Autor: Informer.rs

17.01.2023.

10:25

Foto: Shutterstock

Magazin

POGLED NA TELO ODREĐUJE DIJETU! Ishrana na osnovu vašeg tipa građe pomaže da se rešite viška masti

Posle praznika čućete i od onih koji nikada nisu imali problema sa linijom da treba da smršaju kilo ili dva. Takav problem, prema mišljenju nutricionista, najlakše je rešiti češćim šetnjama i vežbama, posle lagane večere ili bez nje.

Za one druge svaki od stručnjaka za ishranu savetovaće da nikako ne gladuju i da naprave plan dijete, a italijanska nutricionistkinja Simona Rosi ističe da je najbolje da prihvatite dijetu koja se zasniva na vašem tipu građe ukoliko želite da izgubite kilograme. 

Ako ste JABUKA...

Ramena i torzo su vam uži od kukova. Obično imate problem sa šlaufom oko struka, zadnjica vam je ravnija, a noge mršavije.

- S obzirom na to da ste masivniji po sredini tela, prvo treba da proverite nivo šećera u krvi i insulin. Višak kilograma u tom delu jedan je od znakova dijabetesa. Zaboravite na peciva i ugljene hidrate, a jedite više mesa, piletine, ribe, jaja, sočiva, namirnica bogatih proteinima i izbegavajte previše kofeina. Tako ćete rešiti problem sa skokovima insulina - objašnjava nutricionistkinja.

Informer

Dijeta

Ako ste KRUŠKA...

Gornji deo tela vam je uži od kukova. Moguće je da imate vitke ruke i definisan struk. Masne naslage vam se talože na kukovima i butinama.

- Osobe koje su kruškastog oblika najčešće imaju probleme sa hormonalnim disbalansom i PMS-om. Fokusirajte se na hranu bogatu vlaknima, poput voća i povrća, koristite ovas, pirinač, spremajte grašak, pasulj i sočivo. Vlakna pomažu da se oslobodite otpada iz tela, a to uključuje i višak hormona. Izbegavajte mlečne proizvode jer mogu negativno da utiču na vaš problem - ističe nutricionistkinja.

Ako ste PEŠČANI SAT...

Kukovi i torzo su proporcionalni, imate veoma definisan struk, koji je uži od kukova i torzoa, ali masne naslage se najčešće gomilaju na butinama i zadnjici.

- Osobe s ovom građom imaju problema ne samo sa viškom na butinama i zadnjici već i na licu, podbratku, vratu... Trebalo bi da prekontrolišete rad hipofize i nadbubrežne žlezde da bi se regulisao nivo hormona stresa, kortizol. Previše kortizola može da dovede do Kušingovog sindroma, koji se prepoznaje i po "pufnastom" licu. Hranite se namirnicama bogatim proteinima i zdravim mastima, orašastim plodovima, avokadom, piletinom. Za vas je lek i dobar san - poručuje Rosijeva.

bonus video: