Magazin
Napravite najukusnije slatko od celih smokvi
Slatko od smokava se lako pravi. Ono je odlično za početak dana ili kada vam padne šećer.
A ako hoćete da obradujete goste poslužite im ovo slatko pre kafe, po starom srpskom običaju.
Priprema:
Odaberite čvrste smokve - svetložute i svetlozelene boje, blago mekane na dodir.
U veliku šerpu stavite šećer i vodu, pa dodajte kolutove limuna.
Kuvajte dok ne dobijete gustinu sirupa (kuvani sirup je lepljiv, a kada ga zahvatite kašičicom kapljice padaju na dole).
Kada je sirup gotov poređajte smokve u šerpu - trebalo bi da budu u jednom redu.
Kuvajte smokve sat vremena.
Proverite da li je opna mekana tako što ćete ih bocnuti viljuškom - ako viljuška lagano prolazi smokve su kuvane.
Ako nisu gotove, kuvajte još 10 minuta.
Ako su skuvane, sklonite ih sa vatre i pokrijte šerpu krpom Ostavite slatko da se ohladi.
Ostavite slatko da se ohladi do sutradan.
Zatim stavite slatko u tegle.
Odložite slatko na hladno i suvo mesto.