiotik kapsaicin. Ljuta paprika stimuliše enzime za varenje, pomaže digestivnom traktu, odlična je za krvotok, posebno ako neko ima hladne noge ili ruke, odlična je za perifernu cirkulaciju. Osobe sa visokim pritiskom treba da je koriste umerenije.

Pored ovih začina korisno je imati

Kim odličan je za varenje, protiv nadimanja I opstipacije. Čisti i čuva zreva od raznih nezdravih bakterija. U zrnu se koristiti za kuvana jela, mleveni kim se dodaje na kraju za ukus, varenjei bolju probavu. Odlično čisti creva i deluje antiseptično.

Origano veoma slično deluje, ali se česće koristi u mediteranskim zemljama.

Informer

Lovor pomaže u varenju posebno jela koja sadrže visok nivo celuloze kao sto je pasulj i  kupus, odličan antioksidans i za digestivni trakt

Karanfilić je odličan za varenje i antiseptic.

Cimet održava balans glukoze, začin koji greje, a mudar narod ga je uvek koristio u kombinaciji sa slatkim namirnicama, pitama, da održi balans šećera. Preporučuje se i osobama koje imaju tegobe  zbog kandide.

BONUS VIDEO: