20.04.2022.

10:01

Foto: Shutterstock

Magazin

PMS TE URNIŠE? Evo ŠTA tada treba da jedeš, a šta da izbegavaš U ŠIROKOM LUKU - ČOKOLADA je na POZITIVNOM spisku!

Mnoge žene imaju velike neprijatnosti tokom pms-a, međutim, to ne mora da bude tako. 

Umesto da se isključivo oslanjate na lekove, pomoć možete da potražite i u pravilnoj ishrani.

- Znam da se na pomisao PMS-a nama ženama momentalno diže kosa na glavi. Još jedan mesec kad hormoni divljaju, glavobolja ne da mira, a raspoloženje pravi rolerkoster - čas bi da se smeješ, čas bi da zaplačeš zbog svake moguće sitnice - navodi nutricionistkinja Jovana Vučelić i dodaje:

- Da li si primetila da ti se tokom "onih dana" javlja neodoljiva želja za pojedinim namirnicama? Uglavnom to budu grickalice i razni slatkiši, kojima želiš barem na kratko da ublažiš glavobolju, neraspoloženje, osećaj nadutosti i druge prateće simptome. Ali, da li ti takve namirnice zaista mogu pomoći ili će one samo dodatno da pojačaju bolove u stomaku? Pa, kako bi ovaj period pregurala što lakše, evo nekih smernica šta bi trebalo da uvrstiš, a šta da izbegavaš u širokom luku:

ŠTA IZBEGAVATI TOKOM PMS-a

Kafa

Kofein može dovesti do sužavanja krvnih sudova i do usporenog protoka krvi. Samim tim, kafa će izazvati upalu, nadimanje i još jače stomačne bolove.

Alkohol

Zbog većeg gubitka krvi javlja se i niži krvni pritisak, ali i mnogo jače dejstvo alkohola na tebe. Sigurna sam da ti pored ovoga, ne trebaju još i problemi sa mučninom i mamurlukom ujutru.

Crveno meso

Iako je izuzetno zdravo, tokom pms-a bi trebalo izbegavati crveno meso. Ono u sebi sadrži prostaglandin, koji se tokom menstruacije prirodno proizvodi u tvom telu, a čije veće vrednosti mogu dovesti do grčeva.

Grickalice

Zbog velike količine natrijuma u sebi, dovode do zadržavanja vode u organizmu, a samim tim i do nadimanja i gorušice.

Informer

bol

ŠTA JESTI TOKOM PMS-a

Banana

Bogata je kalijumom, magnezijumom i vlaknima koja pomažu smanjenju nadimanja. Takođe sadrži i vitamin B6, koji popravlja raspoloženje.

Crna čokolada

Najpopularniji slatkiš tokom pms-a. Ublažava menstrualne bolove, zahvaljujući antioksidansima. Ali ne zaboravi da ovo važi samo ako je čokolada sa min. 75% kakaoa.

Čaj od kamilice

Pored toga što ćeš lakše utonuti u san, kamilica će ti smanjiti grčeve i ublažiti stres.

Jaja

Gvožđe, vitamin B i esencijalne masne kiseline učiniće pravo čudo tokom pms-a. Ipak, ukoliko imaš osetljiv stomak, savetujem ti da tvrdo kuvana jaja zameniš nekim drugim oblikom, jer ona tokom perioda mogu izazvati gasove, nadimanje i gorušicu.

BONUS VIDEO: