BOGATA PRAZNIČNA TRPEZA - Šta spremiti na BADNJI DAN, a šta za božićni ručak (posno i mrsno)

Shutterstock

08:28 Recepti 1

Ljubav&Zdravlje/N.L. | 06. 01. 2020.

BOGATA PRAZNIČNA TRPEZA - Šta spremiti na BADNJI DAN, a šta za božićni ručak (posno i mrsno)

Božić je vreme kada je na trpezi sve dozvoljeno, mada običaji nalažu da se obavezno umesi česnica i ispeče pečenica. Tu su još i tradicionalne pihtije, razne sarme i kolači, torta, rakija... Prethodi mu Badnje veče, kruna četrdesetodnevnog posta, sa nešto skomnijom trpezom, ali ipak svečanom. Evo nekoliko inspiracija...

BADNJI DAN

Shutterstock

Toskanska čorba

Sastojci: 100 g crnog pasulja, grančica žalfije, 2 čena belog luka, 0,8 dl maslinovog ulja, 2 manje glavice luka, koren celera, 2 šargarepe, 2 krompira, 100 g šampinjona, pola glavice kupusa, 150 g tikvica, rendana kora limuna, pola veze peršuna, grančica majčine dušice, komadić svežeg đumbira, so.

Priprema: Veče pre pripreme čorbe potopite pasulj u hladnoj vodi, ujutro ga ocedite, prelijte sa 2 l blago posoljene vode, dodajte žalfiju i čenove belog luka i kuvajte 90 minuta. U međuvremenu propržite luk, dodajte seckanu šargarepu, krompir, šampinjone, tikvice i kupus. Dodajte koru limuna, seckani peršun i cele listiće majčine dušice, smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta. Čim pasulj omekša, jedan deo ocedite i propasirajte, pa pire pomešajte sa dinstanim povrćem. Posolite, dodajte rendani đumbir i kuvajte na sasvim niskoj temperaturi još 90 minuta. Na kraju stavite preostali pasulj i malo čorbe u kojoj se kuvao, promešajte i rasporedite u činije za serviranje.

Shutterstock

Posne sarme u bundevi

Sastojci: bundeva srednje veličine, glavica kiselog kupusa, 200 g pirinča, 3-4 kašike ulja, glavica luka, 2 šargarepe, 2 crvene paprika, veza peršuna, 2 kašike paradajz pirea, so, biber.

POSNO, A SLASNO! Salata sa flekicama i kukuruzom šećercem!

Priprema: Na vrelom ulju propržite seckani luk i pirinač, dodajte rendanu šargarepu, prelijte s malo vode i, kada tečnost provri, dinstajte pet minuta. Dodajte paprike isečene na kockice, seckani peršun, posolite, pobiberite i sklonite sa strane. Ovom masom punite listove kiselog kupusa, uvijajte sarme i ređajte ih na tanjir. Bundevi odstranite vrh, izdubite je i sav sadržaj sačuvajte za neku drugu priliku, a bundevu napunite pripremljenim sarmama. Paradajz pire rastvorite u vodi i sipajte preko sarmi. Napunjenu bundevu premestite u pleh i pecite tri-četiri sata na 180 stepeni.

Shutterstock

Punjene pastrmke sa pomorandžom

Sastojci: dve veće pastrmke, 1 kg krompira, 300 g šargarepe, 250 g graška, 2-3 manje glavice crnog luka, 2 čena belog luka, veza peršuna, 3-4 kašike ulja, začini po ukusu: majčina dušica, bosiljka, majoran, nana, ruzmarin, biber, so, pomorandža.

POSNO 'NA KAŠIKU'! 10 najlepšiih zimskih čorbi!

Priprema: Krompir i crni luk isecite na kockice, šargarepu na tanke kolutove, dodajte (smrznuti) grašak, seckani beli luk i peršun, začinite, pobiberite i posolite, pa dodajte ulje i dobro promešajte. Ribe malo posolite, a zatim ih napunite pripremljenim filom. Poređajte ih u posudu za pečenje, prelijte uljem, preko ribe rasporedite ostatak fila i kolutove pomorandže i sve prekrijte aluminijumskom folijom. Pecite 60 minuta na 180 stepeni, a desetak minuta pred kraj pečenja uklonite foliju, pojačajte temperaturu na 200 stepeni i zapecite da riba i povrće porumene.

Shutterstock

Baklave sa suvim šljivama

Sastojci: 2 pakovanja tankih kora za baklavu (pitu), 1 kg mlevenih oraha, 500 gr suvih šljiva, 1,5 kg šećera, 3 kesice vanilin-šećera, 1 l vode, 1 limun, ulje.

(VIDEO) POSNE BRESKVICE! Kolač našeg detinjstva!

Priprema: Prvo skuvajte sirup: kašiku šećera sipajte u šerpu i pustite da se karamelizuje. Nalijte 1 l vode i sipajte 1 kg šećera, vanilin-šećer i sok od jednog limuna i kuvajte dok ne provri. Ostavite da se ohladi. Suve šljive stavite u šerpicu, nalijte ohlađenim sirupom da ogreznu i kuvajte dok malo ne omekšaju. Potom sirup iz šljiva vratite u preliv za baklavu. Uzmite jednu koru, pospite po njoj ulje i šećer i ponovite postupak još dva puta. Treću koru (pored ulja i šećera) pospite mlevenim orasima i na oko 2 cm od početka kore, poređajte po širini suve šljive, srolajte koru u rolat, tako da se suve nađu u sredini rolata. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve kore, odnosno ne napunite pleh. Baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine, nauljite sve rezove i isprskajte sa malo ulja i vode. Pecite na 150 stepeni oko 45 minuta ili dok ne porumene. Baklave izvadite iz rerne i odmah natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom i prekrijte folijom.

BOŽIĆNI RUČAK

Shutterstock

Teleća čorba

Sastojci: 600 g telećeg mesa, glavica luka, 2-3 kašike ulja, 2 šargarepe, 2 krompira, biber u zrnu, 2-3 lista lovora, so, 2 kašike brašna, malo crvene mlevene paprika, 2 žumanceta, 200 ml kisele pavlake, svež peršun, sok od limuna.

Priprema: U dubljem loncu izdinstajte seckani luk, pa dodajte meso iseckano na kockice i još malo prodinstajte. Sipajte 2 l vode, stavite biber u zrnu, lovorov list, na kockice seckanu šargarepu i krompir, smanjite temperaturu, posolite i kuvajte dok povrće i meso ne omekšaju. Izmešajte posebno brašno, mlevenu papriku i malo vode, pa dodajte u čorbu i pustite da provri. Umutite žumanca i dodajte kiselu pavlaku. Vruću čorbu sklonite sa vatre, pa polako kutlačom sipajte žumanca i pavlaku stalno mešajući viljuškom.

Shutterstock

Marinirani svinjski but sa suvim voćem

Sastojci: 1,5 kg svinjskog buta, 50 g brusnica, 50 g suvog grožđa, 150 g jabuka, 100 g crnog luka, 100 g senfa, kašičica meda, 4 krompira, biber, so, ruzmarin, 1 šolja crvenog vina.

SALATA OD ŠARGAREPE SA POHOVANOM ĆURETINOM! Kompletna zamena za obrok!

Priprema: Napravite marinadu od senfa, meda i začina. But dobro premazati marinadom, zaseći ga na par mesta nožem i staviti u vatrostalnu posudu. Prekrijte folijom i ostavite u frižideru par sati ili preko noći. Pre pečenja skinite foliju, dodajte brusnice, suvo grožđe, isečen crni luk i isečenu jabuku. Sve prelijte šoljom vina. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite sat vremena. Vodite računa da uvek ima tečnosti i pomalo dolivajte vodu ili bujon prema potrebi. Nakon sat vremena, dodajte isečen krompir. Prekrijte folijom i pecite na 200 stepeni, još sat vremena. Pečen but prohladite i secite na tanje šnicle. Šnicle prelijte sosom od pečenja i servirajte uz krompir.

Shutterstock

Teletina na lovački način

Sastojci: 1 kg teletine bez kosti, 100 g suve slanine, 250 g crvenog luka, 4-5 čenova belog luka, 100 g šargarepe, 350 g paradajza (može i pelat), 2 dl vina, 50 g suvih šljiva, 250 g krušaka, kim, so i biber.

POGAČICE SA ČVARCIMA! Gotove za pola sata!

Priprema: Stavite meso u posudu za pečenje, oko mesa stavite krupno naseckani crveni luk, paradajz i suve šljive i zalijte vinom. Sve pokrijte folijom i pecite na 185 stepeni oko 90 minuta. Proverite da li je meso pečeno, a ako nije, produžite s pečenjem dok ne omekša. Kad je meso gotovo, sos koji je ostao od pečenja propasirajte. U propasirani sos dodajte kruške nasečene na kriške i sve skupa kuvajte pet minuta. Meso nasecite na šnicle i prelijte gotovim sosom. Služite uz povrće po izboru.

Shutterstock

Pileća salata sa celerom i šampinjonima

Sastojci: 200 g korena celera, 400 g belog pilećeg mesa, 100 g šampinjona, 2 kašike crvenog vina, 4 kašičice soja sosa, čen belog luka, 2 kašike ulja, zelena salata.

(VIDEO) LISNATE VANILA ROLNICE! Desert za pamćenje

Priprema: Šampinjone isecite na listiće, kao i celer. Belo meso isecite na kocke veličine zalogaja, dodajte 2 kašike soja sosa, sitno iseckan beli luk i vino. U tiganj stavite iseckane šampinjone i meso, pa dinstajte oko pet minuta. Dodajte iseckan celer i dinstajte još dva minuta. Dodajte preostali soja sos i dinstajte još dva-tri minuta. Na tanjir za posluživanje rasporedite listove zelene salate i odozgo stavite meso.

Shutterstock

Torta sa višnjama i kestenom

Sastojci: Za koru: 400 g keksa, 100 g čokolade, 200 g putera, šećer u prahu, malo vode. Za fil: 500 g višanja, 500 g keseten pirea, 500 ml pavlake, 150 g šećera u prahu, listići želatina, rum. Za glazuru: 150 g čokolade, malo ulja.

DETOKS SALATA SA DRESINGOM! Obrok koji čisti creva i podstiče MRŠAVLJENJE - idealan izbor nakon praznika

Priprema: Keks sameljite, višnje odledite i ocedite, želatin potopite u vodu. Priprema kore: Rastopite izlomljenu čokoladu, puter, šećer i malo vode. Dodajte mleveni keks, dobro izmešajte i u kalupu oblikujte podlogu torte. Priprema fila: Preko kore rasporedite višnje. Umutite pavlaku, dodajte kesten pire, malo ruma i rastopljen želatin, pa nanesite preko višanja. Priprema glazure: Na tihoj vatri rastopite izlomljenu čokoladu i malo ulja, a zatim prelijte tortu. Dobro ohladite i poslužite.



ponosanS

06.01.2020. 17:54

Ja nikad nisam za badnji dan i praznike spremao trpezu od 10 jela, ovo je stvarno bogato i preobilno. Svima na ovom portalu, ekipi i pravoslavnim narodima Srecan Badnji dan, Badnje vece i Bozic! Mir Bozji, Hristos se rodi!


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]