28.05.2022.

07:00

Foto:

Magazin

MUKA VAM JE, NEMATE APETIT, UMORNI STE, PATITE OD NESANICE? Sve to je posledica nedostatka...

Dvadesetak minerala je uključeno u mnoštvo fizioloških funkcija. Međutim, neki nedostaju u našoj trenutnoj ishrani. Cink, fosfor, magnezijum…

Minerali predstavljaju samo četiri odsto naše težine, ali su ključni elementi uključeni u mnoštvo fizioloških funkcija. Nema hemoglobina (proteina koji prenosi kiseonik u krvi) bez gvožđa, nema DNK, molekula nasledstva, nema fosfora i nema kontrakcije mišića bez kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, piše francuski Figaro sante. 

Informer

Preporučuju se cela zrna cinka

Preporučeni dnevni unos

Što se tiče mineralizacije kostiju, za to je potreban kalcijum u velikim količinama, kao i fosfor i magnezijum. Pored toga, većina mineralnih elemenata deluje na nekoliko nivoa. Sam magnezijum tako učestvuje u više od 300 biohemijskih reakcija: uključen je u metabolizam lipida i glukoze, sintezu proteina itd.

Preporučeni dnevni unos može biti skroman – od nekoliko desetina mikrograma do nekoliko grama – ali ovi esencijalni hranljivi sastojci i dalje često nedostaju u našoj ishrani.

Nedostatak magnezijuma može biti uzrok mučnine, gubitka apetita, povraćanja, umora, anksioznosti, nesanice.

Nedostatak gvožđa može dovesti do smanjenja nivoa crvenih krvnih zrnaca sa pratećim tegobama: intenzivnim umorom, otežanim disanjem, bledilo, razdražljivost. 

Što se tiče nedostatka cinka, on ima za posledicu kašnjenje u rastu, slabu otpornost na infekcije, otežano zarastanje.

Cela zrna cinka

Za cink, neophodno je da se favorizuju cela zrna, a ne rafinisana. Jednostavna pravila koja omogućavaju svakome dobrog zdravlja da dobije minerale koji su im potrebni bez pribegavanja suplementima obogaćenim mineralima.
 

Informer

Magnezijum se u vodi bolje asimiluje

Treba piti dovoljno vode

Minerali dostupni u našoj ishrani potiču iz stena i transportuju se kroz ispiranje tla vodom. Oni dakle, prolaze kroz njih pre nego što ih asimiluju živi organizmi, biljke ili životinje i stoga ih treba tražiti u vodi. Pogotovo što su studije pokazale da se magnezijum u vodi bolje asimiluje u telu nego u čvrstoj hrani.

Zato je potrebno piti dovoljno vode.

Budite oprezni, da se ne biste lišili magnezijuma prisutnog u vodi iz česme, morate izbegavati njeno filtriranje.

-Osim toga, morate se pridržavati i pravila o pet porcija voća i povrća dnevno, jer su oni esencijalni izvori magnezijuma i gvožđa - podseća doktor Žan Žak Altman, dijabetolog u Evropskoj bolnici Žorž-Pompidu u Parizu.

Bonus video: