Magazin
NIJE SAMO ZBOG GOJENJA! Ovo su razlozi zbog kojih treba da izbacite rafinisane ugljene hidrate iz ishrane!
Rafinisani i prosti ugljeni hidrati kao što je beli hleb i keks, trpe obrauu kroz koju se oduzimaju važni hranljivi sastojci kao što su vlakna, koja regulišu varenje i održavaju nivo šećera u krvi stabilnim.
Unosom ovih rafinisanih ugljenih hidrata remetite svoje zdravlje, o čemu je detaljnije objasnila nutricionistkinja Jovana Vučelić:
- Kada unesete neki prehrambeni proizvod sa rafinisanim ugljenim hidratima, vi ćete u prvi mah dobiti energiju, jer će se povećati nivo glukoze u krvi. Odmah nakon toga uslediće porast šećera u krvi i to će se manifestovati kroz pojavu umora i pojačanu potrebu za daljim unosom istih proizvoda.
Rafinisani ugljeni hidrati ne rešavaju problem, nego se njihovom redovnom konzumacijom problem povećava i stvara nove probleme u ishrani.
Kao dobar marketinški trik, prehrambena industrija ističe dodatke proizvodu u vidu vitamina, minerala i slično.
Ovakvi proizvodi ne samo da izazivaju zavisnost, nego su uzrok nastanka insulinske rezistencije, karcinoma, dijabetesa, endokrinih i drugih sistemskih oboljenja - ističe nutricionistkinja i dodaje da ukoliko budete isključili rafinisane ugljene hidrate i zamenili ih zdravim izvorom ugljenih hidrata, imaćete brojne benefite:
- Stabilizovaćete telesnu težinu
- Imaćete više energije
- Koža će vam biti zdravija i lepša
- Uspostavićete pravilan rad probavnog sistema
- Prestaće želja za šećerom.