09.10.2023.

22:00

Foto: Freepik.com

Magazin

I hrana podmlađuje! Ove namirnice su bogate kolagenom i elastinom

Prvi znaci starenja nastaju oko 25. godine i to zato što proizvodnja novih ćelija kože, kao i proteina kolagena i elastina, koji joj daju elastičnost i čvrstinu, polako prirodno opadaju, smatraju dermatolozi.

Prosečna osoba, od tada, prema računicama stručnjaka godišnje gubi 1,5 odsto kolagena i elastina. Ovi proteini obično su sastojci svih krema protiv bora, ali se mogu pronaći i u svakodnevnim namirnicama.

Da ne biste previše trošili na kreme, uvrstite u jelovnik ove proizvode.

Informer

Kolagen u hrani pronaći ćete i u povrću tamnozelenih listova

Povrće tamnozelenih listova

Kolagen u hrani pronaći ćete i u povrću tamnozelenih listova. Ono je najčešće bogato antioksidansom luteinom, koji neutrališe slobodne radikale. Ovakve namirnice potrebne su koži da bi zadržale mladalački izgled.

To su: spanać, kupus, kelj, blitva, brokoli.

Crveno voće i povrće

U crvenom voću i povrću, bogatim vitaminom C, pronaći ćete dobar izvor likopena. On služi da bi pojačao antioksidativno delovanje i proizvodnju kolagena.

To su: paradajz, cvekla, crvena paprika, crvena jabuka, šargarepa, jagoda, citrusi.

Informer

Soja zbog fitoestrogena podstiče proizvodnju kolagena

Proizvodi od soje

Osobe koje su postale vegetarijanci najčešće se hvale kako im je koža postala elastičnija i lepša. Razlog tome je konzumiranje soje i tofua kojima možete nadoknaditi 6 odsto kolagena za šest meseci. Soja zbog fitoestrogena i elementa genisteina podstiče proizvodnju kolagena.

Minerali

Proizvodnju kolagena podstiču i ovi minerali: magnezijum, gvožđe, cink.

Informer

Birajte ribu najmanje dva puta nedeljno

Omega masne kiseline

Ova vrsta kiselina pomaže da koža postane glatka i elastična. Masne kiseline su odgovorne za održavanje zdravlja ćelijske membrane i služe kao zaštita od spoljašnjih štetnih uticaja.

Namirnice bogate omega masnim kiselinama su: riba - losos, tuna, skuša i sardine, morski plodovi, orašasti plodovi - bademi, semenke lana, orasi.

Ćuretina

Ćuretina sadrži veliku količinu proteina, a posebno je poznata po karnozinu, koji se uz kolagen koristi da bi usporio proces starenja kože. Nedostatak karnozina opustiće kožu i stvarati one bore koje najviše mrzimo - oko usana i očiju.