05.12.2022.

18:46

Foto:

Magazin

Postoje DUHOVNA, ali i NUTRITIVNA pravila posta! Stručnjaci otkrivaju ŠTA je važno ZNATI!

Duhovna pravila posta veoma su jasna. Postoje, međutim, nutritivna pravila posne ishrane, koja se jednostavno i lako primenjuju i čuvaju zdravlje, kaže nutricionista Branka Mirković i daje najvažnije smernice.

* U posnoj ishrani pre svega nedostaje kalcijum i zato je neophodno da jedete sardinu sa kostima i tako obezbedite dovoljnu količinu kalcijuma. Možete je jesti kao namaz za doručak ili večeru ili uz povrće kao glavni obrok.

Informer

Sardine s kostima su neophodne zbog kalcijuma

* U danima kada se jede na vodi obavezno jedite jezgrasto voće, pre svega orahe, bademe, lešnik i kikiriki (mada je mahunarka), i tako obezbedite neophodnu količinu masnoće organizmu. Odličan obrok mogu da budu posni rezanci sa orasima.

* Neophodne proteine obezbedićete ako za vreme posta redovno koristite pasulj i sočivo.

* Mak ima izuzetnu nutritivnu i energetsku vrednost. Bogat je belančevinama, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom. Smatra se neizostavnom namirnicom za vreme posta.

Informer

Ne zaboravite na mak

* Unosite dovoljno vitamina kroz sveže voće i povrće, posebno kao salate. Povrće koje je termički obrađeno ne treba da bude prekuvano, dovoljno je da se blanšira ili obari na pari.

* Koristite kvalitetna nerafinisana ulja, bogata su omega-3 masnim kiselinama, a bundevino, susamovo i laneno ulje koristite za salate.

* Beli šećer zamenite medom. Kuvano voće jedite kao kompot i zasladite suvim voćem, na primer grožđem, šljivama, kajsijama.

* Da bi se organizam dobro očistio, neophodna su vlakna, pa zato jedite kupus, sladak i kiseo, karfiol, kelj, brokoli i boraniju.

Informer

Da bi se organizam dobro očistio, neophodna su vlakna

* Kiselo povrće, kiseo kupus i razne vrste turšija odličan su izvor vitamina i minerala. Ne zaboravite rotkvu, barenu ili pečenu cveklu, kao i mešane vitaminske salate od krtolastog povrća.

* Energiju obezbedite iz integralnih žitarica, pre svega pirinča, integralnog hleba i pita sa integralnim korama. Krompir pripremajte uglavnom baren ili kao salatu, jer prženi krompir i pomfrit upijaju mnogo ulja, pa tako postaju nezdrava namirnica.

* Izbegavajte peciva, i slana i slatka. Pripremite umesto toga ukusnu poslasticu ili obrok. Obarite pšenicu ili pirinač, dodajte suvo voće i sve prokuvajte, zasladite medom i pojačajte energetsku vrednost mlevenim orasima ili bademima.

Duhovna pravila

Crkva nalaže da se u toku celog posta ne jedu meso, beli mrs (mleko i mlečni proizvodi) i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svih dana osim srede i petka, kada se posti na vodi. Riba se jede svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik pada u sredu ili petak. Poslednja nedelja Božićnog posta se posti strože, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti na vodi. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti na vodi.