BES U KIJEVU 3 ruska vojnika upala u štab VSU: Ukrajinci traže da se rasformira brigada zbog neuspeha kod Guljajpolja (MAPA/VIDEO)
127. 12. 2025. u 06:35
227. 12. 2025. u 06:35
Temperature se ovih dana polako bliže minusu, te mnogi od nas sve više čeznu za toplim, kuvanim obrokom, odnosno nečim "na kašiku". Lagani, čorbasti obroci (uz to i posni) koji krepe dušu i telo dobra su ravnoteža bogatim slavskim gozbama i trpezama prepunim raznoraznim đakonijama i delicijama, a koje nas čekaju i tokom predstojećih praznika. Ovog puta odabrali smo deset recepta za ukusne čorbe uz koje se možete grejati narednih dana, ali i tokom čitave jeseni i zime...
Naše bake se dobro sećaju onih vremena kada se jedan dan jeo sladak kupus, drugi dan pasulj, a treći grašak ili boranija. Nije bilo biranja i svi su jeli to što je skuvano. Stara tradicionalna jela su imala i svoju svrhu: bila su jeftina za pripremu, a opet zdrava, jer lekari i nutricionisti danas preporučuju da se barem jednom dnevno jede kuvano jelo kako bi se sprečile ozbiljne bolesti, poput raka debelog creva. Ako su mnogi od nas primorani da zbog brzog načina života doručkuju jelo iz pekare, onda bi barem sebi mogli da priušte ručak "iz šerpe".
Foto: Shutterstock
Pasulj i bundeva iz rerne
Sastojci: 3 kašike suncokretovog ulja, crni luk, čen belog luka, 2 šargarepe, 250 g bundeve, 300 g kuvanog belog pasulja, 300 g kuvanog crvenog pasulja, pola litra vode u kojoj je kuvan pasulj, lovorov list, 200 ml kuvanog paradajza, 100 g dimljenog tofua (opciono), kašičica mlevene crvene paprika, pola kašičice mlevene čili paprike, pola kašičice soli, kašika soja sosa, 4 kašike maslinovog ulja Foto: Shutterstock
Priprema: Propržite crni luk i prstohvat soli, dodajte crvenu papriku, izrendanu šargarepu i na manje kocke isečen dimljeni tofu. Kratko propržite i dodajte beli luk. Čim osetite miris belog luka, stavite vodu od pasulja i lovorov list. Kad voda provri, dodajte obe vrste pasulja i na kocke isečenu bundevu. Kuvajte 10 minuta, dodajte paradajz, soja sos i so. Kuvajte još pet minuta, a zatim maslinovo ulje prelijte preko cele površine supe. Zagrejte rernu na 200 stepeni i zapecite čorbu 20 minuta ili dok se ne uhvati smeđa korica. Poslužite sa prepečenim hlebom.
Potaž od krompira i praziluka
Potrebni sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, 3 praziluka, 3 čena belog luka, oko 900 g krompira, so, biber, 6 šolja bujona od povrća, 2 šolje vode, majčina dušica, lovorov list, vlašac, ljuti sos (opciono)
Priprema: Prodinstajte praziluk 6-8 minuta, zatim dodajte beli luk, krompir, so i biber. Dinstajte par minuta, pa sipajte bujon i vodu i dodajte grančicu majčine dušice i lovorov list. Kuvajte poklopljeno oko 15 minuta. Izvadite majčinu dušicu i lovor i usitnite štapnim mikserom direktno u šerpi. Pospite seckanim vlašcem i po želji poslužite uz ljuti sos.
Šampinjoni sa belim vinom
Sastojci: 250 g šampinjona, 2 kašike margarina, manja glavica crnog luka, kašika brašna, 2 dl belog vina, čen belog luka, so, biber, peršunov list Foto: Shutterstock
Priprema: Sitno iseckan crni luk i na listiće iseckane šampinjone prodinstajte na margarinu. Dodajte brašno, nalijte sa 2 l vode i kuvajte dok šampinjoni ne omekšaju. Zalijte vinom, pospite seckanim belim lukom i iseckanim peršunovim lišćem.
Gurmanska riblja čorba
Sastojci: 1,5 kg ribe - kečiga, šaran, mrena, deverika, 1,5 l vode, 2 glavice crnog luka, 2 kašičice ljute tucane paprike, 250 ml paradajz pirea, 2 kašike sirćeta, suva crvena paprika, so Foto: Shutterstock
Priprema: Ribu očistite (sa kečige skinite bodlje sa strane), zasecite sve do kičme na svaka tri milimetra (kako bi se sve kosti usitnile) i isecite na komade. U lonac stavite sitno iseckani luk, ljutu tucanu papriku i vodu da luk ogrezne i kuvajte dok ne omekša. Dodajte ribu, dolijte vodu i dodajte paradajz pire, pa kuvajte oko 30 minuta. Čim počne da vri, dodajte sirće da se riba ne raskuva, a kada počne da ključa, možete dodati suvu papriku. Posolite prema ukusu. Napomena: čorba se ne meša, samo se protrese sud nekoliko puta.
Krem čorba s bosiljkom
Sastojci: kašika maslinovog ulja, crveni luk, celer, 3 čena belog luka, so, biber, 2 kašike paste od paradajza, oko 3 šolje seckanog paradajza ili pelata, pola šolje seckanog svežeg bosiljka, 6 šolja povrtnog bujona, pola kašičice sode bikarbone, majčina dušica Foto: Shutterstock
Priprema: Na maslinovom ulju dinstajte iseckani crveni luk, celer i beli luk. Dodajte paradajz pastu, seckani paradajz, so, biber i ostale sastojke. Poklopite i kuvajte oko 15 minuta. Čorbu možete smiksati štapnim mikserom direktno u šerpi kako bi bila gušća i homogena. Pospite s još malo seckanog bosiljka i servirajte toplo.
Karfiol sa bademima
Sastojci: 0, 5 kg karfiola, glavica crvenog luka ili beli deo praziluka, 2 čena belog luka, manja šargarepa, pola tikvice, 50 ml maslinovog ulja, so, beli biber, 900 ml tople vode, 7-8 sirovih badema, sok od limuna po želji, peršunov list Foto: Shutterstock
Način pripreme: Izdinstajte sitno seckani crveni luk ili praziluk, dodajte seckanu šargarepu i dinstajte dok ne omekša. Dodajte beli luk i usitnjen karfiol i nalijte toplom vodom da ogrezne.
Kuvajte petnaestak minuta, pa pred kraj dodajte krupno seckanu tikvicu i isključite ringlu. Ostaviti poklopljeno 7-8 minuta. Sklonite sa ringle i štapnim mikserom ispasirajte povrće da se dobije homogena i svilenkasta struktura. Začinite prema ukusu i servirajte toplo (čorba se može poslužiti i hladna), uz dodatak par kapi limunovog soka i seckanih badema. Bademi mogu poslužiti kao dekoracija, uz dodatak peršunovog lista.
Proteinska čili čorba
Sastojci: kašika maslinovog ulja, 8 čena belog luka, crveni luk, crvena paprika, zelena ljuta papričica, so, biber, kašičica kajenskog bibera, 2 kašičice čilija ili ljute paprike, kašika mlevenog kumina, 4-6 komada seckanog paradajza, oko 3 šolje pasiranog paradajza/pelata, 4 šolje povrtnog bujona, 2 šolje vode, 1,5 šolje kinoe, 3 šolje kuvanog pasulja različite vrste: crveni, pinto (meksički) i crni pasulj, šolja kuvanog kukuruza, kašika soka od limete, kašičica origana, kašičica korijandera Foto: Shutterstock
Priprema: Na maslinovom ulju propržite lagano beli i crveni luk. Dodajte seckanu papriku, ljutu papričicu, so, biber, začine i malo prodinstajte. Sipajte seckani i pasirani paradajz, dolijte povrtni bujon i vodu, a zatim pasulj i kinou. Kuvajte poklopljeno na umerenoj vatri 25 minuta. Nakon toga dodajte kuvani kukuruz, sok od limete, origano i sveži korijander i kuvajte još 5 minuta. Možete servirati s komadićima avokada.
Oslić sa prazilukom
Sastojci: 4 struka praziluka iseckana na komade dužine 1 cm, 1 kg krompira, 2 čena zgnječenog belog luka, 300 g fileta oslića, maslinovo ulje, so i biber Foto: Shutterstock
Priprema: Krompir operite, oljuštite i iseckajte na kocke. U šerpi zagrejte 2-3 kašike ulja na srednjoj temperaturi, pa dodajte praziluk i beli luk i izdinstajte 3-5 minuta. Potom dodajte krompir iseckan na kocke, prelijte vodom i zagrejte do ključanja. Kada čorba proključa, dodajte komadiće oslića i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 30 minuta. Na kraju posolite i pobiberite po želji i poslužite uz tostiran hleb.
Kiseli kupus sa pečurkama
Sastojci: 1 l rasola, 500 g kiselog kupusa, 100 g svežih pečurki, 2 glavice crnog luka, 2 krompira, šargarepa, koren peršuna, 3 lovorova lista, glavica belog luka, 2 kašike suve koprive, 5 zrna bibera, 3 suve paprike Foto: Shutterstock
Priprema: U litru rasola kuvajte kupus i sve sastojke sitno isečene dok ne omekšaju, pa dodajte suve paprike i beli luk. Ne bi trebalo da se soli, ali ukoliko vam je neslano, posolite po ukusu. Skuvanu čorbu zapržite razmućenim brašnom u hladnoj vodi.
Gusta supa od tikvica
Sastojci: 5 manjih tikvica, 5 manjih krastavaca, 3 glavice crnog luka, 3 plava patlidžana, 4 kisele jabuke, 120 g margarina, kašika začina od povrća, šoljica pirinča, peršunov list, so, biber
Priprema: Oljuštite i iseckajte na sitne kockice tikvice, jabuke, krastavac i patlidžan. Na zagrejanom margarinu propržite sitno iseckani crni luk, pa kad dobro porumeni, dodajte pripremljeno povrće i dinstajte dok ne omekša. Vodu dodajte po potrebi. Povrće potom propasirajte, dodajte prethodno skuvani pirinač, kašiku začina od povrća, soli i bibera po ukusu. Pospite sitno iseckanim peršunom.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Dok se predstavlja kao moralna vertikala i kritičar režima, Čedomir Čupić, profesor u penziji i jedan od ideologa blokadera, ponovo je izašao u javnost sa uvredama na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tvrdeći da sa njim nema dijaloga.
27.12.2025
08:38
U nedelju na Kosovu i Metohiji biće ponovljeni izbori za poslanike u skupštini privremenih prištinskih institucija.
27.12.2025
07:45
Milojko Spajić, premijer Crne Gore, našao se na meti korisnika Iksa, kada nije prepoznao kako izgleda proslava krsne slave.
27.12.2025
08:00
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas polaganju kamena temeljca za izgradnju novog objekta Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije.
27.12.2025
07:18
Ugledni novinari sa Kosova i Metohije i iz centralne Srbije upozoravaju da jezive poruke koje dolaze od diktatora Aljbina Kurtija, ne ugrožavaju samo rad i bezbednost medija, već predstavljaju vrhunac višedecenijske diskriminacije srpskog jezika u institucijama Prištine, dovodeći u pitanje ono što, prema rečima Vuka Karadžića, čini samu srž opstanka jednog naroda.
27.12.2025
07:03
U vreme društvenih mreža i interneta kada je, čini se nikad lakše baviti se novinastvom, još uvek ima pojedinica koji čuvaju stari duh i šmek profesije.
27.12.2025
08:00
Novo istraživanje naglašava da se Antarktik ne topi samo odozgo, pod uticajem zagrevanja atmosfere, već i odozdo, u kontaktu sa toplom dubokom morskom vodom.
26.12.2025
22:00
Na početnoj stanici Gold gondole, u okviru dvodnevne manifestacije „Golden Winter Opening“, zvanično otvorena zimska sezona na Zlatiboru.
26.12.2025
21:00
Udruženja za zaštitu potrošača već godinama upozoravaju na prevare u turizmu, ali turističke agencije i dalje nesmetano posluju, ostavljajući putnike bez novca, ali i onoga što je najvažnije, a to je zaštita.
26.12.2025
20:40
Veštačenje "fijat pande" kojom su, kako se sumnja, Dejan Dragijević i Srđan Janković udarili Danku Ilić u Banjskom polju, ključni je nalaz koji bi mogao da potvrdi ili opovrgne sumnje istražitelja i upravo on koči dalju istragu.
27.12.2025
07:43
Pet osoba zadobilo je lakše povrede u četiri saobraćajne nezgode koje su se dogodile tokom noći u Beogradu, rečeno je u službi Hitne pomoći
27.12.2025
08:36
Suđenje za brutalno prebijanje Dejane Ć. (24)koje se dogodilo na njenom radnom mestu u kafiću u Beranama nastavljeno je danas saslušanjem njene sestre. Kako se saznaje, sestra nesrećne devojke ispričala je svoja saznanja a koja se odnose na njenu sestru i ponašanje okrivljenog Vasa R. (43).
27.12.2025
07:15
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, danas oko 15 časova, na državnom putu Beograd - Čačak, presretačem su zaustavili pedesetčetvorogodišnjeg R.M. koji je vozilom "pežo 206" za samo dva minuta u više navrata izvršio preticanje ukupno šest vozila preko uzdužne neisprekidane linije čineći prekršaj nasilničke vožnje, a zatim se kretao brzinom od 107 kilometara na čas, na delu puta gde je ograničenje brzine 60 kilometara na čas.
26.12.2025
22:57
Telo nepoznate muške osobe pronađeno je danas u koritu Šekularske reke, oko 18 kilometara od Berana, potvrđeno je iz Uprave policije.
26.12.2025
22:39
Severnokorejski lider Kim Džong Un uputio je čestitku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu povodom Nove godine, u kojoj je poručio da su korejsko-ruski odnosi dodatno ojačani 2025. godine kao najiskreniji savez, prenela je Korejska centralna novinska agencija (KCNA).
27.12.2025
08:00
Rat u Ukrajini, 1403. dan.
27.12.2025
07:35
Vlada kancelara Fridriha Merca pokreće duboku reformu nemačke bezbednosne politike, omogućavajući Federalnoj obaveštajnoj službi (BND) prelazak sa klasičnog prikupljanja podataka na aktivne ofanzivne operacije u inostranstvu. Time se prvi put formalno otvara prostor za delovanje BND protiv protivnika u tzv. "sivoj zoni" sukoba.
27.12.2025
07:00
Danas u Evropi postoji strana koja se zalaže za rat i strana koja se zalaže za mir, a trenutno je u prednosti ona koja zagovara rat, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.
27.12.2025
00:00
Suzi Lopez (41) rodila je zdravu bebu iz izuzetno retke abdominalne trudnoće. Lekari kažu: šansa manja od jedan u milion.
26.12.2025
23:40
Gitarista britanske rok grupe The Cure, Peri Bamont, preminuo je u 65. godini, objavili su članovi benda.
26.12.2025
20:39
Supruga holivudske legende Brusa Vilisa, Ema Heming Vilis, objavila je potresan tekst o tome kako njihova porodica dočekuje praznike nakon teške dijagnoze glumca.
26.12.2025
16:30
Pesma "Snowman" australijske pevačice Sije preuzela je prvo mesto na Spotifajevoj listi najstrimovanijih sezonskih pesama.
26.12.2025
15:45
U domaće bioskope uskoro stiže film "Marty Supreme" u kojoj glavnu ulogu igra glumac Timoti Šalame.
26.12.2025
15:01
Pevačica Jovana Pajić otkrila je detalje neprijatnog incidenta u kojem je majmun ujeo njenu koleginicu i blisku prijateljicu Mariju Šerifović.
27.12.2025
08:13
Pevačica Zorica Brunclik podržala je odluku gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da zabrani nastupe repera Dragomira Despića Desingerice.
27.12.2025
07:29
Bivša rijaliti učesnica Ana Ćurčić otkrila je šta nakon svega misli o Anđeli Đuričić sa kojom je u "Zadruzi - Eliti 6" Zvezdan Slavnić javno prevario.
27.12.2025
07:01
Voditeljka Bojana Lazić objavila je fotografiju nakon kozmetičkog tretmana na kojoj nema ni trunku šminke.
26.12.2025
23:59
Rijaliti učesnici Maja Marinković i Filip Đukić u filmu koji snimaju takmičari u "Eliti" glume zaljubljen par zbog čega su se i poljubili pred cimerima.
26.12.2025
23:36
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar