Magazin
Napravite grčku pitu od spanaća! Lagana je i ukusna, idealna za prolećnu trpezu
Punjena spanaćem i feta sirom, ova pita je veoma ukusna bilo da je jedete hladnu ili toplu.
Nije vam potrebno mnogo truda i vremena da je napravite.
Priprema:
Odvojite listove kora i svaki premažite maslinovim uljem, pa ih stavite jednu na drugu.
Potrebne su četiri porcije od tri lista kora.
Ostavite ih sa strane, prekrivene vlažnom kuhinjskom krpom.
Za fil, spanać blanširajte u loncu sa ključalom vodom. Zatim ga stavite u ledenu vodu.
Spanać stavite u kuhinjski ubrus i dobro ocedite da ukloni višak vode.
Isecite spanać na male komade. Luk propržite u tiganju na malo maslinovog ulja dok se malo ne karamelizuje. Dodajte beli luk i pržite dva minuta. Isključite vatru i dodajte spanać i promešajte.
Zatim sve sipajte u činiju i preko izmrvite fetu, dobro promešajte i začinite po želji. Posolite pažljivo jer je feta prilično slana.
Zagrejte rernu na 180 °C.
Podmažite posudu za pečenje prečnika 30 cm.
Stavite prva tri lista kora u podmazanu posudu. Preko toga kašičicom rasporedite trećinu mešavine spanaća, pa na vrh stavite drugi deo kora i ponovo stavite spanać i ponovite.
Na kraju prekrijte poslednja tri lista kora i premažite ih sa dovoljno maslinovog ulja.
Višak kora preklopite unutra i pospite susamom.
Pecite 50 minuta dok pita ne porumeni i ne postane hrskava. Izvadite iz rerne i poslužite.