Magazin
NAPOLJU JE HLADNIJE, A HRANA KOJU JEDETE UTIČE NA TOPLOTU TELA! Nutricionista objašnjava šta treba da konzumirate kako bi vam bilo TOPLIJE
- Proces se zove termogneza ili telesna toplota. Unoseći određenu hranu i napitke, aktiviramo metabolizam da proizvodi višu temperaturu tela i biće nam toplije. Hrana koja se duže vari utiče da se podigne temperatura tela, a to su zdrave masnoće, proteini, integralni ugljeni hidrati, jezgra oraha, lesnika, badema, semenke, sušeno voće - kaže nutricionista Mirković.
Kolko kalorija toliko i toplote
- To su namirnice bogate dobrim masnoćama i dugo se vare i tako proizvode toplotu. Što više kalorija ima namirnica to više proizvodi toplote. Kad je hladno treba jesti kaloričnije namirnice ali ne preterivati jer ako preterate, rezerve kalorija će se pretvoriti u vašu masnoću u tkivu - dodaje Branka za Informer.rs
Predstavljamo vam spisak namirnica koje podižu temperaturu tela.
Banane
Bogate su vitaminima B grupe i magnezijumom koji je neophodan za funkcionisanje tiroidne i nadbubrežne žlezde koje direktno utiču na telesnu temperaturu. Banane podižu raspoloženje, pozitivno deluju na koncentraciju i pamćenje.
Čajevi sa đumbirom
Topli čajevi sa đumbirom, cimetom i vanilom brzo će vas ugrejati tokom hladnih dana.
Đumbir je odličan za probavu, aktivira metabolizam koji se kada je hladno prirodno usporava da sačuva rezerve.
Zobene i ovsene kaše
Jedite posebno ujutru tople zobene i ovsene kaše, kuvane u mleku ili sa jogurtom, uz dodatak suvog i jezgrovitog voća, cimeta i đumbira. Vlakna ce vam pročistiti organizam, a bićete i satima ćete biti siti.
Kafa
Kofein povećava metabolizam i povećava telesnu temperaturu. Pijte toplu kafu posebno u jutarnjim časovima.
Crveno meso
Junetina, teletina, svinjsko, jagnjeće meso su odličan izvor gvozđa.
Gvozđe je vazan mineral koji pomaže transport kiseonika kroz telo. Sadrži i vitamin B 12 koji je neophodan za zdrave nerve i imunološki sistem. Ljudi sa malo gvozđa uvek imaju hladne ruke i noge.
Bundeva
Prepuna antioksidansa, minerala I drugih hranljivih materija. Vitamina i minerala. Sadrži visok procenat vlakana i dugotrajno se vari, a varenje je lako. Možete praviti potaže, pite, pecite bundevu u rerni.
Voda
Nedostatak vode, unos manje količine vode dovodi do hipotermije, odnosno hlađenja organizma. Zato je potrebno da se unosi dovoljna količina vode i tečnosti i kada su hladni dani.
Alkohol
Trenutno zagreje ali mišići izgube sposobnost drhtanja i postoji lažni utisak toplote, a telo počne da se hladi jer opada temperatura. Zato obazrivo. Uravnoteženom i pravilnom ishranom možete ugrejati telo i poboljšati metabolizam i imunitet.
bonus video: