13.10.2022.

18:50

Foto: Shutterstock

Magazin

ŠTA PRVO JEDETE - MESO, SALATU ILI NEŠTO TREĆE? Doktor objašnjava ZAŠTO i ZA KOGA je važan REDOSLED unosa namirnica! (VIDEO)

Internet je prepun raznih saveta, ali kada se radi o zdravlju, potrebno je biti na dodatnom oprezu i birati ono u šta ćete verovati i čemu ćete davati kredibilitet.

Na društvenoj mreži TikTok, jedan lekar Karan Raj, komentariše i rešava nedoumice vezane za neke (najčešće laičke) savete na koje je nailazio, a da su iz sfere zdravlja.

Tako je ovaj put komentarisao snimak devojke, koja je objašnjavala važnost redosleda unošenja namirnica.

- Recimo da imate neku piletinu, brokoli i krompir. Ukoliko jedete elemente ovog obroka u određenom redu, možete smanjiti skok glukoze u ovom obroku za 75 odsto - kaže ova devojka, a dr Karan se nadovezuje:

- Da li redosled kojim jedete vašu hranu zaista čini neku razliku? Da, recimo. Ovo može biti dobar način da regulišete glukozu u krvi ukoliko ste pred dijabetesom, dijabetičar ili imate insulinsku rezistenciju. Kada jedete prvo hranu bogatu vlaknima, kao na primer salatu, to zapravo reguliše glukozu na dva načina - prvo, vlakna usporavaju varenje i drugo, hrana bogata vlaknima zasićuje, pa brže osećate da ste puni, čime ograničavate ukupan unos kalorija. Međutim, ako nemate nikakvih problema sa regulisanjem glukoze, nije važno na koji način unosite hranu - zaključuje doktor.

BONUS VIDEO: