Autor: Informer.rs

19.05.2022.

08:21

Foto:

Magazin

NA DIJETI STE, A IPAK IMATE VIŠAK KILOGRAMA? Evo zašto je to tako

Brejn Vensink, naučnik sa Univerziteta Kornel u Americi, zajedno sa svojim timom provodi vreme posmatrajući kako se ljudi ponašaju kad je hrana u pitanju. On tvrdi da je otkrio u kakve sve svakodnevne zamke ljudi upadaju, a koje sprečavaju gubitak kilograma.

Evo njegovih pet ključnih pitanja, tj. zaključaka istraživanja, iz čega proizilaze i saveti kako da počnete da mršavite.

U čijem društvu jedete?

Vensink tvrdi da, ako jedemo u društvu ljudi koji imaju višak kilograma i ne vode računa o liniji, lako gubimo samodisciplinu i u proseku pojedemo 25 odsto više kalorija nego inače.
- Treba biti promišljen kad je izbor hrane i količine u pitanju. Odlučite šta želite da jedete pre nego što krenete na ručak i držite se te odluke uprkos drugim uticajima - savetuje Vensink.

Gde sedite?

Istraživači su pratili ponašanje ljudi oko švedskog stola. Za vitke ljude je tri puta verovatnije da će zauzeti mesto koje ne gleda na hranu, u odnosu na one ljude koji imaju višak kilograma.

- Kad gledate hranu i kako drugi ljudi uživaju u njoj, i vi ćete otići po još. Ne gledajte! - poručuje Vensink.

Informer

Dijeta

Kako planirate?

Tokom ove studije otkriveno je da 73 odsto mršavijih ljudi sa švedskog stola prvo uzima salate, a oni deblji skloniji su tome da zgrabe tanjir i uzimaju hranu redom.

Šta je u nazivu jela?

Vensinkov tim je zapazio da ljudi više jedu ako imaju opis tog jela. Dovoljno je da postoje privlačni atributi poput "hrskavo" ili "sveže", pa da se apetit otvori.

Kako se osećate?

Nije tajna da ćete se verovatno prejedati ako se osećate razdražljivo. Ali kada je Vensink predložio ljudima da iskažu zahvalnost pre svakog jela, jeli su oko 10 odsto manje.

- Setite se dobrih stvari u životu - poručuje naučnik.

BONUS VIDEO: