12.01.2023.

12:00

Foto:

Magazin

NAPOLJU JE HLADNIJE, A HRANA KOJU JEDETE UTIČE NA TOPLOTU TELA! Nutricionista objašnjava šta treba da konzumirate kako bi vam bilo TOPLIJE

 - Proces se zove termogneza ili telesna toplota. Unoseći određenu hranu i napitke, aktiviramo metabolizam da proizvodi višu temperaturu tela i biće nam toplije. Hrana koja se duže vari utiče da se podigne temperatura tela, a to su zdrave masnoće, proteini, integralni ugljeni hidrati, jezgra oraha, lesnika, badema, semenke, sušeno voće - kaže nutricionista Mirković.

Informer

Branka Mitrović nutricionista

Kolko kalorija toliko i toplote

 - To su namirnice bogate dobrim masnoćama i dugo se vare i tako proizvode toplotu. Što više kalorija ima namirnica to više proizvodi toplote. Kad je hladno treba jesti kaloričnije namirnice ali ne preterivati jer ako preterate, rezerve kalorija će se pretvoriti u vašu masnoću u tkivu -  dodaje Branka za Informer.rs

Predstavljamo vam spisak namirnica koje podižu temperaturu tela.

Banane

Bogate su vitaminima B grupe i magnezijumom koji je neophodan za funkcionisanje tiroidne i nadbubrežne žlezde koje direktno utiču na telesnu temperaturu. Banane podižu raspoloženje, pozitivno deluju na koncentraciju i pamćenje.

Informer

Đumbir

Čajevi sa đumbirom

Topli čajevi sa đumbirom, cimetom i vanilom brzo će vas ugrejati tokom hladnih dana.

Đumbir je odličan za probavu, aktivira metabolizam koji se kada je hladno prirodno usporava da sačuva rezerve.

Informer

Ovsena kaša

Zobene i ovsene kaše

Jedite posebno ujutru tople zobene i ovsene kaše, kuvane u mleku ili sa jogurtom, uz dodatak suvog i jezgrovitog voća, cimeta i đumbira. Vlakna ce vam pročistiti organizam, a bićete i satima ćete biti siti.

Kafa

Kofein povećava metabolizam i povećava telesnu temperaturu. Pijte toplu kafu posebno u jutarnjim časovima.

Informer

Crveno meso

Junetina, teletina, svinjsko, jagnjeće meso su odličan izvor gvozđa.

Gvozđe je vazan mineral koji pomaže transport kiseonika kroz telo. Sadrži i vitamin B 12 koji je neophodan za zdrave nerve i imunološki sistem. Ljudi sa malo gvozđa uvek imaju hladne ruke i noge.

Informer

Bundeva

Prepuna antioksidansa, minerala I drugih hranljivih materija. Vitamina i minerala. Sadrži visok procenat vlakana i dugotrajno se vari, a varenje je lako. Možete praviti potaže, pite, pecite bundevu u rerni.

Voda

Nedostatak vode, unos manje količine vode dovodi do hipotermije, odnosno hlađenja organizma. Zato je potrebno da se unosi dovoljna količina vode i tečnosti i kada su hladni dani.

Informer

Alkohol

Trenutno zagreje ali mišići izgube sposobnost drhtanja i postoji lažni utisak toplote, a telo počne da se hladi jer opada temperatura. Zato obazrivo. Uravnoteženom i pravilnom ishranom možete ugrejati telo i poboljšati metabolizam i imunitet.

bonus video: