29.03.2021.

17:06

Foto:

Magazin

PRŽENJE hrane na MASLINOVOM ulju, DA ili NE? Stručnjaci RAZREŠAVAJU večitu DILEMU!

Uprkos uvreženom mišljenju da maslinovo ulje ne bi trebalo koristiti pri kuvanju, jer se time uništavaju sve njegove hranljive materije - to nije tačno, tvrde stručnjaci.

Ulja koja obiluju nezasićenim masnim kiselinama obično nisu pogodna za prženje, ali maslinovo ulje je izuzetak jer sadrži visoku koncentraciju jednostruko nezasićene oleinske masne kiseline, koja doprinosi stabilnosti ulja na visokim temperaturama.

Informer

Naime, prilikom dinstanja, pečenja i prženja hrane, ulje se zagreva do temperatura od oko 180 stepeni, a zahvaljujući pomenutom specifičnom sastavu masnih kiselina maslinovo ulje ima tačku dimljenja na 210 stepeni, znatno iznad temperature pripreme hrane, što ga čini stabilnijim i poželjnijim u odnosu na, recimo, suncokretovo ili repino ulje.

Generacijama se na Mediteranu s maslinovim uljem kuva, peče, prži i začinjava “na hladno”. Neistina da se maslinovo ulje sme koristiti samo pri začinjavanju salata i već pripremljenih jela nastala je iz neiskustva i “gluvih telefona”.

Informer

Nutricionistički gledano, ipak je važno naglasiti kako su lekovita svojstva maslinovog ulja najsnažnija kada se koristi hladno ili lagano zagrejano zbog očuvanja niza osetljivijih komponenti arome i boje, fitonutrijenata i protivupalnih jedinjenja.

TRIK KOJI SAMO KUVARI ZNAJU! Tajna za SOČNO i aromatično BELO MESO, bolje nego u restoranu!

NAPRAVITE PRAVI, DOMAĆI HLEB! Na starinski način - ne morate da idete u PRODAVNICU, brzo se SPREMA!