RUSIJA ZAPANJENA: Velika zvezda ne samo da se odrekla ruskog državljanstva, već je otkriveno i - ovo!
106. 12. 2025. u 20:21
206. 12. 2025. u 20:21
Temperature se ovih dana polako bliže minusu, te mnogi od nas sve više čeznu za toplim, kuvanim obrokom, odnosno nečim "na kašiku". Lagani, čorbasti obroci (uz to i posni) koji krepe dušu i telo dobra su ravnoteža bogatim slavskim gozbama i trpezama prepunim raznoraznim đakonijama i delicijama, a koje nas čekaju i tokom predstojećih praznika. Ovog puta odabrali smo deset recepta za ukusne čorbe uz koje se možete grejati narednih dana, ali i tokom čitave jeseni i zime...
Naše bake se dobro sećaju onih vremena kada se jedan dan jeo sladak kupus, drugi dan pasulj, a treći grašak ili boranija. Nije bilo biranja i svi su jeli to što je skuvano. Stara tradicionalna jela su imala i svoju svrhu: bila su jeftina za pripremu, a opet zdrava, jer lekari i nutricionisti danas preporučuju da se barem jednom dnevno jede kuvano jelo kako bi se sprečile ozbiljne bolesti, poput raka debelog creva. Ako su mnogi od nas primorani da zbog brzog načina života doručkuju jelo iz pekare, onda bi barem sebi mogli da priušte ručak "iz šerpe".
Foto: Shutterstock
Pasulj i bundeva iz rerne
Sastojci: 3 kašike suncokretovog ulja, crni luk, čen belog luka, 2 šargarepe, 250 g bundeve, 300 g kuvanog belog pasulja, 300 g kuvanog crvenog pasulja, pola litra vode u kojoj je kuvan pasulj, lovorov list, 200 ml kuvanog paradajza, 100 g dimljenog tofua (opciono), kašičica mlevene crvene paprika, pola kašičice mlevene čili paprike, pola kašičice soli, kašika soja sosa, 4 kašike maslinovog ulja Foto: Shutterstock
Priprema: Propržite crni luk i prstohvat soli, dodajte crvenu papriku, izrendanu šargarepu i na manje kocke isečen dimljeni tofu. Kratko propržite i dodajte beli luk. Čim osetite miris belog luka, stavite vodu od pasulja i lovorov list. Kad voda provri, dodajte obe vrste pasulja i na kocke isečenu bundevu. Kuvajte 10 minuta, dodajte paradajz, soja sos i so. Kuvajte još pet minuta, a zatim maslinovo ulje prelijte preko cele površine supe. Zagrejte rernu na 200 stepeni i zapecite čorbu 20 minuta ili dok se ne uhvati smeđa korica. Poslužite sa prepečenim hlebom.
Potaž od krompira i praziluka
Potrebni sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, 3 praziluka, 3 čena belog luka, oko 900 g krompira, so, biber, 6 šolja bujona od povrća, 2 šolje vode, majčina dušica, lovorov list, vlašac, ljuti sos (opciono)
Priprema: Prodinstajte praziluk 6-8 minuta, zatim dodajte beli luk, krompir, so i biber. Dinstajte par minuta, pa sipajte bujon i vodu i dodajte grančicu majčine dušice i lovorov list. Kuvajte poklopljeno oko 15 minuta. Izvadite majčinu dušicu i lovor i usitnite štapnim mikserom direktno u šerpi. Pospite seckanim vlašcem i po želji poslužite uz ljuti sos.
Šampinjoni sa belim vinom
Sastojci: 250 g šampinjona, 2 kašike margarina, manja glavica crnog luka, kašika brašna, 2 dl belog vina, čen belog luka, so, biber, peršunov list Foto: Shutterstock
Priprema: Sitno iseckan crni luk i na listiće iseckane šampinjone prodinstajte na margarinu. Dodajte brašno, nalijte sa 2 l vode i kuvajte dok šampinjoni ne omekšaju. Zalijte vinom, pospite seckanim belim lukom i iseckanim peršunovim lišćem.
Gurmanska riblja čorba
Sastojci: 1,5 kg ribe - kečiga, šaran, mrena, deverika, 1,5 l vode, 2 glavice crnog luka, 2 kašičice ljute tucane paprike, 250 ml paradajz pirea, 2 kašike sirćeta, suva crvena paprika, so Foto: Shutterstock
Priprema: Ribu očistite (sa kečige skinite bodlje sa strane), zasecite sve do kičme na svaka tri milimetra (kako bi se sve kosti usitnile) i isecite na komade. U lonac stavite sitno iseckani luk, ljutu tucanu papriku i vodu da luk ogrezne i kuvajte dok ne omekša. Dodajte ribu, dolijte vodu i dodajte paradajz pire, pa kuvajte oko 30 minuta. Čim počne da vri, dodajte sirće da se riba ne raskuva, a kada počne da ključa, možete dodati suvu papriku. Posolite prema ukusu. Napomena: čorba se ne meša, samo se protrese sud nekoliko puta.
Krem čorba s bosiljkom
Sastojci: kašika maslinovog ulja, crveni luk, celer, 3 čena belog luka, so, biber, 2 kašike paste od paradajza, oko 3 šolje seckanog paradajza ili pelata, pola šolje seckanog svežeg bosiljka, 6 šolja povrtnog bujona, pola kašičice sode bikarbone, majčina dušica Foto: Shutterstock
Priprema: Na maslinovom ulju dinstajte iseckani crveni luk, celer i beli luk. Dodajte paradajz pastu, seckani paradajz, so, biber i ostale sastojke. Poklopite i kuvajte oko 15 minuta. Čorbu možete smiksati štapnim mikserom direktno u šerpi kako bi bila gušća i homogena. Pospite s još malo seckanog bosiljka i servirajte toplo.
Karfiol sa bademima
Sastojci: 0, 5 kg karfiola, glavica crvenog luka ili beli deo praziluka, 2 čena belog luka, manja šargarepa, pola tikvice, 50 ml maslinovog ulja, so, beli biber, 900 ml tople vode, 7-8 sirovih badema, sok od limuna po želji, peršunov list Foto: Shutterstock
Način pripreme: Izdinstajte sitno seckani crveni luk ili praziluk, dodajte seckanu šargarepu i dinstajte dok ne omekša. Dodajte beli luk i usitnjen karfiol i nalijte toplom vodom da ogrezne.
Kuvajte petnaestak minuta, pa pred kraj dodajte krupno seckanu tikvicu i isključite ringlu. Ostaviti poklopljeno 7-8 minuta. Sklonite sa ringle i štapnim mikserom ispasirajte povrće da se dobije homogena i svilenkasta struktura. Začinite prema ukusu i servirajte toplo (čorba se može poslužiti i hladna), uz dodatak par kapi limunovog soka i seckanih badema. Bademi mogu poslužiti kao dekoracija, uz dodatak peršunovog lista.
Proteinska čili čorba
Sastojci: kašika maslinovog ulja, 8 čena belog luka, crveni luk, crvena paprika, zelena ljuta papričica, so, biber, kašičica kajenskog bibera, 2 kašičice čilija ili ljute paprike, kašika mlevenog kumina, 4-6 komada seckanog paradajza, oko 3 šolje pasiranog paradajza/pelata, 4 šolje povrtnog bujona, 2 šolje vode, 1,5 šolje kinoe, 3 šolje kuvanog pasulja različite vrste: crveni, pinto (meksički) i crni pasulj, šolja kuvanog kukuruza, kašika soka od limete, kašičica origana, kašičica korijandera Foto: Shutterstock
Priprema: Na maslinovom ulju propržite lagano beli i crveni luk. Dodajte seckanu papriku, ljutu papričicu, so, biber, začine i malo prodinstajte. Sipajte seckani i pasirani paradajz, dolijte povrtni bujon i vodu, a zatim pasulj i kinou. Kuvajte poklopljeno na umerenoj vatri 25 minuta. Nakon toga dodajte kuvani kukuruz, sok od limete, origano i sveži korijander i kuvajte još 5 minuta. Možete servirati s komadićima avokada.
Oslić sa prazilukom
Sastojci: 4 struka praziluka iseckana na komade dužine 1 cm, 1 kg krompira, 2 čena zgnječenog belog luka, 300 g fileta oslića, maslinovo ulje, so i biber Foto: Shutterstock
Priprema: Krompir operite, oljuštite i iseckajte na kocke. U šerpi zagrejte 2-3 kašike ulja na srednjoj temperaturi, pa dodajte praziluk i beli luk i izdinstajte 3-5 minuta. Potom dodajte krompir iseckan na kocke, prelijte vodom i zagrejte do ključanja. Kada čorba proključa, dodajte komadiće oslića i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 30 minuta. Na kraju posolite i pobiberite po želji i poslužite uz tostiran hleb.
Kiseli kupus sa pečurkama
Sastojci: 1 l rasola, 500 g kiselog kupusa, 100 g svežih pečurki, 2 glavice crnog luka, 2 krompira, šargarepa, koren peršuna, 3 lovorova lista, glavica belog luka, 2 kašike suve koprive, 5 zrna bibera, 3 suve paprike Foto: Shutterstock
Priprema: U litru rasola kuvajte kupus i sve sastojke sitno isečene dok ne omekšaju, pa dodajte suve paprike i beli luk. Ne bi trebalo da se soli, ali ukoliko vam je neslano, posolite po ukusu. Skuvanu čorbu zapržite razmućenim brašnom u hladnoj vodi.
Gusta supa od tikvica
Sastojci: 5 manjih tikvica, 5 manjih krastavaca, 3 glavice crnog luka, 3 plava patlidžana, 4 kisele jabuke, 120 g margarina, kašika začina od povrća, šoljica pirinča, peršunov list, so, biber
Priprema: Oljuštite i iseckajte na sitne kockice tikvice, jabuke, krastavac i patlidžan. Na zagrejanom margarinu propržite sitno iseckani crni luk, pa kad dobro porumeni, dodajte pripremljeno povrće i dinstajte dok ne omekša. Vodu dodajte po potrebi. Povrće potom propasirajte, dodajte prethodno skuvani pirinač, kašiku začina od povrća, soli i bibera po ukusu. Pospite sitno iseckanim peršunom.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Favorizovanje Albanije u procesu proširenja EU je potpuno neprihvatljivo, kaže šef poslaničke grupe Slobodarske stranke Austrije (FPO) u bečkom parlamentu Maksimilijan Kraus i ukazao da EU na Srbiju vrši pritisak jer ne želi da se priključi "ludilu sankcija".
06.12.2025
19:16
Oštrom oku Informerove ekipe nije promakla ni Marinika Tepić, perjanica Đilasove stranke, koja o prelasku izbornog cenzusa može samo da sanja.
06.12.2025
21:25
Napadi na sve koji podržavaju aktuelnu politiku, napredak Srbije, rad institucija, nastavak školovanja đaka i studenata i prestanak svih blokada nastavljaju se, jer oni, kao tzv. "ćaciji", predstavljaju suprotnost "blokaderima".
06.12.2025
20:00
U Šidu se održava veliki skup građana protiv blokada gde se trenutno nalazi preko dve hiljade ljudi ali taj broj se konstantno povećava, dok je sa druge strane okupljeno jedva 100 aktivista blokaderskog pokreta koji se razilaze i broj se vidno smanjuje.
06.12.2025
17:53
Tajno novinarsko udruženje Informera uspelo je da uđe u trag i lažnom revolucionaru Aleksandru Jovanoviću Ćuti koga smo uhvatili na jednom protestu, gde je samozadovoljno pozirao pred TV kamerama.
06.12.2025
22:39
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
06.12.2025
11:08
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
05.12.2025
10:57
Šampion Exatlona nije onaj ko je preživeo - već onaj ko je pobeđivao. I zato je ovo takmičenje čista esencija sporta.
03.12.2025
13:31
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
03.12.2025
12:39
Premijera novog filma "Snaga jedinstva" biće prikazana u večeras u 22.30 časova na televiziji Informer!
01.12.2025
20:27
Na društvenim mrežama osvanula je objava korisnika koji je upozorio potrošače na Glovo, jer mu je nakon porudžbine novac sa računa skinut čak tri puta, iako je trebalo samo jednom.
06.12.2025
19:35
Od 8. decembra građani Niša moći će da započnu postupak upisa svojine na 24 lokacije u gradu.
06.12.2025
21:00
Na društvenim mrežama osvanula je objava Srbina iz Amerike, koji se po povratku u domovinu začudio zašto su kafići u Srbiji gotovo stalno puni uprkos uobičajenom radnom vremenu.
06.12.2025
17:45
Paralelno parkiranje često se opisuje kao "noćna mora" za vozače svih godina i raznih iskustva, međutim, mnogi ne znaju da postoje određeni trikovi koji mogu učiniti ovakvo parkiranje vozila vrlo jednostavnim!
06.12.2025
20:15
Nenad K. (30) koji je pogođen sa više hitaca u restoranu "Durmitor" na Novom Beogradu prebačen je sa teškim povredama u operacionu salu u Urgentnom centru!
06.12.2025
22:25
Večeras je na Novom Beogradu u jednom restoranu došlo do pucnjave, a prema nezvaničnim informacijama, upucan je muškarac.
06.12.2025
21:52
U restoranu na Novom Beogradu, večeras je došlo do pucnjave.
06.12.2025
21:25
U Beogradu su večeras uhapšeni Vladimir Ulama (32) i Igor Tomašević (28), članovi visokorizične organizovane kriminalne grupe iz Crne Gore "škaljarci" za kojima je NCB Interpola Podgorica raspisao međunarodne poternice, saopštila je Uprava policije.
06.12.2025
20:35
Pripadnici UKP uhapsili su danas jednog muškarca u prodavnici na Dorćolu u Ulici cara Dušana.
06.12.2025
20:15
Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je novinarku Kejtlin Kolin iz Si-En-Ena zbog pitanja o povećanju troškova nove Balne dvorane Bele kuće, nazivajući je „glupom i gadnom“ i označivši Si-En-En kao „lažne vesti“.
06.12.2025
22:40
Grčka policija i lokalne vlasti razotkrile su organizovanu mrežu koja je žene iz Ukrajine, Rumunije, Moldavije, Gruzije i Albanije eksploatisala kao donorke jajnih ćelija i surogat majke, pod lažnim obećanjima o boljem životu.
06.12.2025
22:00
Berlinskoj policiji će biti dozvoljeno da tajno ulazi u privatne domove radi instaliranja špijunskog softvera, nakon što je Predstavnički dom odobrio izmene gradskog zakona o policiji.
06.12.2025
21:30
Penzionisani britanski državni službenik Derek Riči (63) suočava se sa prinudnim povraćajem 28.640 evra preplaćenih penzijskih davanja, koja je primao u prethodnih 11 godina na osnovu pogrešnog obračuna iz 2014. godine, saopštile su nadležne službe.
06.12.2025
21:20
Na ulicama Atine i Soluna održani su marševi i skupovi u znak sećanja na Aleksandrosa Grigoropulosa, tinejdžera ubijenog 2008. godine od strane policijskog specijalca.
06.12.2025
21:00
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
06.12.2025
11:03
Glumac Dejan Lutkić igrao je transvestita u seriji "Poprodično blago", a u 32 godine dugoj karijeri imao je samo jednu glavnu ulogu.
06.12.2025
09:30
Večeras se na Prvom programu RTS emituje osma epizoda serije "Tvrđava" sa početkom u 20.11 sati.
06.12.2025
08:03
Glumica Ivana Panzalović napravila je pravi haos na Instagramu nakon što je objavila seriju vrelih fotografija iz Dubaija.
05.12.2025
16:01
Starleta Iva Grgurić objavila je fotografije sa novim dečkom.
06.12.2025
22:47
Pravila drugog kruga "Zvezda Granda" razlikuju se od onih u prvom, a voditelj Voja Nedeljković objasnio je koncept koji će važiti u narednim emisijama.
06.12.2025
22:21
Bokser Miloš Stojanović Tigar, partner voditeljke Jovane Jeremić, objavio je fotografiju posle treninga na kojoj pozira go do pojasa.
06.12.2025
20:26
Glumac Lazar Ristovski ponovo je izazvao pravu buru na društvenim mrežama, nakon što je podelio fotografiju sa partnerkom Anicom Lazić.
06.12.2025
19:41
Pevačica Suzana Jovanović otkrila je za Informer da će se Lepa Brena pojaviti u dokumentarnom filmu o pokojnom kreativnom direktoru Granda Saši Popoviću.
06.12.2025
17:41
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar