29.08.2021.

17:43

Foto:

Magazin

Septembar kuca na vrata! Odličan RECEPT za DOMAĆI AJVAR sa PATLIDŽANOM, vredan SVAKOG TRUDA!

Sastojci:

10 kg crvene paprike
3 velika patlidžana
5 dcl ulja
5 kašika soli
velika kašika šećera
kašičica mlevenog čilija

Priprema: 

Papriku i patlidžan pecite na roštilju (ako imate priliku) ili kod kuće u rerni. Pecite dok tu i tamo malo ne pocrni. Potom stavljajte u veliku šerpu i poklopite - da se dobro potpari jer ćete ih tako lakše oljuštiti. 

Informer

Nakon toga stavite povrće da se dobro ocedi. Računajte da će vam za to trebati oko tri sata. Sledi usitnjavanje, a za to je savršena mašina za mlevenje mesa. 

Stavite samleveno povrće u veliku šerpu i kuvajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje. Nakon 20 minuta polako sipajte 1 dcl ulja pa kasnije svakih 20 minuta po 1 dcl dok sve ne potrošite. Važno je da ulje ne isplivava na površinu.

Ajvar je gotov kada varjačom prođete po dnu šerpe i ocrta se put - možete videti dno dok se ajvar polako vraća na mesto. So, šećer i čili se dodaju pred kraj kuvanja, otprilike 20 minuta pre kraja.

Informer

Kad vidite da se kuvanje bliži kraju stavite čiste tegle i poklopce u rernu na 100 stepeni da se dobro zagerju. Potom ih izvadite pa u njih stavljajte vruć ajvar. Kada napunite tegle, u svaku na vrh stavite malo ulja da prekrije ajvar. Pre zatvaranje premažite uljem i ivice tegli i tek tada čvrsto zatvorite.

Sve tegle složite na mesto gde će moći da stoje oko 24 sata dobro pokrivene ćebetom (sa svih strana). Cilj je postići da se što sporije hlade i tako se dobro pasterizuju. Kada se skroz ohlade, stavite ih na tamno i hladno mesto.