22.11.2021.

20:00

Foto: Shutterstock

Magazin

POTAŽI krepe u hladne dane! Za podizanje IMUNITETA, probavu, MRŠAVLJENJE... /5 RECEPATA/

U hladnim danima posebno prijaju tople čorbe, a gusti potaži se naročito preporučuju jer zbog količine povrća u njima i uz dodatak prepečenog hleba uspešno zamenjuju kalorične obroke, kaže nutricionistkinja Branka Mirković. Sada je sezona bundeve, kestena i vrganja, pa možete da ih iskoristite za krem čorbu, a potaži od šargarepe, celera, kukuruza, spanaća, brokolija ili karfiola daće vam energiju i poboljšati probavu.

Za podizanje imuniteta

- Potaži ili krem čorbe preporučuju se kada je potrebno redukovati kilograme, skinuti masne naslage, posebno u predelu struka i iznad struka, odlični su kao preventiva kardiovaskularnim problemima ili kao pomoć ako oni već postoje, za čišćenje organizma, tj. detoksikaciju, koriste se za podizanje imuniteta, probleme sa digestivnim traktom i preventivno štite organizam ako postoji genetska sklonost za razne tumore - sugeriše Branka Mirković.

Informer

Da bi se sačuvale sve nutritivne vrednosti, princip kuvanja je da se povrće isecka, nalije vodom da ogrezne i kuva na umerenoj temperaturi (najnižoj na vašem šporetu) najduže pola sata.

Na tihoj vatri

- Osnova za potaž može da bude šargarepa, koren celera ili njegova stabljika, crni, crveni luk ili praziluk i po želji čen belog luka, a korenasto povrće zapravo menja nama tako omiljeni suvi začin. Isecite povrće na kockice oko centimetar ili dva i tako ćete izbeći dugotrajno kuvanje kojim se gube nutrijenti u povrću. Kada dostigne maksimalnu temperaturu na najslabijoj temperaturi na šporetu (čorba ne sme da vri), dodajte ostalo povrće po želji i recepturi - savetuje nutricionista.

Povrće koje se dodaje na polovini kuvanja je uglavnom nežnije strukture i kuva se maksimalno 15 minuta, a može i kraće.

- Na primer, spanaću je potrebno dva do tri minuta, tikvicama oko pet do sedam, a brokoliju i karfiolu od šest do 10 minuta, što direktno zavisi od sečenja, odnosno veličine. Možete da ostavite par komada dodatog povrća da biste ukrasili potaž, a preostali deo ispasirajte štapnim mikserom - sugeriše naša sagovornica.

Informer

Brokoli i karfiol

Sastojci: manja glavica karfiola, brokoli, veza zeleni za supu (peršun, celer, 2-3 šargarepe), 1 dl kisele pavlake, so i biber po ukusu.
Priprema:
Karfiol i brokoli očistite i isecite na manje komade. Zajedno sa očišćenom i iseckanom zeleni stavite u 0,8 l vode da se kuva, posolite i pobiberite. Kuvajte oko 20 do 30 minuta dok povrće ne omekša. Procedite supu, a sve iz nje ispasirajte u blenderu da dobijete finu kašu, vratite u supu i promešajte. Ukoliko je potrebno sipajte još vode, sačekajte da provri i na kraju umešajte kiselu pavlaku. Ostavite da odstoji nekoliko minuta pre nego što je servirate da bi se zgusnula.

Informer

Celer i krompir

Sastojci: veliki koren celera, 2 krompira, šargarepa, 2 čena belog luka, glavica crnog luka, lišće celera, 2 kašike svežeg iseckanog peršuna, 2 kašike maslinovog ulja, list lovora, so i biber.
Priprema:
Povrće operite i oljuštite, celeru odstranite meku i šuplju sredinu, pa sve isecite na krupne komade. Crni i beli luk sitno iseckajte, kratko ga propržite na zagrejanom ulju u šerpi, a zatim dodajte sitno iseckano lišće celera. Dinstajte na umerenoj temperaturi 3 do 4 minuta da pusti aromu, pa dodajte krompir, celer i šargarepu, nalijte 0,7 l vode, kuvajte dok ne provri, pa smanjite temperaturu na minimum. Posolite i pobiberite, ubacite list lovora i kuvajte oko 10 minuta. Procedite, odbacite lovorov list, sastojke iz supe umutite u blenderu. Ukoliko je potrebno, sipajte još vode. Na kraju stavite peršun i servirajte odmah.

Informer

Kesten i pečurke

Sastojci: 150 g očišćenog kestena, 50 g sušenih vrganja, 150 g krompira, veza peršuna, 50 g mesnate slanine, 2 žumanca, so i biber.
Priprema:
Krompir oljuštite i isecite na kocke, stavite ga u šerpu zajedno sa kestenom, prelijte sa litrom vode, pa kad provri kuvajte još 15 minuta. Sušene vrganje stavite u malo vode, slaninu isecite na kockice i ispržite u tiganju da pusti masnoću, a zatim dodajte vrganje. Propržite nekoliko minuta, pa sipajte u čorbu. Umutite žumanca, umešajte ih u čorbu, kuvajte 5 minuta, procedite, povrće umutite u blenderu i vratite u šerpu. Kuvajte još 5 minuta, posolite i pobiberite, začinite peršunom. Servirajte dok je toplo sa prepečenim hlebom.

Informer

Kukuruz i slanina

Sastojci: 400 g kukuruza šećerca, 100 g suve slanine, veća glavica crvenog luka, 3 čena belog luka, 3 kašike ulja, kašika svežeg iseckanog peršuna, so i biber po ukusu.
Priprema:
Kukuruz skuvajte, a u međuvremenu u šerpi zagrejte ulje i na njemu propržite sitno iseckani crveni i beli luk, pa dodajte sitno iseckanu slaninu i pržite 2-3 minuta. Sipajte kukuruz, promešajte, pržite 2 minuta i nalijte 0,7 dl vruće vode. Sačekajte da provri, zatim procedite povrće, ispasirajte u blenderu i vratite u šerpu. Posolite i pobiberite, na kraju dodajte peršun i sklonite s ringle. Po želji sipajte kiselu pavlaku u krem čorbu, servirajte dok je toplo.

Informer

Bundeva i šargarepa

Sastojci: 500 g bundeve, 100 g šargarepe, krompir, 1 l supe od povrtne kocke, 100 g kisele pavlake, 2 kašike ulja, 2 glavice crnog luka, grančica ruzmarina, so i biber po ukusu.
Priprema:
Krompir očistite i isecite na kockice zajedno sa mesom bundeve, šargarepu isecite na kolutove, a crni luk sitno iseckajte. Zagrejte ulje, dodajte iseckan luk i propržite da bude staklast, stavite bundevu, krompir i šargarepu, nalijte sa malo supe, začinite ruzmarinom i ostalim začinima po ukusu, dinstajte nekoliko minuta. Zatim nalijte ostatak supe i kuvajte dok povrće potpuno ne bude meko. Čorbu sklonite s ringle, izvadite grančicu ruzmarina, a ostalo povrće ispasirajte u blenderu, vratite u šerpu i ostavite da provri. Na kraju umešajte pavlaku, kuvajte još nekoliko minuta i servirajte.