BOGATA PRAZNIČNA TRPEZA - Šta spremiti na BADNJI DAN, a šta za božićni ručak (posno i mrsno)
Podeli vest
Božić je vreme kada je na trpezi sve dozvoljeno, mada običaji nalažu da se obavezno umesi česnica i ispeče pečenica. Tu su još i tradicionalne pihtije, razne sarme i kolači, torta, rakija... Prethodi mu Badnje veče, kruna četrdesetodnevnog posta, sa nešto skomnijom trpezom, ali ipak svečanom. Evo nekoliko inspiracija...
Nemojte zaboraviti da u vašim domovima, okupljeni zajedno oko stola otpevate ovaj tropar. Ako vi ne slavite slavu, onda smo sigurni da idete kod nekoga ko slavi Svetog Nikolu...
18.12.2019
19:25
Toskanska čorba
Sastojci: 100 g crnog pasulja, grančica žalfije, 2 čena belog luka, 0,8 dl maslinovog ulja, 2 manje glavice luka, koren celera, 2 šargarepe, 2 krompira, 100 g šampinjona, pola glavice kupusa, 150 g tikvica, rendana kora limuna, pola veze peršuna, grančica majčine dušice, komadić svežeg đumbira, so.
Priprema: Veče pre pripreme čorbe potopite pasulj u hladnoj vodi, ujutro ga ocedite, prelijte sa 2 l blago posoljene vode, dodajte žalfiju i čenove belog luka i kuvajte 90 minuta. U međuvremenu propržite luk, dodajte seckanu šargarepu, krompir, šampinjone, tikvice i kupus. Dodajte koru limuna, seckani peršun i cele listiće majčine dušice, smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta. Čim pasulj omekša, jedan deo ocedite i propasirajte, pa pire pomešajte sa dinstanim povrćem. Posolite, dodajte rendani đumbir i kuvajte na sasvim niskoj temperaturi još 90 minuta. Na kraju stavite preostali pasulj i malo čorbe u kojoj se kuvao, promešajte i rasporedite u činije za serviranje.
Posne sarme u bundevi
Sastojci: bundeva srednje veličine, glavica kiselog kupusa, 200 g pirinča, 3-4 kašike ulja, glavica luka, 2 šargarepe, 2 crvene paprika, veza peršuna, 2 kašike paradajz pirea, so, biber.
Priprema: Na vrelom ulju propržite seckani luk i pirinač, dodajte rendanu šargarepu, prelijte s malo vode i, kada tečnost provri, dinstajte pet minuta. Dodajte paprike isečene na kockice, seckani peršun, posolite, pobiberite i sklonite sa strane. Ovom masom punite listove kiselog kupusa, uvijajte sarme i ređajte ih na tanjir. Bundevi odstranite vrh, izdubite je i sav sadržaj sačuvajte za neku drugu priliku, a bundevu napunite pripremljenim sarmama. Paradajz pire rastvorite u vodi i sipajte preko sarmi. Napunjenu bundevu premestite u pleh i pecite tri-četiri sata na 180 stepeni.
Punjene pastrmke sa pomorandžom
Sastojci: dve veće pastrmke, 1 kg krompira, 300 g šargarepe, 250 g graška, 2-3 manje glavice crnog luka, 2 čena belog luka, veza peršuna, 3-4 kašike ulja, začini po ukusu: majčina dušica, bosiljka, majoran, nana, ruzmarin, biber, so, pomorandža.
Priprema: Krompir i crni luk isecite na kockice, šargarepu na tanke kolutove, dodajte (smrznuti) grašak, seckani beli luk i peršun, začinite, pobiberite i posolite, pa dodajte ulje i dobro promešajte. Ribe malo posolite, a zatim ih napunite pripremljenim filom. Poređajte ih u posudu za pečenje, prelijte uljem, preko ribe rasporedite ostatak fila i kolutove pomorandže i sve prekrijte aluminijumskom folijom. Pecite 60 minuta na 180 stepeni, a desetak minuta pred kraj pečenja uklonite foliju, pojačajte temperaturu na 200 stepeni i zapecite da riba i povrće porumene.
Baklave sa suvim šljivama
Sastojci: 2 pakovanja tankih kora za baklavu (pitu), 1 kg mlevenih oraha, 500 gr suvih šljiva, 1,5 kg šećera, 3 kesice vanilin-šećera, 1 l vode, 1 limun, ulje.
Priprema: Prvo skuvajte sirup: kašiku šećera sipajte u šerpu i pustite da se karamelizuje. Nalijte 1 l vode i sipajte 1 kg šećera, vanilin-šećer i sok od jednog limuna i kuvajte dok ne provri. Ostavite da se ohladi. Suve šljive stavite u šerpicu, nalijte ohlađenim sirupom da ogreznu i kuvajte dok malo ne omekšaju. Potom sirup iz šljiva vratite u preliv za baklavu. Uzmite jednu koru, pospite po njoj ulje i šećer i ponovite postupak još dva puta. Treću koru (pored ulja i šećera) pospite mlevenim orasima i na oko 2 cm od početka kore, poređajte po širini suve šljive, srolajte koru u rolat, tako da se suve nađu u sredini rolata. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve kore, odnosno ne napunite pleh. Baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine, nauljite sve rezove i isprskajte sa malo ulja i vode. Pecite na 150 stepeni oko 45 minuta ili dok ne porumene. Baklave izvadite iz rerne i odmah natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom i prekrijte folijom.
BOŽIĆNI RUČAK
Teleća čorba
Sastojci: 600 g telećeg mesa, glavica luka, 2-3 kašike ulja, 2 šargarepe, 2 krompira, biber u zrnu, 2-3 lista lovora, so, 2 kašike brašna, malo crvene mlevene paprika, 2 žumanceta, 200 ml kisele pavlake, svež peršun, sok od limuna.
Priprema: U dubljem loncu izdinstajte seckani luk, pa dodajte meso iseckano na kockice i još malo prodinstajte. Sipajte 2 l vode, stavite biber u zrnu, lovorov list, na kockice seckanu šargarepu i krompir, smanjite temperaturu, posolite i kuvajte dok povrće i meso ne omekšaju. Izmešajte posebno brašno, mlevenu papriku i malo vode, pa dodajte u čorbu i pustite da provri. Umutite žumanca i dodajte kiselu pavlaku. Vruću čorbu sklonite sa vatre, pa polako kutlačom sipajte žumanca i pavlaku stalno mešajući viljuškom.
Marinirani svinjski but sa suvim voćem
Sastojci: 1,5 kg svinjskog buta, 50 g brusnica, 50 g suvog grožđa, 150 g jabuka, 100 g crnog luka, 100 g senfa, kašičica meda, 4 krompira, biber, so, ruzmarin, 1 šolja crvenog vina.
Priprema: Napravite marinadu od senfa, meda i začina. But dobro premazati marinadom, zaseći ga na par mesta nožem i staviti u vatrostalnu posudu. Prekrijte folijom i ostavite u frižideru par sati ili preko noći. Pre pečenja skinite foliju, dodajte brusnice, suvo grožđe, isečen crni luk i isečenu jabuku. Sve prelijte šoljom vina. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite sat vremena. Vodite računa da uvek ima tečnosti i pomalo dolivajte vodu ili bujon prema potrebi. Nakon sat vremena, dodajte isečen krompir. Prekrijte folijom i pecite na 200 stepeni, još sat vremena. Pečen but prohladite i secite na tanje šnicle. Šnicle prelijte sosom od pečenja i servirajte uz krompir.
Teletina na lovački način
Sastojci: 1 kg teletine bez kosti, 100 g suve slanine, 250 g crvenog luka, 4-5 čenova belog luka, 100 g šargarepe, 350 g paradajza (može i pelat), 2 dl vina, 50 g suvih šljiva, 250 g krušaka, kim, so i biber.
Priprema: Stavite meso u posudu za pečenje, oko mesa stavite krupno naseckani crveni luk, paradajz i suve šljive i zalijte vinom. Sve pokrijte folijom i pecite na 185 stepeni oko 90 minuta. Proverite da li je meso pečeno, a ako nije, produžite s pečenjem dok ne omekša. Kad je meso gotovo, sos koji je ostao od pečenja propasirajte. U propasirani sos dodajte kruške nasečene na kriške i sve skupa kuvajte pet minuta. Meso nasecite na šnicle i prelijte gotovim sosom. Služite uz povrće po izboru.
Pileća salata sa celerom i šampinjonima
Sastojci: 200 g korena celera, 400 g belog pilećeg mesa, 100 g šampinjona, 2 kašike crvenog vina, 4 kašičice soja sosa, čen belog luka, 2 kašike ulja, zelena salata.
Priprema: Šampinjone isecite na listiće, kao i celer. Belo meso isecite na kocke veličine zalogaja, dodajte 2 kašike soja sosa, sitno iseckan beli luk i vino. U tiganj stavite iseckane šampinjone i meso, pa dinstajte oko pet minuta. Dodajte iseckan celer i dinstajte još dva minuta. Dodajte preostali soja sos i dinstajte još dva-tri minuta. Na tanjir za posluživanje rasporedite listove zelene salate i odozgo stavite meso.
Torta sa višnjama i kestenom
Sastojci: Za koru: 400 g keksa, 100 g čokolade, 200 g putera, šećer u prahu, malo vode. Za fil: 500 g višanja, 500 g keseten pirea, 500 ml pavlake, 150 g šećera u prahu, listići želatina, rum. Za glazuru: 150 g čokolade, malo ulja.
Priprema: Keks sameljite, višnje odledite i ocedite, želatin potopite u vodu. Priprema kore: Rastopite izlomljenu čokoladu, puter, šećer i malo vode. Dodajte mleveni keks, dobro izmešajte i u kalupu oblikujte podlogu torte. Priprema fila: Preko kore rasporedite višnje. Umutite pavlaku, dodajte kesten pire, malo ruma i rastopljen želatin, pa nanesite preko višanja. Priprema glazure: Na tihoj vatri rastopite izlomljenu čokoladu i malo ulja, a zatim prelijte tortu. Dobro ohladite i poslužite.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
komentari
ponosanS
pre 4 godine
Ja nikad nisam za badnji dan i praznike spremao trpezu od 10 jela, ovo je stvarno bogato i preobilno.
Svima na ovom portalu, ekipi i pravoslavnim narodima Srecan Badnji dan, Badnje vece i Bozic!
Mir Bozji, Hristos se rodi!
I kod mene nema 10 jela, za badnje vece ima mnogo voca, suvog i svezeg, za dorucak mekike sa domacim paradajsom iz flase, za rucak i veceru riblji paprikas i pecen saran u rerni. To isto imam i za Bozic jer posle posta ne jede nam se neka teska hrana.
Nemojte zaboraviti da u vašim domovima, okupljeni zajedno oko stola otpevate ovaj tropar. Ako vi ne slavite slavu, onda smo sigurni da idete kod nekoga ko slavi Svetog Nikolu...
Rusija je poslala automatsko upozorenje Sjedinjenim Američkim Državama o lansiranju "orešnika" 30 minuta ranije, jer se radi o raketi balističkog tipa, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu.
Ruski predsednik Vladimir Putin u televizijskom obraćanju naciji priznao je da je Moskva pogodila ukrajinski vojni objekat novom balističkom raketomsrednjeg dometa i rekao da se zove "orešnik" (lešnik).
Nije tajna da su Dragan Marković Palma i Željko Ražnatović Arkan bili prijatelji. U ispovesti za Informer govorio je o detaljima njihovog prijateljstva.
Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu je, posle saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, odredila pritvor do 30 dana Ljiljani Milić Marković jednoj od 12 uhapšenih osoba koje se dovode u vezu sa padom nadstrešnice na Železničkoj stanici u Novom Sadu, kada je poginulo 15 ljudi, a dvoje teško povređeno, pišu Novosti.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je povodom smrti predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, telegram saučešća porodici i prijateljima.
Emisija "Rat uživo" na Informer televiziji ove večeri bavila se aktuelnim temama - specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, pritiscima kolektivnog Zapada i pretnjama nuklearnim oružjem od kojih strepi svet.
Provokatori iz redova opozicije izazvali su za kratko vreme novo nasilje širom Srbije, dok su građani bili sprečeni da obavljaju svoje obaveze i da se slobodno kreću! Na nekim mestima je došlo i do opšte tuče učesnika protesta.
Marko Đurić, ministar spoljnih poslova, bio je gost Info jutra u kome je govorio o neverovatnim rezultatima Srbije, ali i o najaktuelnijim temama u Srbiji!
Cene privatnog smeštaja na popularnim planinama u Srbiji, za doček Nove godine, kreću se od 20 do 160 evra po osobi, pokazalo je Informerovo istraživanje!
Devojka koja je želela da svoj račun plati u kovanicama doživela je neprijatno iskustvo zbog burne reakcije kasirke na trafici, kada je ugledala metalni novac.
Viši sud u Užicu odredio je danas pritvor do 30 dana Aliji Balijagiću, koji se sumnjiči za dvostruko ubistvo u Crnoj Gori i za kojim se tragalo 27 dana.
Preduzetnik Nenad Dragović (61) iz Vodnja, koji je prvostepeno bio osuđen na sedam godina zatvora zbog toga što je 28. avgusta 2020. sa umišljajem ubio Aleksandra Radosavljevića Belog (49) u njegovoj kafani u Smederevu, ponovo će sesti na optuženičku klupu.
Večeras se zapalio jedan deo Mosta na Adi sa novobeogradske strane, a zapalilo se nehigijenskom naselju ispod Mosta na Adi, kako je izjavio i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.
Mladoženja M.T. (26) iz Titela koji je 8. novembra pucao iz puške, i tom prilikom pogodio nekoliko gostiju na svadbi, nalazi se i dalje u pritvoru, a istraga je u toku.
Nikola Jokić je rođenje sina proslavio na jedini način koji zna – dominacijom na parketu! Srpski as se vratio posle pauze i u meču NBA Kupa protiv Dalasa isporučio monstruozan tripl-dabl – 33 poena, 17 skokova i 10 asistencija.
Prema saznanjima do kojih je došao Informer, u toku je suđenje Strahinji Jokiću zbog fizičkog napada na navijača tokom utakmice Denver Nagetsa. Donosimo vam važne detalje u vezi sa procesom od kojeg potencijalno zavisi sloboda brata čuvenog košarkaša.
Stanovnici kazahstanskog grada Satpajeva snimili su lansiranje ruske rakete Orešnik 9M729 (SSC-8) sa poligona Kapustin Jar koji se nalazi u Astrahanskoj oblasti u blizini granice.
Udar rakete "Orešnik" na veliki industrijski kompleks u Dnjepropetrovsku mogao bi da liši ukrajinske trupe velike količine opreme i sistema borbene podrške.
Mađarski premijer Viktor Orban, jedan od retkih evropskih čelnika koji su u dobrim odnosima s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, tvrdi da bi Zapad trebalo ozbiljno da shvati pretnje ruskog lidera.
Ažurirana nuklearna doktrina Ruske Federacije u potpunosti je u skladu sa sadržajem dokumenata koji se pripremaju o bezbednosnim garancijama u okviru Saveza Rusije i Belorusije, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Zvezda "Real Housewives of Potomac" Metju Bajars umro je u 37. godini.
Prema tvrdnjama kancelarije glavnog medicinskog istražitelja Merilenda, smrt je nastupila 21. novembra.
Tijana Vučetić, koja je stekla popularnost ulogom Petrojke u seriji "Selo gori, a baba se češlja" ponovo je u žiži javnosti. Ovog puta iznenadila je svojom pojavom u emisiji "Nikad nije kasno".
Pevačica Severina Vučković u najnovijem intervjuu koji je dala jednom bosanskom portalu poznatom po antisrpskim stavovima uporedila je Srbiju sa logorom, a Srbe okrivila za sve ratove kojima je poslednjih decenija region bio pogođen.
Era Ojdanić je za Informer ispričao da je među prvima saznao da je Dragan Marković Palma preminuo, zbog čega se duboko potresao, jer su bili dobri prijatelji dugi niz godina.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.