03.10.2022.

14:18

Foto: Shutterstock

Magazin

Čari PRIRODNE kozmetike! GLINA, saveznik LEPOTE tokom cele godine!

Dolazak hladnijih dana iziskuje dodatnu negu kože, ali i kose. Dok leti koristimo blaža sredstva, jer sunce dosta pomaže u rehidrataciji, tokom hladnijih dana moramo se posvetiti dubinskom čišćenju i oporavku. Uvek je, naravno, najbolje osloniti se na prirodna sredstva. Ukoliko niste sigurni koliko su preparati koji se nalaze u trgovinama zaista prirodni, bez velikog truda možete ih napraviti sami. Jedno od veoma efikasnih blaga prirode koje se koristi u prirodnoj kozmetici jeste glina.

Melem za kožu

Zelena glina se najčešće koristi kako zbog sposobnosti da ukloni višak masnoće, tako i zbog uticaja na podmlađivanje kože, jer podstiče sintezu kolagena i elastina. Sadrži kalcijum, magnezijum, fosfor i cink i pomaže u lečenju velikog broja kožnih oboljenja, među kojima su akne, bubuljice, posekotine. Takođe, vekovima je u upotrebi kao prirodni lek protiv različitih kožnih bolesti i bolnih reuma, a jedno je i od najboljih sredstava za negu kože lica. Zahvaljujući njoj koža postaje nežna i glatka, a bore manje vidljive.

Informer

Zahvaljujući glini bore postaju manje vidljive

Važne napomene

Bitno je napomenuti da prilikom rastvaranja gline uvek koristite drvenu ili plastičnu kašičicu, te plastičnu ili staklenu posudu, nikako metalnu.

Kada koristite masku za lice, potrebno je da u tankom sloju namažete celo lice i ostavite da stoji tokom noći. Ovo radite maksimalno jedanput sedmično. Ako pak tretirate samo bubuljice i akne, postupak možete ponoviti više puta nedeljno.

Bela glina, poznata kao kaolin, takođe je odlična za negu lica jer sadrži cink, magnezijum i silicijum. Ova glina je najblaža od svih, pa se stoga preporučuje osobama koje imaju nešto osetljiviju kožu lica, koje je često perutavo i suvo.

Za bujnu i zdravu kosu

Glina je veoma dobra i kada je nega kose u pitanju, a tada je najbolje koristiti bentonit glinu, te crvenu glinu, plavu i zelenu. Posebno se smatra dobrom za kosu koja je sklona mašćenju jer ima sposobnost da na efikasan način upije masnoću sa temena glave i time kožu glave i kosu održi čistom. Kada se nanese, glina počinje da se suši i zateže, pa tako rastvara sve nečistoće i izvlači toksine. Takođe, pojačava cirkulaciju kože glave, deluje antiseptički i pomaže u regeneraciji oštećenih vlasi. Glina za kosu je omiljena među damama sa prirodno kovrdžavom kosom ili sa minivalom, jer ne dozvoljava da se kosa umrsi.

Informer

Glina se koristi i kao zamensko sredstvo za pranje kose

Glina se koristi i kao zamensko sredstvo za pranje kose. Sipajte jednu ili dve kašičice gline za kosu (zavisno od dužine i gustine kose) u činiju i dodajte toplu vodu da se razredi i pretvori u pastu. Nanesite ovu smesu na već nakvašenu kosu i masirajte ceo skalp nekoliko minuta, sve dok dobro ne utrljate skroz u korenu dlake. Dobro isperite toplom vodom, pa nanesite i prirodni serum za kosu.

Blistava koža bez celulita

Kako biste dubinski oporavili kožu tela, najbolje je da uronite u kupku od gline. U toplu vodu za kupanje dodajte glinu u prahu. Ostanite u kadi oko 30 minuta. Zatim je potrebno da uklonite i najmanji trag gline sa kože (dužim tuširanjem mlakom vodom). Ova kupka opušta, oslobađa od toksina i doprinosi lepoti kože.

Informer

Uronite u kupku od gline

Za dame koje muku muče sa celulitom, plava glina je fantastičan saveznik zato što uklanja mrtvi sloj kože, otvara pore i ubrzava cirkulaciju. Plavu glinu u prahu pomešajte sa destilovanom vodom. Pre bilo kakvog tretmana koža mora biti suva i čista. Dakle, glinu i vodu zamesite do gustine blata ili ređeg plastelina i nanesite na butine, bokove, noge, zadnjicu, gde god mislite da je kritična situacija sa celulitom i strijama. Regije pokrivene glinom obmotajte streč folijom ili peškirom, koji prethodno možete zagrejati. Kada se glina ispod folije ili peškira potpari i osuši (20 do 25 minuta), skinite omotač, očistite kožu mlakom vodom i tretman je gotov.