Magazin
SAHER TORTA! Preukusna čokoladna poslastica za celu porodicu!
Sastojci:
Za kore:
120 g crne čokolade
120 g putera sobne temperature
40 g prah šećera
6 žumanaca
6 belanaca
160 g šećera
120 g brašna (umesto brašna možete da stavite i orahe)
Za filovanje:
oko 300 g džema od kajsije, za veću sočnost može i više
Za glazuru:
200 g crne čokolade
50 g šećera
40 ml vode
kašika kisele pavlake
150ml slatke pavlake
20 g putera
Priprema:
Za koru istopiti čokoladu na pari da ne bi bila prevruća. Zatim mikserom umutiti puter i prah šećer i dodati istopljenu čokoladu. Kad se to lepo umuti, dodati jedno po jedno žumance. U drugoj činiji umutiti belanca sa šećerom, prvo malo mutiti belanca pa tek onda dodavati šećer i mutiti dok ne nastane sjajna smesa koja nije previše čvrsta, znači ne sneg. Obe smese pomešati špatulom i na kraju dodavati prosejano brašno. Mešati tek da se sve spoji. Smesu rasporediti u kalupu prečnika 22 ili 24 cm obloženim pek papirom i peći na 180 stepeni oko 55 minuta.
Koru ostaviti da se ohladi u potpunosti i prerezati horizontalno na 2 jednaka dela. Na jednu polovinu namazati džem, staviti drugu koru na nju, celu tortu bogato namazati džemom i odložiti u frižider. Za preliv prokuvati vodu i šećer, ostaviti malo da se prohladi i umešati pavlaku. U drugoj šerpi prokuvati slatku pavlaku i puter, skloniti sa ringle i dodati prethodno utisnjenju čokoladu i ostaviti tako par minuta. Smesu sa slatkom pavlakom sjediniti žicom, u nju dodati prvu smesu, sjediniti i prohladiti još par minuta. Gotov preliv preliti preko cele torte, ukrasiti po želji i ostaviti da se hladi preko noći.
Uživajte!