06.08.2020.

16:14

Foto:

Magazin

DOMAĆA PITA SA AJVAROM I SIROM! Najlakši recept koji SVIMA USPEVA - sveža DVA DANA (FOTO)

Sastojci 

brašno oko 700 g
mleko 200 ml
kisela voda 80 g
ulje 150 g
jaja 1
žumance 1
so 2 kasičica
šećer 1 kašičica
kvasac 25 g

za punjenje

salama 200 g
sir (ili kačkavalj, kisela pavlaka, kajmak...) 100 g
ajvar 3-4 kašike

Informer

Priprema

U toplo mleko izmrviti kvasac, šećer i kašičicu brašna i ostaviti da kvasac nadođe oko 15 minuta. U drugu posudu sjediniti ulje, celo jaje, žumance, kiselu vodu i so, pa dodati nadošli kvasac i brašno i zamesiti fino glatko testo. Ostaviti testo da miruje oko 40 minuta.

Gotovo naraslo testo podeliti na 3 jufke. Prvu jufku rastaniti 25 x 35 cm i staviti u pleh obložen pek papirom, pa premazati ili narendati sir i zatim staviti narendanu salamu. Razvući drugu jufku i staviti preko prve, zatim premazati ajvarom, pa opet staviti salamu. Razvući i treću jufku i staviti preko ajvara, pa premazati umućenim belancetom i posuti susamom.

Nožem iseći pitu, ali ne do kraja i ostaviti oko 20 minuta da narasta. Pitu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25-30 minuta.