06.04.2022.

19:16

Foto: Pixabay

Magazin

PODSTIČU PROBAVU I ČISTE CREVA OD TOKSINA! Tikvice čuvaju vaš organizam!

Malo je poznato da tikvice mogu da doprinesu lečenju astme, jer imaju jaka antiupalna svojstva.

Od pritiska, do prostate

Tikvica ima mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste mali, svetlozeleni plodovi slični krastavcima. Iako se radi o voću, većina nas ih tako ne doživljava i naziva ih povrćem.
Ova voćka/povrćka ima malo kalorija, ali mnoštvo nutrijenata. Izvanredan je izvor mangana i vitamina C, zatim magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrednih stvari nalazi se u kori, pa je nemojte ljuštiti s mladih plodova.

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja podstiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste creva od toksina. Time smanjuju rizik od raka creva, regulišu šećer u krvi i smanjuju apetit, te su idealne za sve one koji su na dijeti.

Informer

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima


Antioksidansi i folati čuvaju zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema i snižavaju holesterol, dok visok udeo magnezijuma i kalijuma snižava krvni pritisak. Tikvice, samim tim, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Ovo povrće ublažava tegobe u urinarnom traktu, dobro je za bubrege i bešiku, a za muškarce je važno što tikvice sadrže supstance koje štite prostatu.

Lako u kuhinji

Za pripremu tikvica vam je potrebno relativno malo vremena, a ako ih kuvate, pečete ili grilujete, za to vam ne treba više od desetak minuta. Takođe ih možete i sirove dodati u salate, pridružiti drugom kuvanom povrću ili zapeći u rerni, lagano propržiti na maslinovom ulju, jesti pohovane, izrendane dodati kao prilog palačinkama, mafinima ili kroketima od krompira. U nekim delovima sveta cvet tikvice važi za egzotični delikates i služi se kao prilog jelima, pohovan ili punjen.

BONUS VIDEO: