16.04.2022.

08:45

Foto:

Magazin

UKOLIKO POSTITE, OVO PRAVILO NE SMETE DA ZANEMARUJETE! Nutricionista Mirković otkriva koliko je zdrav za organizam

Branka Mirković objasnila je da postoje dve vrste posta.

Ona kaže da post može da bude veoma koristan za zdravlje ako se primenjuje kako treba.

"Pravilno primenjen post može biti veoma koristan za zdravlje ljudi. Meso, jaja i mlečni proizvodi posebno ako se jedu u većim količinama zakisele organizam. Kiseli organizmi su skloniji upalama, raznim bolestima I stvaranju tumoroznog I kancerogenog tkiva. Ljudima koji imaju takve tegobe preporučuje se isključivanje takvih namirnica ili konzumiranje u malim količinama. Zaključak je da je post veoma koristan za naše zdravlje ako se pravilno pridržavamo pravila".

Informer

Branka Mitrović nutricionista

Ono što mnogi zaboravljaju jeste da post podrazumeva da jedete manju količinu hrane.

 - Post ima jos jedno pravilo koje mnogi zanemare, a to je i jesti manje količine hrane, ne prejedati se. Ako se ne poštuje ovo pravilo i jede se veća ili velika količina posne hrane ali sa puno brasna, šecera, masnoće uz korišćenje biljnih sireva, ovakva ishrana može biti veoma štetna, posebno ako se koristi u dužem periodu. Posledice su osim gojenja, unošenje veoma nezdravih namirnica koje mogu da proizvedu značajne zdravstvene tegobe, posebno kardiovaskularne probleme, povećanje masnoće u krvi, hipertenziju, a posebne probleme imaju dijabetičari ili osobe sa insulinskom rezistencijom.

Pravilno primenjen post vremenski usklađen sa zdravstvenim stanjem, je veoma koristan za svakog čoveka. Mnogi svetski priznati autoriteti savetuju ovakav način ishrane kao veoma važan deo lečenja uz terapiju za brže ozdravljenje kod određenih bolesti.

BONUS VIDEO: