Autor: Informer.rs

22.06.2024.

17:40

Foto: Shuterstock

Magazin

Nepregledna polja lavande i ruža! Isparta je najlepša provincija u Turskoj (FOTO)

Turska provincija Isparta je poznata po poljima ruža i lavande, kao i po brojnim jezerima.

U ovom regionu se nalazi i deo poznate turske oblasti jezera, koja je svrstana među "50 najboljih mesta za putovanja u 2023. godini".

Nepregledna polja ruža 

U Isparti, poznatom centru za proizvodnju ruža u Turskoj, proizvodi se čak 65 odsto svetskog ružinog ulja.

Od ruža ovog mirisnog kraja proizvode se ukusni jestivi proizvodi poput ružinog sirupa i džema, koji se prerađuju u savremenim fabrikama. Osim toga, proizvode se različiti kozmetički proizvodi, uključujući ružinu vodu, ulje, parfeme i kreme.

Godišnja berba ruža, koja se održava krajem maja i tokom juna, pravi je praznik i za stanovnike i za posetioce.

Informer

 

Mirisna lavanda

Pored velike proizvodnje ruža, Isparta je veoma poznata i po proizvodnji lavande. Polja lavande u selu Kujučak, koje se nalazi u okrugu Kečiborlu, trenutno čine čak 90 idsto proizvodnje lavande u Turskoj.

Nakon berbe, lavanda se prerađuje u svežem ili sušenom obliku i pretvara u razne proizvode kao što su kreme, sapuni, ulja, kolonjske vode i drugi proizvodi.

Nakon sezone branja ruža, berba lavande počinje krajem jula i traje do sredine avgusta, donoseći još jedan period mirisne čarolije.

Informer

 

Prelepa jezera

U Isparti se nalazi i područje sa nekoliko jezera.

Tokom putovanja kroz Ispartu, možete istražiti veličanstveno jezero Egirdir, najveće u ovom regionu, kao i slikovito jezero Kovadu, koje se nalazi u okviru nacionalnog parka.

Informer

 

Spori grad Egirdir

Grad Egirdir poznat je i kao "Citta Slow," ("Spori grad"), koji leži na obali istoimenog, prelepog jezera, okruženog čuvenim voćnjacima jabuka.

Ovde možete šetati ili voziti bicikl, uživati u izletima čamcem ili ručati svežu ribu u restoranima uz obalu.

Na jezeru se nalaze dva ostrva: Kan, idealan za kampovanje i izlete, i Jesil, sa šarmantnim selom, drvenim kućicama i uskim ulicama, poznatim po crkvi Aja Stefanos.

Informer

 

Drevni gradovi i arheološka nalazišta

Ovo područje je prepuno drevnih gradova, a staze za šetnju pružaju divan način za njihovo istraživanje.

Putevi poput Svetog Pavla i Pisidije vode vas kroz arheološka nalazišta provincije Isparta.

Put Svetog Pavla, jedan od najdužih u Turskoj, počinje u Pergeu u Antaliji i prolazi kroz živopisni kanjon Jazilı u selu Čandir u Isparti. Ovaj kanjon, oaza zelenila, otkriva svoju istorijsku važnost kroz drevne hramove i kamene natpise. Popularna aktivnost u kanjonu je penjanje po stenama i rafting na reci Goksu.

Put Svetog Pavla se nastavlja kroz drevni grad Adadu i oblasti Egirdir i Jalvak i završava se u drevnom gradu Pisidija Antiokeija.

Nakon posete svetim mestima kao što su Trajanov hram i hram Zevsa u Adadi, možete otkriti impresivne građevine kao što su Avgustov hram, Rimska kupatila i monumentalna fontana u Pisidiji Antioheji, nedaleko od grada Jalvak.

Informer