12.05.2023.

20:00

Foto: Shuterstock

Magazin

NIJE SAMO ZBOG GOJENJA! Ovo su razlozi zbog kojih treba da izbacite rafinisane ugljene hidrate iz ishrane!

Rafinisani i prosti ugljeni hidrati kao što je beli hleb i keks, trpe obrauu kroz koju se oduzimaju važni hranljivi sastojci kao što su vlakna, koja regulišu varenje i održavaju nivo šećera u krvi stabilnim.

Unosom ovih rafinisanih ugljenih hidrata remetite svoje zdravlje, o čemu je detaljnije objasnila nutricionistkinja Jovana Vučelić:

- Kada unesete neki prehrambeni proizvod sa rafinisanim ugljenim hidratima, vi ćete u prvi mah dobiti energiju, jer će se povećati nivo glukoze u krvi. Odmah nakon toga uslediće porast šećera u krvi i to će se manifestovati kroz pojavu umora i pojačanu potrebu za daljim unosom istih proizvoda.

Rafinisani ugljeni hidrati ne rešavaju problem, nego se njihovom redovnom konzumacijom problem povećava i stvara nove probleme u ishrani.

Informer

beli hlepčići

Kao dobar marketinški trik, prehrambena industrija ističe dodatke proizvodu u vidu vitamina, minerala i slično.

Ovakvi proizvodi ne samo da izazivaju zavisnost, nego su uzrok nastanka insulinske rezistencije, karcinoma, dijabetesa, endokrinih i drugih sistemskih oboljenja - ističe nutricionistkinja i dodaje da ukoliko budete isključili rafinisane ugljene hidrate i zamenili ih zdravim izvorom ugljenih hidrata, imaćete brojne benefite:

  • Stabilizovaćete telesnu težinu
  • Imaćete više energije
  • Koža će vam biti zdravija i lepša
  • Uspostavićete pravilan rad probavnog sistema
  • Prestaće želja za šećerom.