26.09.2022.

20:00

Foto: Shutterstock

Magazin

POSTOJE 2 GRUPE - NIJE SVA PRERAĐENA HRANA LOŠA! Nutricionistkinja otkriva KOJE namirnice možete slobodno koristiti!

Kada se spomene prerađena hrana, mnogi odmah pomisle na namirnice poput čipseva, viršli, slatkiša, raznih drugih grickalica, salama...

Iako je asocijacija dobra, potrebno je da znate da su to namirnice koje spadaju grupu ultra-prerađene hrane, kao i da postoji još jedna grupa, a to je minimalno prerađena hrana, koja zapravo čini deo zdrave ishrane. 

Više o razlikama između ove dve grupe, objasnila je nutricionistkinja Marija Đurković:

- U grupi minimalno prerađene hrane su namirnice koje su prošle određene procese prerade poput: pasterizacije, zamrzavanja, sušenja, mlevenja, mariniranja... Ali i dalje su prirodne i ne sadrže dodatke koje smatramo štetnim po zdravlje.

U nju spadaju:

Informer

začini

Ultra-prerađena hrana obiluje industrijskim dodacima, poznatim pod zajedničkim imenom aditivi, koji menjaju teksturu i izgled, popravljaju miris i ukus i produžavaju trajnost hrane.

Osim aditiva, ova grupa hrane najčešće sadrži i prekomerne količine masti i šećera.

U nju spadaju:

  • gotova konzervirana jela
  • gotovi sosevi i prelivi
  • suhomesnati proizvodi
  • mesne prerađevine i delikates (viršle, paštete, salame, mesni narezak...)
  • konditorski proizvodi
  • slane grickalice
  • voćni i gazirani sokovi...

BONUS VIDEO: