Magazin
Šta da radite kad nemate sve namirnice za kuvanje? Jedno jaje ko pola banane
Ako prilikom pripreme jela ustanove da nemaju sastojak predviđen receptom, iskusne domaćice znaju čime mogu da ga zamene. Ovu "tehniku" morale su da savladaju i žene koje spremaju za ukućane koji su alergični na neku namirnicu, ali korisno je da je poznaju sve kuvarice.
Na portalu Najbolja mama na svetu naveli su šta sve možete da iskoristite ako nemate jaja, ulje, vino ili kečap.
Banana i jaja
Jaja se obično zamenjuju zbog alergije, i to bananom. Pola izgnječene banane zamenjuje jedno jaje. Po potrebi, ovoj masi možete dodati i pola kašičice praška za pecivo. Još jedna odlična zamena za jaje je kuvana šargarepa. Tri kašike ispasirane kuvane šargarepe mogu da zamene jedno jaje.
Jabuke i ulje
Ako želite da smanjite masti, umesto ulja možete koristiti pire od jabuka. Ista količina pirea zamenjuje potrebnu količinu ulja.
Krekeri i prezle
Ako nemate prezle, možda imate krekere ili grisine. Stavite ih u kesu i pređite oklagijom preko njih kako biste ih izmrvili. Imaćete super mrvice za samo nekoliko minuta.
Mleko i slatka pavlaka
Punomasna slatka pavlaka koristi se za razne vrste umaka i možete je zameniti mešavinom 75 g istopljenog putera i 170 ml mleka.
Paradajz sos i kečap
Zdravija varijanta kečapa je mešavina kašičice sirćeta i kašičice šećera sa čašom paradajz sosa.
Pavlaka i majonez
U salatama ponekad ima previše majoneza čiji se ukus deci obično ne dopada. Zamenite ga ukusnijom pavlakom.
Med i beli šećer
Zamenite beli šećer braon šećerom ili medom. Količina braon šećera potrebna za zamenu je potpuno ista kao ona napisana u receptu, a ako koristite med, količinu morate smanjiti na najviše tri četvrtine.
Kakao i čokolada
Umesto kakao-praha možete koristiti i čokoladu za kuvanje. Količina potrebne čokolade je ista kao i količina kakaoa u receptu.
Mleko i jogurt
Ako vam je ponestalo jogurta, iskoristite mleko, kiselu pavlaku ili kiselo mleko.