19.05.2022.

07:08

Foto: Printscreen You Tube K1 Televizija

Magazin

VIŠE PUTA PRŽITE HRANU U ISTOM ULJU? Nutricionista Branka Mirković otkriva da je JEDNA STVAR posebno OPASNA za ZDRAVLJE

Već nam je poznato da restorani koriste friteze,a nutricionista Mirković objašnjava zbog čega je ta vrsta hrane nezdrava.

 - Mnogo puta je pisano o štetnosti ovakve hrane, posebno ako se često jede. Takva hrana je bogata kalorijama i lošim masnoćama. Da bi se dobro isprzila potrebna je velika količina ulja, jer hrana mora da pliva i da se kuva u ključalom ulju. Tako zagrejano ulje postaje veoma štetno za zdravlje. Zagrevanjem se javljaju hemiske reakcije koje su veoma štetne za zdravlje. Posebno je opasno kada ulje počne da se puši jer je pregrejano, pregorelo, sa ostatcima hrane i kada se ponovo zagreva - kaže Branka.

Informer

Prženje hrane

Mnogi isto ulje zagrevaju više puta

Potrebno je da vodite računa u kakvom ulju se prži hrana koju volite.

 - Ako volite hranu koja se prži u dubokoj masnoći, samo jednom ga ugrejte i vodite računa da ga ne pregrejete. Stavite namirnice pre tačke pregrevanja, tako ćete smanjiti temperaturu ulja i održavajte temperaturu. Ako ipak volite tako pripremljenu hranu, jedite je retko u posebnim prilikama, uvek se setite da je visoko kalorična i ima malo nutritivnih vrednosti.

- Dobra vest je da je kuhinjska tehnologija napredovala, na tržištu postoje friteze na topli vazduh. Cene su različite kao i kvalitet. Ukus hrane je približno isti ali je neuporedivo zdravije pripremanje. Savet je da se dobro informišite pre kupovine, posebno obratite pažnju na posudu u kojoj se priprema hrana. Najbolje su one koje imaju rotaciju odnosno mešaju hranu tokom termicke obrade i  uvek birajte da posuda u kojoj se priprema hrana bude vrhunskog kvaliteta.

Informer

Ako volite bečke šnicle, potrebno je da znate kako se one pripremaju.

 - Za ljubitelje pohovanog mesa, bečke snicle treba reci da se prži u ulju sa puterom na nižoj temperaturi ili na čistoj svinjskoj masti. Ovako pripremljene šnicle su odličnog ukusa, povremeno uživanje je dozvoljeno - objašnjava Branka.

BONUS VIDEO: