10.03.2022.

21:36

Foto: Shutterstock

Magazin

ZA KOŽU, KOSU, MOZAK! Svi ste čuli koliko su bitne OMEGA 3 masne kiseline, a evo ZAŠTO su neophodne i OMEGA 6!

Sigurno ste mnogo puta slušali o značaju omega 3 masnih kiselina, međutim, kada se spomenu omega 6 masne kiseline, mišljenja su različita. 

Nutricionistkinja Marija Đurković objašnjava razliku između ovih masnih kiselina, ali i u čemu je njihov značaj i zbog čega je neophodno da se obe nađu u našoj ishrani:

- Kada govorimo o zdravoj ishrani uglavnom pominjemo omega-3 masne kiseline, dok se za omega-6 mogu čuti oprečna mišljenja. Međutim, nauka nema dilemu i jasno kaže: našem organizmu su neophodne i jedne i druge. Mnogo je naučnih dokaza koji idu u prilog omega-3 masnim kiselinama, kojih najviše ima u ribljem ulju i masnim vrstama ribe (skuša, sardina, tuna, losos, haringa...), morskim plodovima, algama, zatim lanenim i čia semenkama i orašastim plodovima - kaže nutricionistkinja i dodaje:

- Omega-6 se takođe mogu naći u istim grupama namirnica, naročito u orašastim plodovima, ali prvenstveno u mesu, jajima, avokadu i biljnim uljima.

Na samom početku civilizacije ljudi su konzumirali mnogo veće količine omega-3 masnih kiselina (mnogo više ribe nego danas) i mnogo manje količine omega-6 masnih kiselina (manje biljnih ulja i mesa). Ali kako su ljudi evoluirali, taj odnos se obrnuo u korist omega-6 masnih kiselina, što je, zajedno sa nekim drugim lošim životnim navikama, dovelo do raznih zdravstvenih problema.

Informer

riba

Dakle, nije problem u omega-6, nego u ravnoteži ove dve vrste masnih kiselina koja je od ključne važnosti za pravilno funkcionisanje metabolizma.

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da se kroz ishranu obezbedi unos omega-3 i omega-6 masnih kiselina u odnosu 1:3 do 1:5 (u korist omega-3), dok u realnosti ta razmera ide i do 1:20 u korist omega-6 - ističe Marija i otkriva najznačajnije uloge ovih masnih kiselina:

Omega 3

  • Smanjuju zapaljenske procese u telu i štite od bolesti
  • Jačaju srce i krvne sudove
  • Štite mozak, jačaju kognitivne funkcije i smanjuju rizik od demencije
  • Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Omega 6

  • Imaju važnu ulogu u pravilnom radu metabolizma
  • Regulišu rad hormona i reproduktivnog sistema
  • Utiču na zdravlje kože i kose
  • Kao i omega 3, važne su pravilan rad mozga

- Naizgled male, strukturne razlike između dve vrste nezasićenih masnih kiselina, omega 3 i omega 6, uzrokuju različito ponašanje u organizmu, pa tako nusprodukti razgradnje omega 6 masnih kiselina, mogu podstaći upalne procese u telu, dok omega 3 deluju upravo suprotno, neutrališući ovo dejstvo.

Našem organizmu su potrebne i jedne i druge, jer se radi o esencijalnim masnim kiselinama, koje telo ne može da proizvede samo, s tim da je naučno dokazana važnost njihove pravilne razmere od 1:3, do 1:5 u korist omega 3 masnih kiselina - kaže nutricionistkinja.