12.06.2024.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Budite oprezni! Konzumiranje alkohola u avionu može da ima fatalne posledice, čak i kod mlađih osoba

Napokon je došlo vaše vreme za odmor i sedite u avionu u kom vas stjuardesa ponudi alkoholnim pićem… Retko ko će odbiti zdravicu u čast početka godišnjeg odmora. Međutim, jednim istraživanjem je otkriveno da alkohol na letu nije dobar za srce putnika. Ako se pitate zašto, reč je o tome da se tokom konzumacije alkohola u letu, smanjuje količina kiseonika u krvi i povećava broj otkucaja srca. To je slučaj čak i kod mlađih osoba koje pucaju od zdravlja.

- Konzumacija alkohola je zdravstveni rizik koji se može lako izbeći - rekli su akademici s Instituta za vazdušnu medicinu u Nemačkoj za The Sun.

Informer

 

- Korisno bi bilo da se razmotre izmene pravila kojom bi se ograničio pristup alkoholnim pićima u avionima - dodali su. 

Najveći rizik imaju srčani bolesnici

Pišući za časopis Thorax, istraživači su naveli da je poznato da hipobarično okruženje, ono s niskim vazdušnim pritiskom, smanjuje nivo kiseonika u krvi i povećava broj otkucaja srca. Dodali su i da putnici u vazdušnom saobraćaju sa srčanim problemima imaju povećan rizik od pogoršanja simptoma zbog smanjenog pritiska, a rizik se povećava tokom spavanja.

Informer

 

Kako bi testirali teoriju lošeg uticaja konzumacije alkohola i spavanja u hipobaričnom okruženju, posmatrali su 48 ljudi u dobi između 18 i 40 godina koji u proveli dve noći u laboratoriji za spavanje gde je pritisak jednak kao i u avionu na određenoj visini. Istraživači su proveli ispitivanja spavanja i pomno pratili otkucaje srca i nivo kiseonika u krvi.

Ni mladi nisu izuzetak

Otkrili su da kombinovanje alkohola i niske koncentracije kiseonika na velikim nadmorskim visinama, smanjuje kvalitet sna, predstavlja izazov kardiovaskularnom sistemu i produžava trajanje niskog nivoa kiseonika u krvi.

- Ovi rezultati pokazuju da, čak i kod mladih i zdravih pojedinaca, kombinacija alkohola sa spavanjem u hipobaričnim uslovima, predstavlja znatno opterećenje za srce i može da dovede do pogoršanja simptoma kod pacijenata sa srčanim ili plućnim bolestima - zaključili su.

Smernice NHS-a preporučuju ne više od 14 jedinica alkohola na nedelju dana što odgovara količini vina od pola litra.