17.04.2022.

12:36 >> 12:37

Foto: Shutterstock

Magazin

Ovo povrće je PRIJATELJ SRCA! Štiti od INFARKTA i ŠLOGA, a pomaže i kod MRŠAVLJENJA! (Recepti)

Proleće je sezona ukusnih tikvica, koje se mogu pripremiti na "hiljadu i jedan način". Osim prelepog, blagog ukusa ovo povrće može da se pohvali i dragocenim sastojcima koji štite od srčanog i moždanog udara, smanjuju visok nivo holesterola, snižavaju pritisak, poboljšavaju probavu i pomažu pri mršavljenju. Malo je poznato da tikvice mogu da doprinesu lečenju astme, jer imaju jaka antiupalna svojstva.

Od pritiska, do prostate

Tikvica ima mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste mali, svetlozeleni plodovi slični krastavcima. Iako se radi o voću, većina nas ih tako ne doživljava i naziva ih povrćem.
Ova voćka/povrćka ima malo kalorija, ali mnoštvo nutrijenata. Izvanredan je izvor mangana i vitamina C, zatim magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrednih stvari nalazi se u kori, pa je nemojte ljuštiti s mladih plodova.

Informer

Tikvice čine kožu zdravijom, a zarastanje rana bržim

Kolutove na lice

Zbog obilja mangana, koji je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja učestvuje u formiranju kolagena, tikvice čine kožu zdravijom, a zarastanje rana bržim. Ako imate suvu ili zrelu kožu, stavite na lice i dekolte po par kriški i ostavite ih da stoje dvadesetak minuta.

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja podstiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste creva od toksina. Time smanjuju rizik od raka creva, regulišu šećer u krvi i smanjuju apetit, te su idealne za sve one koji su na dijeti.

Antioksidansi i folati čuvaju zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema i snižavaju holesterol, dok visok udeo magnezijuma i kalijuma snižava krvni pritisak. Tikvice, samim tim, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Ovo povrće ublažava tegobe u urinarnom traktu, dobro je za bubrege i bešiku, a za muškarce je važno što tikvice sadrže supstance koje štite prostatu.

Informer

Većina nutrijenata se nalazi u kori, pa je nemojte ljuštiti s mladih tikvica

Lako u kuhinji

Za pripremu tikvica vam je potrebno relativno malo vremena, a ako ih kuvate, pečete ili grilujete, za to vam ne treba više od desetak minuta. Takođe ih možete i sirove dodati u salate, pridružiti drugom kuvanom povrću ili zapeći u rerni, lagano propržiti na maslinovom ulju, jesti pohovane, izrendane dodati kao prilog palačinkama, mafinima ili kroketima od krompira. U nekim delovima sveta cvet tikvice važi za egzotični delikates i služi se kao prilog jelima, pohovan ili punjen.

Informer

Zapečeni buritosi

Zapečeni buritosi

Sastojci: 3 tikvice presečene po dužini, 2 kašike maslinovog ulja, pola glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 450 g mlevenog goveđeg mesa, paprika (crvena ili zelena), 100 g seckanog čeri paradajza, 100 g kukuruza šećerca, 100 g mocarele (može i kačkavalj), sveže mleveni crni biber, čili u prahu, rendani čedar, korijander ili peršun, kim.
Priprema:
Zagrejte rernu na 170 stepeni, tikvice presecite napola, izvadite unutrašnjost i iseckajte, pa ostavite sa strane. Polovine tikvica prelijte uljem, posolite, pobiberite i pecite dok ne počnu da omekšavaju, do 10 minuta. Propržite crni luk i unutrašnjost tikvica, dodajte beli luk, mleveno meso, potom čili u prahu, kim i papriku, a zatim dodajte još malo soli i bibera, čeri paradajz i kukuruz i dobro sjedinite. Ovu smesu stavljajte u polovine tikvica, pa pospite rendanim sirevima. Pecite 15 minuta i pospite korijanderom.

Informer

Hleb sa limunom i tikvicama

Hleb sa limunom i tikvicama

Sastojci: 200 g integralnog brašna (ražanog, pšeničnog, speltinog), kašičica sode bikarbone, 150 g smeđeg šećera, jaje, žumance, 125 g jogurta, sok od pola limuna, kašičica ekstrakta vanile. 2 kašičice rendane kore limuna, tikvica, kašičica vode. Za glazuru: 65 g šećera u prahu, kašika jogurta, kašičica vode, kašika rendane kore limuna. Po želji komadići čokolade.
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni, u velikoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu i so, a u drugoj šećer, jaje i žumance. Zatim dodajte jogurt, limunov sok, vanilu i kašičicu limunove kore, nastavite sa mešanjem, a zatim dodajte brašno, lagano, u tri dodavanja, i na kraju tikvicu. Po želji, testu možete da dodate komadiće čokolade, ali nije neophodno. Prebacite u tepsiju i pecite oko 50 minuta. Za glazuru u maloj posudi umutite šećer, jogurt, vodu i koru limuna i mešajte dok sve ne postane glatko. Prelijte preko ohlađenog hleba.

Informer

Ramen supa

Ramen supa

Sastojci: 4 jajeta, kašika ekstra maslinovog ulja, 200 g pečurki isečenih na kriške, 4 čena belog luka (izgnječeno u presi), kašičica svežeg đumbira (izgnječeno u presi), 1 l tečnosti iz čorbe po želji ili od prokuvanog povrća, kašika soja sosa, 4 srednje tikvice ili isečene na rezance ili trake, kašika susamovog ulja (nije neophodno), 50 g seckanog crvenog kupusa (opciono), 50 g rendane šargarepe, 2 struka mladog luka, 2 kašike prepečenog susama, suvi čili.
Priprema:
Skuvajte jaja, pa ih potopite u hladnu vodu, oljuštite, pa prepolovite po dužini. U međuvremenu, u velikom tiganju propržite pečurke dok ne omekšaju, dodajte beli luk i đumbir, posle minut dodajte tečnost iz čorbe i soja sos, pa pustite da provri, onda smanjite temperaturu i kuvajte još 5 minuta. Dodajte nudle i rezance od tikvica, šargarepu i kupus, kuvajte dok sve ne omekša, otprilike još najviše 3 minuta, uz susamovo ulje. U tanjire najpre sipajte skuvanu smesu, a onda dodajte jaja, mladi luk, seme susama i čili po želji.