04.06.2020.

11:55

Foto:

Magazin

SOČNO PILE IZ RERNE SA KROMPIRIMA! Evo kako da bude SAVRŠENO PEČENO + HRSKAVA KORICA (FOTO)

Sastojci

Za pile:

- 1 celo pile, oko 1,5 kg

- oko 2 pune kašikice soli, po potrebi

- oko 2 pune kašikice vegete, po potrebi

- 1 kašikica bibera

Za krompir:

- oko 1,2 kg krompira

- 1 kašikica vegete

- malo sveže mlevenog bibera

Za preliv:

- 1 puna kašikica crvene mlevene paprike

- 1 kašikica majčine dušice ( ili neki drugi biljni začin, po želji  )

- 1 dl ulja

Informer

Priprema

Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Pile oprati spolja i iznutra, ocediti od vode, pa ubrusom pokupiti višak vode. Zatim pile na kuhinjskoj dasci iseći na četiri dela. Krompir oprati, oljuštiti, pa iseći na krupnije komade. Ako je manji krompir seći samo na polovine, a velike krompire na četvrtine. Zatim ako je krompir sa tankom ljuskom, onda samo dobro oprati i sa ljuskom zajedno iseći.

U tanjiru promešati so, vegetu i biber, pa sa tom mešavinom začina premazati svaki komad piletine i dobro utrljati u meso sa svih strana. Ostaviti malo da meso dobro upije sve začine.

U srednji, dublji pleh staviti papir za pečenje na dno pleha. Zatim isečene komade krompira poređati u plehu, pa posuti samo sa vegetom i biberom i promešati. Nakon toga staviti piletinu u pleh, a krompir rasporediti oko mesa.

U jednu šolju sipati ulje, pa dodati majčinu dušicu i crvenu mlevenu papriku i promešati kašikom. Sada sa četkicom dobro namazati piletinu sa obe strane, zatim i krompir. Posle toga još ostatak ulja sipati preko piletine i krompira. Staviti piletinu da se peče u rernu na 200 stepeni i peći oko 60 minuta. Otprilike na pola vremena pečenja, kada već gornja strana porumeni, komade piletine okrenuti na drugu stranu. Peći sve dok meso i krompir ne bude hrskavo i lepo pečeno. Kada se meso izvadi iz rerne ostaviti ga bar 15 minuta da odstoji, pa tek onda seći na manje delove. Piletinu i krompir poslužiti toplo uz sos i salatu, po želji.