BOGATA PRAZNIČNA TRPEZA - Šta spremiti na BADNJI DAN, a šta za božićni ručak (posno i mrsno)
Podeli vest
Božić je vreme kada je na trpezi sve dozvoljeno, mada običaji nalažu da se obavezno umesi česnica i ispeče pečenica. Tu su još i tradicionalne pihtije, razne sarme i kolači, torta, rakija... Prethodi mu Badnje veče, kruna četrdesetodnevnog posta, sa nešto skomnijom trpezom, ali ipak svečanom. Evo nekoliko inspiracija...
Nemojte zaboraviti da u vašim domovima, okupljeni zajedno oko stola otpevate ovaj tropar. Ako vi ne slavite slavu, onda smo sigurni da idete kod nekoga ko slavi Svetog Nikolu...
18.12.2019
19:25
Toskanska čorba
Sastojci: 100 g crnog pasulja, grančica žalfije, 2 čena belog luka, 0,8 dl maslinovog ulja, 2 manje glavice luka, koren celera, 2 šargarepe, 2 krompira, 100 g šampinjona, pola glavice kupusa, 150 g tikvica, rendana kora limuna, pola veze peršuna, grančica majčine dušice, komadić svežeg đumbira, so.
Priprema: Veče pre pripreme čorbe potopite pasulj u hladnoj vodi, ujutro ga ocedite, prelijte sa 2 l blago posoljene vode, dodajte žalfiju i čenove belog luka i kuvajte 90 minuta. U međuvremenu propržite luk, dodajte seckanu šargarepu, krompir, šampinjone, tikvice i kupus. Dodajte koru limuna, seckani peršun i cele listiće majčine dušice, smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta. Čim pasulj omekša, jedan deo ocedite i propasirajte, pa pire pomešajte sa dinstanim povrćem. Posolite, dodajte rendani đumbir i kuvajte na sasvim niskoj temperaturi još 90 minuta. Na kraju stavite preostali pasulj i malo čorbe u kojoj se kuvao, promešajte i rasporedite u činije za serviranje.
Posne sarme u bundevi
Sastojci: bundeva srednje veličine, glavica kiselog kupusa, 200 g pirinča, 3-4 kašike ulja, glavica luka, 2 šargarepe, 2 crvene paprika, veza peršuna, 2 kašike paradajz pirea, so, biber.
Priprema: Na vrelom ulju propržite seckani luk i pirinač, dodajte rendanu šargarepu, prelijte s malo vode i, kada tečnost provri, dinstajte pet minuta. Dodajte paprike isečene na kockice, seckani peršun, posolite, pobiberite i sklonite sa strane. Ovom masom punite listove kiselog kupusa, uvijajte sarme i ređajte ih na tanjir. Bundevi odstranite vrh, izdubite je i sav sadržaj sačuvajte za neku drugu priliku, a bundevu napunite pripremljenim sarmama. Paradajz pire rastvorite u vodi i sipajte preko sarmi. Napunjenu bundevu premestite u pleh i pecite tri-četiri sata na 180 stepeni.
Punjene pastrmke sa pomorandžom
Sastojci: dve veće pastrmke, 1 kg krompira, 300 g šargarepe, 250 g graška, 2-3 manje glavice crnog luka, 2 čena belog luka, veza peršuna, 3-4 kašike ulja, začini po ukusu: majčina dušica, bosiljka, majoran, nana, ruzmarin, biber, so, pomorandža.
Priprema: Krompir i crni luk isecite na kockice, šargarepu na tanke kolutove, dodajte (smrznuti) grašak, seckani beli luk i peršun, začinite, pobiberite i posolite, pa dodajte ulje i dobro promešajte. Ribe malo posolite, a zatim ih napunite pripremljenim filom. Poređajte ih u posudu za pečenje, prelijte uljem, preko ribe rasporedite ostatak fila i kolutove pomorandže i sve prekrijte aluminijumskom folijom. Pecite 60 minuta na 180 stepeni, a desetak minuta pred kraj pečenja uklonite foliju, pojačajte temperaturu na 200 stepeni i zapecite da riba i povrće porumene.
Baklave sa suvim šljivama
Sastojci: 2 pakovanja tankih kora za baklavu (pitu), 1 kg mlevenih oraha, 500 gr suvih šljiva, 1,5 kg šećera, 3 kesice vanilin-šećera, 1 l vode, 1 limun, ulje.
Priprema: Prvo skuvajte sirup: kašiku šećera sipajte u šerpu i pustite da se karamelizuje. Nalijte 1 l vode i sipajte 1 kg šećera, vanilin-šećer i sok od jednog limuna i kuvajte dok ne provri. Ostavite da se ohladi. Suve šljive stavite u šerpicu, nalijte ohlađenim sirupom da ogreznu i kuvajte dok malo ne omekšaju. Potom sirup iz šljiva vratite u preliv za baklavu. Uzmite jednu koru, pospite po njoj ulje i šećer i ponovite postupak još dva puta. Treću koru (pored ulja i šećera) pospite mlevenim orasima i na oko 2 cm od početka kore, poređajte po širini suve šljive, srolajte koru u rolat, tako da se suve nađu u sredini rolata. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve kore, odnosno ne napunite pleh. Baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine, nauljite sve rezove i isprskajte sa malo ulja i vode. Pecite na 150 stepeni oko 45 minuta ili dok ne porumene. Baklave izvadite iz rerne i odmah natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom i prekrijte folijom.
BOŽIĆNI RUČAK
Teleća čorba
Sastojci: 600 g telećeg mesa, glavica luka, 2-3 kašike ulja, 2 šargarepe, 2 krompira, biber u zrnu, 2-3 lista lovora, so, 2 kašike brašna, malo crvene mlevene paprika, 2 žumanceta, 200 ml kisele pavlake, svež peršun, sok od limuna.
Priprema: U dubljem loncu izdinstajte seckani luk, pa dodajte meso iseckano na kockice i još malo prodinstajte. Sipajte 2 l vode, stavite biber u zrnu, lovorov list, na kockice seckanu šargarepu i krompir, smanjite temperaturu, posolite i kuvajte dok povrće i meso ne omekšaju. Izmešajte posebno brašno, mlevenu papriku i malo vode, pa dodajte u čorbu i pustite da provri. Umutite žumanca i dodajte kiselu pavlaku. Vruću čorbu sklonite sa vatre, pa polako kutlačom sipajte žumanca i pavlaku stalno mešajući viljuškom.
Marinirani svinjski but sa suvim voćem
Sastojci: 1,5 kg svinjskog buta, 50 g brusnica, 50 g suvog grožđa, 150 g jabuka, 100 g crnog luka, 100 g senfa, kašičica meda, 4 krompira, biber, so, ruzmarin, 1 šolja crvenog vina.
Priprema: Napravite marinadu od senfa, meda i začina. But dobro premazati marinadom, zaseći ga na par mesta nožem i staviti u vatrostalnu posudu. Prekrijte folijom i ostavite u frižideru par sati ili preko noći. Pre pečenja skinite foliju, dodajte brusnice, suvo grožđe, isečen crni luk i isečenu jabuku. Sve prelijte šoljom vina. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite sat vremena. Vodite računa da uvek ima tečnosti i pomalo dolivajte vodu ili bujon prema potrebi. Nakon sat vremena, dodajte isečen krompir. Prekrijte folijom i pecite na 200 stepeni, još sat vremena. Pečen but prohladite i secite na tanje šnicle. Šnicle prelijte sosom od pečenja i servirajte uz krompir.
Teletina na lovački način
Sastojci: 1 kg teletine bez kosti, 100 g suve slanine, 250 g crvenog luka, 4-5 čenova belog luka, 100 g šargarepe, 350 g paradajza (može i pelat), 2 dl vina, 50 g suvih šljiva, 250 g krušaka, kim, so i biber.
Priprema: Stavite meso u posudu za pečenje, oko mesa stavite krupno naseckani crveni luk, paradajz i suve šljive i zalijte vinom. Sve pokrijte folijom i pecite na 185 stepeni oko 90 minuta. Proverite da li je meso pečeno, a ako nije, produžite s pečenjem dok ne omekša. Kad je meso gotovo, sos koji je ostao od pečenja propasirajte. U propasirani sos dodajte kruške nasečene na kriške i sve skupa kuvajte pet minuta. Meso nasecite na šnicle i prelijte gotovim sosom. Služite uz povrće po izboru.
Pileća salata sa celerom i šampinjonima
Sastojci: 200 g korena celera, 400 g belog pilećeg mesa, 100 g šampinjona, 2 kašike crvenog vina, 4 kašičice soja sosa, čen belog luka, 2 kašike ulja, zelena salata.
Priprema: Šampinjone isecite na listiće, kao i celer. Belo meso isecite na kocke veličine zalogaja, dodajte 2 kašike soja sosa, sitno iseckan beli luk i vino. U tiganj stavite iseckane šampinjone i meso, pa dinstajte oko pet minuta. Dodajte iseckan celer i dinstajte još dva minuta. Dodajte preostali soja sos i dinstajte još dva-tri minuta. Na tanjir za posluživanje rasporedite listove zelene salate i odozgo stavite meso.
Torta sa višnjama i kestenom
Sastojci: Za koru: 400 g keksa, 100 g čokolade, 200 g putera, šećer u prahu, malo vode. Za fil: 500 g višanja, 500 g keseten pirea, 500 ml pavlake, 150 g šećera u prahu, listići želatina, rum. Za glazuru: 150 g čokolade, malo ulja.
Priprema: Keks sameljite, višnje odledite i ocedite, želatin potopite u vodu. Priprema kore: Rastopite izlomljenu čokoladu, puter, šećer i malo vode. Dodajte mleveni keks, dobro izmešajte i u kalupu oblikujte podlogu torte. Priprema fila: Preko kore rasporedite višnje. Umutite pavlaku, dodajte kesten pire, malo ruma i rastopljen želatin, pa nanesite preko višanja. Priprema glazure: Na tihoj vatri rastopite izlomljenu čokoladu i malo ulja, a zatim prelijte tortu. Dobro ohladite i poslužite.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
komentari
ponosanS
pre 4 godine
Ja nikad nisam za badnji dan i praznike spremao trpezu od 10 jela, ovo je stvarno bogato i preobilno.
Svima na ovom portalu, ekipi i pravoslavnim narodima Srecan Badnji dan, Badnje vece i Bozic!
Mir Bozji, Hristos se rodi!
I kod mene nema 10 jela, za badnje vece ima mnogo voca, suvog i svezeg, za dorucak mekike sa domacim paradajsom iz flase, za rucak i veceru riblji paprikas i pecen saran u rerni. To isto imam i za Bozic jer posle posta ne jede nam se neka teska hrana.
Nemojte zaboraviti da u vašim domovima, okupljeni zajedno oko stola otpevate ovaj tropar. Ako vi ne slavite slavu, onda smo sigurni da idete kod nekoga ko slavi Svetog Nikolu...
Ruske snage pogodile su infrastrukturu ukrajinskih vojnih aerodroma, skladišta bespilotnih letelica, kao i lokacije na kojima je razmešteno neprijateljsko ljudstvo i vojna tehnika u čak 143 regiona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Moskva je spremna da pokrene ofanzivne operacije na jugu Ukrajine, prevashodno na desnoj obali Hersonske oblasti i na zaporoškom pravcu, piše RBK Ukrajina.
Član predsednistva SNS Milenko Jovanov izjavio je da opozicija može samo od Deda mraza da dobije prelaznu Vladu, jer im to predsednik Republike Aleksandar Vučić to nikada neće dati.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je predstavio plan za izuzetno jeftine kredite za mlade koji će im omogućiti da kupe nekretninu, a na tajkunskoj televiziji N1 su tu ideju ocenili kao "potpunu glupost".
Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, pruža punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, premijeru Milošu Vučeviću i Vladi Srbije.
Advokat i poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović oglasio se na Iksu povodom izjave lidera Nove demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića da su smena vlasti i prelazna Vlada jedini politički zahtevi protesta.
Juče se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio javnosti sa važnom porukom: „Važno je da u ovom trenutku nastavimo da radimo zajedno, da sve naše razlike ne ostavljamo po strani, ali da pokušamo da razumemo da su nam mir i stabilnost u zemlji od izuzetnog značaja.“ Njegove reči dolaze u trenutku kada deo opozicije poziva na sukobe i nemire, što podseća na mračne epizode iz prošlosti.
Gosti "Info jutra" na Informer televiziji bili su potpredsednik SRS Miljan Damjanović i teolog Miloš Stojković koji su govorili koji su govorili o dva lica Srbije - onom koje bi da gradi i radi i onom koja bi da uništava i ruši.
Ministarstvo zdravlja u oktobru ove godine otvorilo je kancelariju za saradnju sa srpskim lekarima koji trenutno žive i rade u inostranstvu, a ovaj program doživeo je veliki uspeh, o čemu govori i činjenica da se u Srbiju vratilo prvih šest lekara iz celog sveta kako bi karijeru nastavili u svojoj državi.
Gost "Info jutra" na Informer televiziji bio je predsednik udruženja Krajišnika Mile Bosnić koji je govorio o spletu velikih tenzija sa izvorištem u odlukama Kristijana Šmita, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kojeg Banjaluka ne priznaje, a koje su išle direktno na štetu Republike Srpske uoči presude protiv lidera Republike Srpske Milorada Dodika i o tretnjama da se ovaj splet okolsnosti izrodi u najveću krizu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a samu Srpsku dovede na korak od proglašenja samostalnosti.
Zbog snega koji je tokom današnjeg dana zavejao pojedine delove Srbije, na putevima je došlo do kolapsa, ali i zabrane saobraćaja za šlepere na deonicama gde je to bilo preko potrebno.
Pripadnici Ministarstva unutršnjih poslova Republike Srbije danas su apelovali na vozače da se pridržavaju određenih pravila, jer snežno nevreme koje je pogodilo našu zemlju izaziva kolaps na putevima i brojne saobraćajne nesreće, a danas je saopšteno kako je povećano prisustvo saobraćajne policije širom Srbije.
Mališani koji se leče na Dečjem odeljenju pirotske bolnice danas su doživeli nesvakidašnje iznenađenje kada su pripadnici Gorske službe spasavanja u odorama Deda Mraza dostavili paketiće spuštajući se konopcima sa krova bolnice.
Platforma „Pronađi me“, sistem za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnika, od danas je aktivna u Republici Srpskoj. Sporazum o saradnji, kojim je ovaj mehanizam zvanično uspostavljen, pored ostalih potpisala je i kompanija m:tel.
Na delu magistralnog puta od Čajetine ka Novoj Varoši, svega nekoliko kilometara od centra Zlatibora, nešto oko 16 časova došlo je do teže saobraćajne nezgode.
Vlasnik kafića "Plavi jahač" Veljko Cerović Cerka (43) i njegov kum Ranko Vasiljević Rustikal (40) likvidirani su 23. decembra 2001. Pre tačno 23 godine.
Bivši pripadnik Crvenih beretki, Predrag Ratković (49), rodom iz Užica, isporučen je vlastima u Srbiji kako bi bio upućen na izdržavanje kazne zatvora od 16 godina za ubistvo, pišu portali.
Fudbaleri Partizana zvanično su otišli na zimsku pauzu, pošto je minulog vikenda spuštena zavesa na jesenji deo sezone. Međutim, za upravu nema odmora, zbog čega se član Privremenog organa Predrag Mijatović obratio javnosti, izneo konkretne finansijske podatke, sumirao šta je dosad urađeno, a potom otkrio plan i program za naredni period.
Fudbaleri Crvene zvezde juče su fantastičnom pobedom nad Čukaričkim (5:2) okončali vrlo uspešnu 2024. godinu, a u narednim danima i nedeljama kreću i novi izazovi - kako zadržati najbolje fudbalere i odoleti ponudama bogatijih klubova! Kako se nezvanično može čuti, najtraženiji fudbaleri Crvene zvezde u ovom trenutku su Šerif Ndijaje, Naser Điga i Andrija Maksimović!
Berlin je najmanje tri puta upozoren da je saudijski lekar Taleb el Abdulmohsen (50) opasan čovek, ali te informacije očigledno nije shvatao ozbiljno! U napadu koji se dogodio u petak po podne, kada se El Abdulmohsen zaleteo automobilom na ljude okupljene na božićnom vašaru u Magdeburgu, ubijeni su dečak (9) i četiri žene, a povređeno je najmanje 200 ljudi.
Na društvenim mrežama pojavile su se informacije o mogućem transferu severnokorejskih balističkih raketa Pukguksong-2 u Rusiju, što bi moglo predstavljati novu pretnju za Ukrajinu.
Kremlj je danas odbacio izveštaje turskih medija da je Asma al-Asad, supruga sirijskog predsednika Bašara al-Asada, podnela zahtev za razvod i izrazila želju da napusti Rusiju.
U filmu "Bumerang" glumica Milena Dravić izgovorila je čuvenu repliku o tome kako je nobelovac Ivo Andrić vršio nuždu u wc-u u kojem je ona bila čistačica.
Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) saopštilo je danas da je nagrada za životno delo "Dobričin prsten“ za 2024. godinu pripala glumcu Bogdanu Dikliću.
Milica Pavlović najavila je da će ovu 2024. godinu završiti sa dva lepa kavera koje su u izvornom obliku radili Marina Tucaković i Aleksandra Radulović Futa.
Sanja Marinković i Darko Lazić sukobili su se tokom pevačevog gostovanja u emisiji "Magazin in". Voditeljka je govorila o Lazićevim finansijama i novcu, koji je, prema njenom mišljenju, potrošio nepromišljeno.
Dea Đurđević je na svom Instagramu podelila sliku iz Temišvara i tom prilikom je u opisu fotografije napisala rečenicu u kojoj mnogi mogu da se pronađu.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.