Foto:
Magazin
GREŠKE kod kuvanja TESTENINE! Majstor za paste objasnio i KOJI OBLIK ODABRATI!
Veruje se da je testenina najlakša za pripremu i nema puno prostora za greške. U vruću slanu vodu ubacite testeninu, kuvhate je 10 minuta, ocedite i to je to. Ali Endrju Meklaud, osnivač firme Emilia's Crafted Pasta koja se bavi proizvodnjom testenine, kaže da svi pravimo sličnu grešku kod pripreme italijanskih jela, i to najčešće pre samog posluživanja.
Endrju kaže kako ne treba ispirati testeninu nakon kuvanja te da je ne treba cediti. Kaže da razlog leži u činjenici da ćete na taj način izgubiti skrob. Umesto toga, predlaže da vodu u kojoj se kuvala tjestenina dodate sosu koji spremate za jelo jer će skrob obogatiti ukus i pomoći u njegovom zgušnjavanju. Evo još nekih saveta.
- Vodu u kojoj ćete kuvati testeninu dobro posolite, dodajte 25-50 grama soli po litri, jer to obogaćuje ukus. Ne dodajte ulje u kipuću vodu jer će se zbog toga sos koji ćete posle pripremati s tom vodom teže zgušnjavati - kaže.
Sam svoj pasta majstor
Ističe i da oni koji sami žele da naprave svoju testeninu kod kuće moraju vrlo pažljivo da biraju brašno.
- Kad birate s kojim ćete brašnom praviti svežu tjesteninu, upamtite da vam treba grublja tekstura kako bi sos prijanjao uz špagete. Ako pak želite glatku teksturu, birajte nežnije i svilenkaste strukture brašna tipa 00. Važno je znati i da je izrada testenine vrlo prljav posao jer će brašno leteti svuda - ističe.
Izbor pravog oblika testenine
Smatra i da je za puni doživljaj hrane važno odabrati pravu testeninu za jelo.
- Tekstura i oblik testenine trebalo bi da istaknu sos. Kratka zavijena testenina sa oštrim ivicama poput fusilla omogućuje bolji ukus sosevima poput pesta. S druge strane, dugački, široki i nežni špageti poput papardela čuvaju ukuse soseva poput bolonjeza. Ako imate ostatake sveže testenine koje želite da sačuvate, napravite od njih loptice poput gnezda i pospite ih s malo brašna kako biste sprečili da se zalepe. Ipak, imajte na umu da sveža testenina u frižideru može da stoji najviše 24 do 48 sati - zaključuje.
Slaganje paste uz soseve
Pene - uz soseve sa mesom i pečurkama
Taljatele - za jače soseve
Fusili - za soseve sa komadićima
Pipe rigate - za retke soseve
LAKO KUVANJE nakon posla! Ručak ZA 15 MINUTA uz ove trikove!
GOZBA bez mesa! BOLONJEZE sa patlidžanom, brzo, zdravo, NEODOLJIVO!