14.05.2024.

14:30

Foto: Shutterstock/Wikipedia

Magazin

Tito je obožavao ovaj kolač! Jedan jedini se pravio u Jugoslaviji i to samo za maršala - Konačno otkrivena receptura ove poslastice

Za prve dve tvrdnje moguće je pronaći dokaze po fotoarhivama, a poneki detalj se još tu i tamo pojavi kroz svedočanstva njegovih savremenika koji su još živi, poput njegovog nekadašnjeg kuvara koji je pre nekoliko godina ispričao za jedan dnevni list kakve je sve specijalitete pripremao za doživotnog predsednika bivše države.

A da je voleo slatko, odnosno barem jedan kolač, uveravaju nas objave na društvenim mrežama i pojedinim medijima "u regionu" pa se tako piše da je Tito obožavao poslasticu sa orasima, čokoladom i kafom. Navodno je recept dugo bio dobro čuvana tajna. Sada, očigledno više nije. Pa vam ga prenosimo, bio to zaista Titov najdraži kolač ili ne, jer recept ne zvuči nimalo loše.

Informer

 

Titov omiljeni kolač:

Sastojci:

Kora:

4 jajeta

200 g šećera

1 vanilin šećer

100 g mlevenih oraha

5 kašika kuvane kafe

5 kašika brašna

1 prašak za pecivo

3 kašike ulja

Fil:

400 ml mleka

200 g putera

100 g istopljene čokolade

10 kašika šećera

5 kašika brašna

3 kašike mlevenih oraha

2 žumanceta

1 vanilin šećer

Ukras:

malo čokolade

malo mlevenih oraha

Informer

 

Priprema:

Za koru odvojite belanca od žumanaca. Belancima dodajte 100g šećera pa sve dobro izmiksajte. Žumancima dodajte 100g šećera pa i to izmiksajte. U smesu sa žumancima dodajte 5 kašika hladne kafe, 100g oraha, 5 kašika brašna s praškom za pecivo i 3 kašike ulja pa sve dobro promešajte i na kraju pažljivo umešajte u sneg od belanaca. Smesu sipajte u posudu za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.

Za fil, mleku dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanceta pa sve kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi. Izmiksajte puter, šećer i vanilin šećer pa im dodajte istopljenu čokoladu. Sve dobro izmešajte pa pomešajte sa ohlađenim kuvanim filom.

Kada je testo pečeno, izvadite koru i ostavite je da se ohladi pa po njoj ravnomerno rasporedite fil i ostavite da se stegne. Ukrasite narendanom čokoladom i mlevenim orasima pa izrežite na kocke i poslužite.