Magazin
Da li MED ima MANJE KALORIJA od ŠEĆERA? Nutricionista razotkriva 5 velikih MITOVA o ishrani!
Mitovi o ishrani poput onih da gluten nije dobar, da ako jedemo više proteina imaćemo više mišića, da je med manje kaloričan od šećera, najčešći su mitovi koji vladaju u javnosti, a šta je zapravo tačno pojašnjava nutricionista Ivana Mišić.
Mit broj 1:
MED IMA MANJE KALORIJA OD ŠEĆERA
Med je uvek bolji izbor od šećera,ali zbog velike kaloriske vrednosti treba ga koristiti u malim količinama.
Za razliku od šećera, sadrži vitamine i antioksidanse koji imaju benefit po zdravlje,ali kao i sa svakom visoko kaloriskom namirnicim, budite umereni.
Mit broj 2:
TREBA IZBEGAVATI JAJA ZBOG KOLIČINE HOLESTEROLA
Oboleli od dijabetesa i osobe koje imaju povišen holesterol, trebalo bi najviše tri puta nedeljno da unose namirnice prirodno bogate holesterolom. Za ostale, ova hrana nije velika pretnja.
Kokošija jaja su izuzetna namirnica. Ne samo da sadrže idealni proteinski profil već i brojne minerale i vitamine, poput vitamina A, D, B2, B5, B9 i B12, selena i gvožđa.
Mit broj 3:
MLEKO NIJE ZDRAVO ZA ODRASLE
Mleko sadrži hranljive materije potrebne kako deci, tako i odraslima, zbog sadrzaja kalcijuma poželjno je unositi što više mlečnih proizvoda.
Mleko je sterilisano i pasterizovano i kao takvo nije najkvalitetnije i zbog toga se daje prednost biljnom mleku koje je nutritivno bogatije.
Mit broj 4:
GLUTEN NIJE DOBAR
Istina je da gluten ne prija, osobama koje imaju celijakiju ili alergiju na njega!
Svi ostali ljudi mogu normalno da jedu gluten.
Gluten se pojavio sa pojavom pšenice pre oko 10000 godina, neki ljudi su razvili enzime za razgradju glutena i njima ne predstavlja problem, dok drugima smeta.
Ne isključujemo ga iz ishrane ako za tim nema potrebe.
Mit broj 5:
AKO JEDEMO VIŠE PROTEINA IMAĆEMO VIŠE MIŠIĆA
Jesti više nego što nam je potrebno je bespotrebno.
Organizam uzima onoliko koliko mu je potrebno.
Višak se izlučuje ili odlazi u zalihe.
Vežbanjem podstičemo mišiće da iskoriste proteine koje unosimo ishranom.