Magazin
Paradajz i šargarepa su odlični za svetliju i lepo preplanulu kožu
Razlog zašto neki ljudi imaju maslinasti, a neki zlatni sjaj na preplanuloj koži je melanin – jedinjenje koje se pod uticajem sunca aktivira u koži i izaziva promenu njene boje.
Dakle, što je više melanina - veća je verovatnoća da će vaša koža imati blistav bronzani ten.
Možete povećati količinu melanina u koži. Redovna konzumacija paradajza je jedan od načina da se to uradi.
Paradajz je bogat i likopenom, koji ima antioksidativno dejstvo slično beta-karotenu.
On jača prirodni zaštitni štit kože, koji je dizajniran da apsorbuje štetno UV zračenje.
A sok od paradajza u kombinaciji sa šargarepom, koja je bogata beta karotenom, pomaže da koža postane bronzana uz što manje crvenila i dejstva štetnih UV zraka.
Budite oprezni na suncu. Koristite kremu sa zaštitnim faktorom i izbegavajte najjače sunce. Melanin se ne proizvodi tokom celog dana, već u roku od najviše tri sata nakon početnog izlaganja suncu.