22.04.2022.

11:11

Foto: Pixabay

Magazin

NAMIRNICE KOJE MOGU DA VAS PODMLADE! Zalogaji koji spotiču starost

Prosečna osoba od tada, prema računicama stručnjaka, godišnje gubi 1,5 odsto kolagena i elastina. Ovi proteini obično su sastojci svih krema protiv bora, ali se mogu pronaći i u svakodnevnim namirnicama.

Pijace su počele da rade, a kako ne biste previše trošili na kreme, uvrstite u jelovnik ove proizvode.

Povrće tamnozelenih listova

Kolagen u hrani pronaći ćete i u povrću tamnozelenih listova. Ono je najčešće bogato antioksidansom luteinom, koji neutrališe slobodne radikale. Ovakve namirnice potrebne su koži kako bi se zadržao mladalački izgled.

To su: spanać, kupus, kelj, blitva, brokoli.

Informer

Brokoli

Crveno voće i povrće

U crvenom voću i povrću, bogatim vitaminom C, pronaći ćete dobar izvor likopena. On služi da bi pojačao antioksidativno delovanje i proizvodnju kolagena.

To su: paradajz, cvekla, crvena paprika, crvena jabuka, šargarepa, jagoda, citrusi.

Minerali

Proizvodnju kolagena podstiču i ovi minerali: magnezijum, gvožđe, cink.

Proizvodi od soje

Osobe koje su postale vegetarijanci najčešće se hvale kako im je koža postala elastičnija i lepša. Razlog tome je konzumiranje soje i tofua, kojima možete nadoknaditi 6 odsto kolagena za šest meseci. Soja zbog fitoestrogena i elementa genisteina podstiče proizvodnju kolagena.

Ćuretina

Ćuretina sadrži veliku količinu proteina, a posebno je poznata po karnozinu, koji se uz kolagen koristi da bi usporio proces starenja kože. Nedostatak karnozina opušta kožu i stvara one bore koje žene najviše mrze - oko usana i očiju.

Omega masne kiseline

Ova vrsta kiselina pomaže da koža bude glatka i elastična. Odgovorne su za održavanje zdravlja ćelijske membrane i služe kao zaštita od spoljašnjih štetnih uticaja.
Namirnice bogate omega masnim kiselinama su: riba - losos, tuna, skuša i sardine, morski plodovi, orašasti plodovi - bademi, semenke lana, kao i orasi.

BONUS VIDEO: