20.03.2024.

12:50

Foto: Foto: Printscreen YouTube/Home Made Recipes

Magazin

Raskošna čemberlen torta! Eksplozija savršenog ukusa - kore pune lešnika i predivan čokoladni krem koji se topi u ustima

Čemberlen torta je kombinacija dva čuvena klasika, a to su reforma i grilijaš. Za ljubitelje oraha i čokolade ova poslastica je pravo uživanje,jer ne samo da obiluje orasima u koricama i finim čokoladnom kremom, već se i između redova nalazi predivan grilijas od lešnika, koji sve povezuje u neverovatan ukus koji se nezaboravlja. Obavezno upišite recept za ovu tortu u svoju svesku, jer je idealan predlog za sve svečane prilike. 

Sastojci:

Za jednu koru: 

4 belanceta 

4 kašike šećera

50 g mlevenih oraha

1 kašika brašna

Za prvi fil: 

2 žumanceta 

4 kašike šećera

4 kašike skroba 

350 ml mleka

100 g mlečne čokolade

Informer

 

Za drugi fil: 

14 žumanaca

12 kašika šećera

100 g čokolade

250 g putera 

Za grilijaš:

150 g šećera

100 g pečenog lešnika

Za glazuru:

100 g čokolade

150 ml slatke pavlake

Informer

 

Priprema:

Kratko mutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mikserom sjedinite u čvrst šne. Dodajte orahe i brašno, pa špatulom lagano umešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Pleh (dimenzija 40x30 cm) obložite pek papirom i sipajte smesu. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10-12 minuta. Ispecite još jednu koru na isti način i od iste količine sastojaka.Nemojte koru odmah da vadite iz pleha, nego sačekajte par minuta, kako se ne bi skupljala.

Pomešajte žumanca, šećer i skrob, pa umutite. Sipajte mleko, pa dobro sjedinite, ne smeju da ostanu grudvice. Preostalo mleko stavite da se kuva i kada se dobro zagreje dodajte fil. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i dodajte čokoladu, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se fil ohladi na sobnoj temperaturi. 

U posudi penasto umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte na pari 10 minuta, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Sklonite sa šporeta i ohladite na sobnoj temepraturi. Povremeno promešajte. 

U šerpi otopite šećer, pa dodajte lešnik. Dobro promešajte, pa izvadite na pek papir i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi izblendirajte. 

Penasto umutite puter sobne temeprature, pa dodajte u prvi fil, koji ste prehtodno umutili. Zatim u tu smesu dodajte drugi umućeni i ohlađeni fil, pa sjedinite mikserom. Obe kore presecite na 2 dela, pa prvu premažite filom, pospite karamelizovane lešnike, pa opet kora i tako dok ne utrošite sve. Poslednju koru premažite filom, a ivicu torte pospite karamelizovanim lešnikom. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom i prelijte preko vrha torte. Stavite u frižider na par sati i onda služite.