Magazin
HRANA I UV ZRAČENJE! Naš nutricionista savetuje kako da pripremite kožu i telo za visoke TEMPERATURE
Nutricionista Mirković otkriva da je koži potreban beta karoten, ali i voće i povrće.
- Pripremite kožu I telo na pojačano UV zračenje. Priroda uvek da najbolji odgovor, koži je potreban beta karoten, a i povrće i voće koga sada ima u izobilju - puno je beta karotena- kaže ona.
Ukoliko niste znali koje namirnice sadrže beta karoten, Branka objašnjava šta treba da jedete.
- Beta karoten je pigmentno jedinjenje koje štiti kožu. Namirnice koje sadrže beta karoten su šargarepa, kajsije, ali i zeleno lisnato povrće, blitva, spanać, kelj, tikva, tikvice, krompir… Beta karoten je veoma važan nutritijent i zadužen za vitamin A. To je esencijalni vitamin koji je važan za rast kostiju, reprodukciju, deobu ćelija, podiže imunitet. Važna uloga je da smanjuje osetljivost na sunce i štiti kozu. Vitamin A kao kao i D se rastvaraju u masnoćama - dodaje ona.
Hrana koju treba jesti svakodnevno
Branka savetuje da biramo hranu narandžaste boje.
- Birajte hranu narandžaste boje, posebno šargarepu i kajsije, ali odličan izbor je i zeleno povrće. Kukuruz i tikva odnosno tikvica , zelena salata, grašak, brokoli, špargla, su veoma važne da budu zastupljeni u ishrani - kaže ona.
- Od žitarica kukurz, celovite žitarice, ovsene pahuljice. Mnogo zelenog i narandžastog povrća, pre svega kao salata i obavezno prelijte limunom i maslinovim uljem. Povrće i voće sadrži i dosta tečnosti ali neophodno je i unositi dovoljno tečnosti, čistu vodu, mineralnu vodu, prirodnu limunadu. Hidrirana koža je elastičnija i otpornija na UV zračenja.
Mediteranska ishrana
Ukoliko su visoke temperature, ishrana treba da nam bude jadnostavna.
- Savet je da primenite mediteransku ishranu, mudar narod ima ishranu kao i način života potpuno prilagođenu klimi - kaže Branka.
Jelovnik ne treba da bude složen, a veoma je važno da unosimo dosta tečnosti.
- Velike su vrućine i napravite jednostavan jelovnik. Ujutru žitarice sa voćem. U toku dana jesti više puta sveže salate prilog kukuruz, riba, lignje, masline, malo sira, kiselo mleko… Jaja jedno dnevno obavezno, a meso veoma male količine- savetuje Mirković.
- Pijte sveže ceđene sokove od voća i povrća, smutije, potaže, variva od povrća. Važno je unositi dosta tečnosti - dodaje nutricionista.
BONUS VIDEO: