04.08.2022.

07:47

Foto: Shutterstock

Magazin

BRONZANI TEN BEZ PRETERANOG SUNČANJA? Nutricionistkinja otkriva koje 4 NAMIRNICE će ti pomoći u tome!

Mnogi vole da su preplanuli leti, ali ukoliko niste ljubitelj dugog sunčanja, koje zapravo može biti i štetno po kožu, možda biste mogli da pokušate sa zdravijom alternativom.

- Nekoliko nedelja pred svaku letnju sezonu, trudim se da pripremim kožu i organizam za tamnjenje na potpuno prirodan način. Jer, za zdravu i očuvanu kožu bitna je kako spoljašnja tako i unutrašnja nega - navodi nutricionistkinja Jovana Vučelić i dodaje:

- Najbolji saveznik kože tokom letnjih žega upravo je beta karoten. Beta karoten je antioksidans koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Važan je za održavanje zdrave kože i u borbi protiv slobodnih radikala, koji nastaju izlaganjem UV zračenju - ističe Jovana i nastavlja:

- Beta karoten je sjajan saveznik u zaštiti od oksidativnog stresa, koji može uzrokovati stvaranje bora i prerano starenje kože. Ukoliko želiš da se oslobodiš onog neugodnog crvenila i osećaja peckanja, koji nastaje posle sunčanja, vreme je da pojačaš dozu beta karotena - kaže nutricionistkinja i otkriva koje namirnice će vam u tome pomoći:

ŠARGAREPA

Prepuna beta karotina, koji na prirodan način ubrzava tamnjenje kože. Može se konzumirati sveža ili u vidu soka.

Informer

šargarepa

JAJA

Bogata su kalcijumom, selenom, kao i vitaminima A, B i D. Ovi nutrijenti pomažu dužem zadržavanju beta karotena, a samim tim i dužem letnjem tenu. 

PARADAJZ

Sadrži minerale, vitamine B i likopen. Pored toga što ubrzava proces tamnjenja kože, paradajz takođe smanjuje šanse za nastanak kancera kože.

KAJSIJE

Prepune tečnosti, vitamina i minerala. Zbog veće količine beta karotena, kajsija štiti organizam od slobodnih radikala, a istovremeno i regeneriše kožu i sluzokožu iziritiranu nakon sunčanja.

BONUS VIDEO: