31.07.2023.

20:00

Foto: pixabay.com

Magazin

Šta treba da znate o ishrani najmlađih na plaži? Majčino mleko najviše prija

Mnogi novopečeni roditelji izbegavaju letovanje na moru iz straha da bebi neće prijati i da će loše podneti promenu klime. Međutim, pedijatri tvrde da detetu nikako ne može biti loše kad je s njima.  Dovoljno je da vode računa o higijeni i ishranu prilagode vremenskim uslovima.

*Najjednostavnije je s bebom koja sisa, piše Yumama.com. Dete dojte češće, ali mu dajte i vodu jer će to pomoći dobroj hidrataciji. Majke koje doje takođe moraju piti dosta tečnosti. Poželjno je da uzimaju kvalitetne voćne užine. Ponesite nekoliko bočica s vodom - svakako koristite flaširanu.

*Ako bebi pripremate adaptirano mleko, uradite to pre nego što pođete na plažu i stavite ga u ručni frižider. U zavisnosti od uslova gde boravite, možete odvojeno da ponesete vodu i mleko u prahu i napravite obrok na plaži.

*S malo starijim bebama koje već uzimaju čvrstu hranu boravak na plaži je opušteniji. Visoke temperature i promenjen ritam spavanja smanjuju potrebu za kalorijama, pa umesto kašica možete da im ponudite sok, ali ga za svaki slučaj malo razblažite vodom. Neki sokovi zbog šećera mogu da muče bebin stomak i da izazovu dijareju. Dete češće nudite vodom, pogotovo dok ste napolju.

Informer

Za obrok na plaži sigurnije su gotove kašice koje možete kupiti u skoro svakoj prodavnici

*Za obrok na plaži sigurnije su gotove kašice koje možete kupiti u skoro svakoj prodavnici. Odvojte deo iz teglice i ponesite sa sobom. Važno je, međutim, da znate da bebu ne treba hraniti direktno iz teglice. Pedijatri skreću pažnju da pljuvačka na kašičici kojom hranite dete može da prenese bakterije na ostatak hrane. Kašice sa prirodnim konzervansima bolje su nego hiperproteinske. To se naročito odnosi na voćne kašice s jabukom.

*Ako sami spremate kašicu, vodite računa o higijeni posuda i obavezno je stavite u ručni frižider. Poželjno je da dete jede na svaka tri sata. Ono što se ne pojede, bacite.

Slatkiši posle obroka

* Sladoled je poželjan letnji slatkiš, ali na kraju glavnog obroka, da ne bi smanjio apetit za drugu hranu. Ostale slatkiše bi trebalo zameniti voćem.
* Ako dete preskoči neki obrok, ponudite mu frape od voća s mlekom ili jogurtom.