Magazin
NAMIRNICE KOJE ČUVAJU FUNKCIJE MOZGA! Nutricionista Mirković otkriva šta treba da jedete 3 PUTA NEDELJNO, a ovo je primer JELOVNIKA
Naš nutricionista objašnjava koje namirnice su povoljne za rad mozga.
Mozak čuvaju ove namirnice:
1. Morska riba, najbolje je da se unosi dva do tri puta nedeljno, lešo, grilovana ili pečena u rerni
2. Bobičasto voče, borovnice, maline, kupine, aronija, jagode najbolje sveže, a zimi smrznute. Preporučuju se sokovi i sirupi sa šećerom
3. Orah naš domaći je najpriznatiji orašasti plod u svetu, polovina jezgra zaista liči na mozak. Jedite orahe i ostale orašaste plodove svakodnevno ali posto su kalorični ne više od 40 g, najbolje u svežem stanju ili pečeni bez dodataka masnoće i soli
4. Zeleno lisnato povrće, kelj, blitva, spanać treba da budu najmanje dva puta nedeljno zastupljeni u ishrani. Bebi spanac, rukola, peršun i celer list najbolje sveži u salati. Odlična je kombinacija integralna testenina i zeleno lisnato povrće
5. Integralna testenina, integralni hlebovi manje količine svakodnevno
6. Kakao i crna čokolada u manjim količinama
7. Zdrave biljne masnoće, hladno ceđeno maslinvo ulje, a avokado je voće koje sadrži oko 50 odsto prirodne masnoće, kokosovo ulje
8. Pasulj kao samostalni obrok ili dodatak salati četiri do pet obroka u toku nedelje
Branka nam je otkrila primer jelovnika koji je odličan za zdravlje našeg mozga.
Primer jelovnika:
Doručak - Integralni hleb namazan puterom od oraha ili badema, napitak kakao
Užina - Šolja borovica ili šumskog voća sa malo kiselog mleka
Ručak - Riba morska na grillu i blitva sa krompirom, marinada od belog luka, maslinovog ulja i peršuna
Večera - Varivo od kelja sa pasuljem, paradajz salata
bonus video: