06.01.2020.

11:35

Foto:

Magazin

TRADICIONALNI RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU, ali onaj 'starinski', bez kvasca!

Sastojci:

1 kg belog brašna

1/2 litre mleka

2 žumanca

KAKAV JE OBIČAJ - Ko treba da mesi česnicu za Božić?

100 g masti, putera ili margarina

šećer

so

Informer

Priprema:

Prosejte brašno, a mleko zagrejte da bude mlako i dodajte kašičicu šećera i dve kašičice soli, i promešajte da se istope. U brašno dodati istopljenu mast (puter ili margarin) i žumanca, dodati mleko, i mešati varjačom, a kad se zgusne, mesiti rukama petnaestak minuta, ili dok ne dobijete glatko testo.

BOGATA PRAZNIČNA TRPEZA - Šta spremiti na BADNJI DAN, a šta za božićni ručak (posno i mrsno)

Novčić operite pa ga prokuvajte, da se dezinfikuje, a zatim ga stavite u testo. Testo se onda premesi još jednom, da se parica ne bi videla.

Za pečenje vam treba okrugao, dublji pleh, u koji možete staviti papir za pečenje, a zatim ivice i dno malo premažite mašću ili margarinom. Testo oblikujte u loptu, i spustite u tepsiju, pa ostavite da naraste oko pola sata na toplom.

S*KS TOKOM POSTA - DA ILI NE?! Jedno od NAJČEŠĆIH PITANJA, evo šta kažu teolozi! A POLJUPCI...

Ako želite da ukrasite česnicu, odvojite malo testa od kojeg ćete napraviti pletenice za ivicu pogače. Rernu zagrejte na 200 stepeni, pa česnicu pecite oko 50 minuta, ili dok lepo ne porumeni. Pečenu česnicu pokrijte vlažnom krpom da malo omekša.

Tagovi: