Autor: Informer.rs

01.09.2023.

11:46

Foto: Shutterstock

Magazin

Napravite najukusnije slatko od celih smokvi

Slatko od smokava se lako pravi. Ono je odlično za početak dana ili kada vam padne šećer.

A ako hoćete da obradujete goste poslužite im ovo slatko pre kafe, po starom srpskom običaju.

Informer

Priprema:

Odaberite čvrste smokve - svetložute i svetlozelene boje, blago mekane na dodir.

U veliku šerpu stavite šećer i vodu, pa dodajte kolutove limuna.

Kuvajte dok ne dobijete gustinu sirupa (kuvani sirup je lepljiv, a kada ga zahvatite kašičicom kapljice padaju na dole).

Kada je sirup gotov poređajte smokve u šerpu - trebalo bi da budu u jednom redu.

Kuvajte smokve sat vremena.

Proverite da li je opna mekana tako što ćete ih bocnuti viljuškom - ako viljuška lagano prolazi smokve su kuvane.

Ako nisu gotove, kuvajte još 10 minuta.

Ako su skuvane, sklonite ih sa vatre i pokrijte šerpu krpom Ostavite slatko da se ohladi.

Ostavite slatko da se ohladi do sutradan.

Zatim stavite slatko u tegle.

Odložite slatko na hladno i suvo mesto.