04.08.2022.

10:28

Foto:

Magazin

ISHRANA ZA TRUDNICE PO MESECIMA! Nutricionista Mirković savetuje da IZBACITE pekarske PROIZVODE, a umesto toga JEDITE ove namirnice

Nutricionista Mirković objašnjava da odmah treba da razbijemo mit da trudnica mora da jede za dvoje.

Informer

Branka Mitrović nutricionista

 - Beba će iz tela majke da uzme sve što joj je potrebno ali da bi trudnica bila zdrava, mora da nadoknadi mikro i makro nutritijente ali manji broj kalorija - istakla je Branka za Informer.rs.

Ishrana za trudnice po mesecima

Nutriconista objašnjava da je u prvom mesecima važno da se trudnica zdravo hrani.

 - Od prvog do trećeg meseca treba da povede računa da se zdravo hrani, unosi povrće i voće, mlečne proizvode sa manje kalorija, jogurt, kiselo mleko, mlade sireve, manje masna mesa, jaja, integralne žitarice i mahunarke. Izbaciti ili redukovati pekarske i konditorske proizvode, razne grickalice uglavnom voditi računa da se ne unose prazne kalorije preko šećera i brašna - kaže ona.

 - Od trećeg do šestog meseca povećati broj kalorija za 350 koristeći istu hranu samo povećati proporcionalno količinu.

Informer

Trudnoća

Branka kaže da od šestog do devetog meseca kalorije treba povećati.

-  Od šestog do devetog meseca povećati za još 200 kcal odnosno na početak za 550 kcal koristeći zdrave i nutritivno kvalitetne namirnice.

Više manjih obroka

Naš nutricionista ističe da trudnice u toku dana treba da imaju više manjih obroka.

 - Obroke podeliti u više manjih obroka u toku dana, raznovrsnu ishranu da bi očuvala svoje zdravlje. Posebno treba obratiti pažnju da hrana bude bakteriološki ispravna, pa se preporučuje da se hrana, posebno meso, dobro termički obradi, ne jesti žive namirice, suši, tartar biftek, nedovoljno pečena mesa -  kaže Branka.

Jaja uvek treba da budu dobro skuvana ili ispržena, mlečne proizvode samo industrijski upakovane zbog bakteriološke ispravnosti ako nemate pouzdanog proizvođaca.

BONUS VIDEO: