22.10.2022.

19:26

Foto: Youtube Printscreen/ El Mundo

Magazin

ŠPANSKA KRALJICA LETICIJA IMA 50 GODINA! Pridržava se ishrane čuvenog doktora Perikonea, a OVO je njen jelovnik!

Španska kraljica Leticija, važi za jednu od najlepših i najstilizovanijih dama na svetu.

Ona je ove godine, 15. septembra napunila 50 godina, a za njen besprekoran izgled zadužena je zdrava i ishrana i redovna fizička aktivnost. 

Kako piše "Hellomagazine", kraljica Leticija već godinama praktikuje Perikon dijetu, popularni režim ishrane nazvan po čuvenom nutricionisti i doktoru Nikolasu Perikoneu. Kako su u više navrata pisali španski mediji, kraljica vodi računa o tome šta jede, a samo jedan pogled na njene ruke otkriva da joj ni fizička aktivnost nije strana.

- Kraljica svakog drugog dana radi vežbe snage i svima ih preporučuje. Ako je kralj slobodan, i on joj se pridruži u teretani - otkrio je jednom prilikom Letisijin lični trener Hose Ignasio Ernandes Koronado.

Kada je reč o Perikon dijeti, ona je zasnovana je na konzumiranju ribe, kao i drugih namirnica bogatih omega-3 mastima i proteinima. Preporučuju se belanca, zeleno povrće, pasulj, mleko i mlečni proizvodi, citrusno voće, masline, paradajz, nektarine i breskve, kivi...

Tu je i hrana koju je doktor Perikon izdvojio kao vrlo poželjnu zbog visokog udela vlakana, antioksidanata i esencijalnih masnih kiselina: crni i beli luk, heljda, ječam, ljuta paprika, koštunjavo voće i semenke, plavozelene alge, praziluk i jogurt.

Evo kako izgleda jelovnik:

Doručak

Za najvažniji obrok u danu trebalo bi da jedete omlet od tri jajeta uz dimljeni losos, a druga opcija je ovsena kaša napravljena od tri kašike pahuljica uz šaku svežih borovnica i malo badema. U toku ove dijete ne smete da konzumirate hleb, kafu, a dozvoljeni su zeleni čaj i voda.

Ručak

Za ručak se jede pečena ćuretina, zelena salata, paradajz, uz malo kuvanog pasulja. Možete se zasladiti sa još nekoliko borovnica ili nekoliko komadića dinje.

Večera

Oko 100-150 g pečenog lososa, zelena salata i bareno povrće poput brokolija, spanaća i špargle. Izbegavajte krompir, šargarepu i cveklu.

Obrok pre spavanja

Jedno tvrdo kuvano jaje, mala salata od svežeg celera, tri crvene sveže paprike i tri masline.

Kada je reč o tečnosti koju Leticija pije, onima koji slede ovu dijetu preporučuju se i do tri litra vode dnevno, a kraljica preferira posebnu prečišćenu vodu.

BONUS VIDEO: