Magazin
Kako da od salate napravite glavno jelo? Kombinacija ovih namirnica je ključna, a ukus će vas oduševiti
Proleće je idealno vreme za promenu loših navika u ishrani i skidanje ponekog suvišnog kilograma. Pijace i marketi su puni voća i povrća, koji čiste organizam i hrane ga vitaminima i mineralima, te umesto da svakog dana kuvate, jedite salate kao glavno jelo. Imaćete više koristi za zdravlje, a i uštedećete vreme.
Nekada se za osnovu koristila jedna i jedina zelena salata, dok ih danas ima toliko vrsta da gotovo svakog dana možete da koristite drugu: endiviju, ajzberg, rukolu, spanać... Od svežeg povrća dodajte rendanu šargarepu, brokoli, karfiol, tikvice isečene na tanke tračice, avokado, kupus, paradajz, krastavac ili papriku.
Voće
Iako možda niste navikli, kombinacija voća u slanim salatama sve je prisutnija. Ukoliko do sada niste probali da u obrok salate dodate jabuke ili pomorandže, sada je pravo vreme. Jagode su takođe odličan dodatak uz, na primer, rukolu, orahe i sir.
Proteini
Kriške tvrdo kuvanih jaja daće poseban ukus vašoj salati kao glavnom obroku. U nju možete dodati i grilovanu piletinu, tunjevinu, škampe ili nemasni sir.
Koštunjavo voće
Ovde možete da se igrate, isprobavate različite kombinacije - seme suncokreta, susama, lana, seckani bademi ili orasi su odličan izbor.
Masline i kapari
Mediteranski ukus svakoj salati kao glavnom obroku daće maslinke ili kapari. Ukoliko ih volite, stavite ih više, a ako niste ljubitelj, koristite ih minimalno kao začin, čisto "šmeka" radi.
Preliv i dodaci
Preko salate iscedite limun ili limetu. Takođe, dobar izbor može da bude i kašika nemasnog grčkog jogurta ili kiselog mleka, a balzamiko sirće i hladno ceđeno maslinovo ulje, daće joj bogat i svež ukus.
Začinsko bilje
Ne zaboravite ni sveže začinsko bilje, te dodajte bosiljak, nanu, žalfiju, majčinu dušicu, mirođiju ili peršun za kompletan ugođaj.
Salatu možete jesti uz parče integralnog hleba. Takođe, kao prilog možete da dodate pečene mlade krompiriće ili pak obrok započnite sa supom ili čorbicom.