22.05.2023.

15:10

Foto: Shutterstock

Magazin

ANEMIJA, SLABLJENJE KOSTIJU, DEPRESIJA Nedostatak ovih važnih nutrijenata dovodi do ozbiljnih posledica!

Kada se radi o ishrani, najčešće ćete čuti koje se to namirnice preporučuju, a koje bi trebalo da smanjite ili potpuno izbacite. Međutim, često se zanemaruje suština, a to je kakav je nutritivni kvalitet tih namirnica i da li su bogate vitaminima i mineralima.

Ukoliko imate nedostatak gvožđa, vitamina D i B12, to može dovesti do velikih posledica, o čemu je detaljnije objasnila nutricionistkinja Karolina Petrović:

- Nutritivni nedostaci su važna tema o kojoj trebamo češće razgovarati, jer nedovoljan unos određenih nutrijenata može imati ozbiljne posledice po zdravlje. Gvožđe, vitamin D i vitamin B12 su tri ključna minerala i vitamina čiji nedostatak je čest i može imati širok spektar negativnih efekata na organizam.

Gvožđe je esencijalni mineral koji je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma. Nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, stanja u kojem telo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca. To može uzrokovati simptome poput umora, slabosti, nedostatka energije, glavobolje i koncentracijskih problema.

Preporučuje se konzumacija gvožđa iz bogatih namirnica poput crvenog mesa, mahunarki, lisnatog zelenog povrća i žitarica koje su obogaćene gvožđem. Takođe je važno da se gvožđe konzumira u kombinaciji sa namirnicama bogatim vitaminom C kako bi se poboljšala apsorpcija gvožđa.

Informer

gvožđe

Vitamin D je još jedan vitamin od vitalnog značaja za zdravlje organizma. Glavni izvor vitamina D je sunčeva svetlost, ali takođe se može uneti putem ishrane ili suplemenata.

Njegov nedostatak može dovesti do slabljenja kostiju, povećanog rizika od preloma, smanjenog imuniteta i povezan je s određenim autoimunim bolestima. Osiguravanje dovoljne izloženosti suncu i konzumacija namirnica bogatih vitaminom D, poput masne ribe, mlečnih proizvoda obogaćenih vitaminom D ili dodataka ishrani, može pomoći u sprečavanju nedostatka ovog važnog vitamina.

Vitamin B12 je ključan za zdravlje nervnog sistema i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak vitamina B12 često je povezan s vegetarijanskom ili veganskom ishranom, jer se ovaj vitamin uglavnom nalazi u namirnicama životinjskog porekla.

Njegov nedostatak može dovesti do anemije, umora, depresije, gubitka apetita i neuroloških problema. Osobe koje izbegavaju namirnice životinjskog porekla mi se mogu javiti u cilju nalaženja najbolje alternative kada je vaše zdravlje u pitanju - zaključuje nutricionistkinja.