Autor: Informer.rs

07.02.2023.

08:37

Foto: Shutterstock

Magazin

MEDITERANSKA DIJATA ŠESTI PUT NAJBOLJA NA SVETU! Svetski nutricionisti sastavili najnoviju listu najzdravijih režima ishrane

Ova dijeta već pet godina je na prvom mestu rang-liste najboljih dijeta i stručnjaci širom planete je najčešće preporučuju.

Kod nje nema brojanja kalorija niti merenja porcija, a što je najvažnije, ovakav način ishrane može da se koristi tokom celog života bez ikakvih posledica po zdravlje.

U čemu je tajna mediteranske dijete? Ona se bazira pre svega na svežem povrću i voću, ali ima i posebne sastojke koji, kako su pokazale mnogobrojne studije, blagotvorno deluju na zdravlje i produžavaju životni vek.

Nastala je na osnovu tradicionalne ishrane koju koriste stanovnici mediteranskih zemalja poput Španije, Grčke, Italije... Zahvaljujući ovom načinu ishrane dolazi do postepenog gubljenja masnih naslaga.

Informer

Dijeta

U ovoj dijeti sme gotovo sve da se jede, način pripreme jela se prilagođava ukusu osobe koja je koristi, a glavni izvor masti u njoj je maslinovo ulje. Ona podrazumeva i uzimanje sira i jogurta, posnog mesa, najčešće piletine, ali i morskih plodova, koji bi češće trebalo da budu na jelovniku. U mediteranskoj dijeti preporučuje se korišćenje začinskog bilja kao što su bosiljak, nana, ruzmarin, peršun, kao i češća upotreba belog luka i limuna.

Ova dijeta ne preporučuje uzimanje gaziranih pića, previše slatkiša, brzu hranu i namirnice sa visokim procentom masti, kao ni preteranu konzumaciju alkoholnih pića. Stručnjaci dozvoljavaju čašu vina dnevno uz obrok.

Po oceni Gretel Šuler, koja je bila zadužena za kontrolu godišnje rang-liste ishrane "US News & World Reporta", i ovog puta prilikom rangiranja dijeta korišćeni su mnogobrojni medicinski podaci i istraživanja koji su bili u vezi sa ishranom i zdravljem.

Informer

U izboru za najbolju dijetu u 2023. bila su 24 načina ishrane, što je znatno manje u odnosu na ranije periode kada ih je bilo više od 40. Sudije su dijete zasnovane na biljkama svrstale u mediteranski način ishrane.

1. Mediteranska
2. DASH (korisna protiv hipertenzije)
3. Fleksitarijanska (vegetarijanska ishrana s malo mesa)
4. MIND (korisna u borbi protiv Alchajmerove bolesti)
5. TLC (dijeta koja snižava holesterol)