22.09.2022.

11:00

Foto: Shutterstock

Magazin

PEČURKE - ŠUMSKO MESO! Nutricionisti ističu da šampinjone treba češće da jedemo da bismo imali dug i zdrav život

Nutritivno su izuzetno bogati, imaju malo kalorija i veoma su hranljivi. Ovo izuzetno povrće, koje mnogi nazivaju šumskim mesom, dostupno je tokom cele godine, ali za razliku od mesa ono ne sadrži masti i holesterol. Savetuje se da ih redovno upotrebljavate u ishrani jer spadaju u lako svarljive namirnice zbog obilja vlakana. Odličan su izbor za bilo koju sezonu jer se od njih mogu brzo pripremiti ukusni i ekonomični obroci. Bilo da ih pripremate na vodi, ulju ili puteru, uživaćete u njihovoj jedinstvenoj aromi i svom organizmu podariti obilje proteina, vitamina, minerala i vlakana.

Kada je u pitanju izbor šampinjona, neko voli krupnije, neko sitnije, ali ono što je veoma važno jesu uslovi čuvanja jer na visokim temperaturama brzo propadaju. Nekoliko dana ih možete čuvati u frižideru, najbolje u papirnoj kesi zamotanoj u vlažnu krpu jer ćete tako održati njihovu vlažnost i svežinu.

Pijace su pravo mesto za plasman pečuraka, jer kupci traže i cene kvalitetnu i svežu robu. Tako je recimo poznato da na Zemunskoj pijaci izvrsne šampinjone možete kupiti na tezgi br. 23 kod Vere Jović, proizvođača iz Smedereva.

Informer

Zašto je dobro jesti pečurke?

- Podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca i time jačaju imunski sistem
- Pomažu kontrolu lipida u krvi i štite od bolesti srca
- Odgovaraju dijabetičarima jer imaju malo ugljenih hidrata
- Sadrže antioksidante koji štite i obnavljaju ćelije
- Sadrže oko 90 odsto vode pa su idealna namirnica za one koji drže dijetu

Vera na Beogradskim pijacama pečurke prodaje 24 godine, u početku na Zelenom vencu i Bajloniju, a sad već 20 godina na Zemunskoj pijaci. S obzirom na obim proizvodnje, kod Vere se snabdevaju i mnogi restorani, što govori o kvalitetu njenih proizvoda, ali i o tome koliko je porodica Jović vredna. Pošto najbolje savete ali i recepte možete dobiti od proizvođača, Veru smo pitali kako ona najčešće priprema šampinjone.

Predložila je odličan recept, za koji su potrebni luk, pečurke, malo spanaća, pirinač, jaja, pavlaka i začini po ukusu. Luk se prodinsta, dodaju se seckani šampinjoni, potom pirinač i na kraju spanać. To se dinsta dok pirinač ne upije vodu koju šampinjoni puštaju. Kada voda ispari, smesa se prelije umućenim jajima i pavlakom i zapeče. Isecka se na kocke i servira. Ovaj obrok je veoma lak za pripremu i izuzetno je hranljiv.

Postoji verovanje da su pečurke nastale od groma posle olujne noći i zato ih nazivaju hranom bogova. Ukoliko želite da imate dobro zdravlje i lepu figuru, savetujemo vam da često konzumirate ovu veoma zdravu namirnicu, koja zbog obilja vlakana pruža osećaj sitosti.

bonus video: